Avrupa Birliği, yapay zeka hakkında üç yıl süren araştırma ve değişikliklerin ardından, çığır açıcı bir yasayı uygulamaya hazır.
Dünyanın ilk kapsamlı yapay zeka yönetmeliği Haziran 2024 itibariyle yürürlüğe girecek. Avrupa Birliği’nin en üst düzey siyasi organı olan Avrupa Konseyi, “yüksek riskli” yapay zeka uygulamalarını sınırlandırırken, “kabul edilemez risk” taşıyan uygulamaları ise tamamen yasaklamak üzere tasarlanan Yapay Zeka Yasası’na son onayını verdi.
Bu Haziran ayı itibariyle geliştiriciler, çalıştıkları yapay zeka uygulamasının türüne özgü yönetmeliklere uymaktan sorumlu olacak.
Yapay Zeka Yasası, dört risk kategorisinden oluşuyor
Kabul edilemez risk
Yüksek risk
Sınırlı risk
Minimum risk
Yapay zeka sisteminin hangi kategoriye girdiğine bağlı olarak, geliştiricisinden bir risk yönetim sistemi kurması, kapsamlı veri yönetimi gerçekleştirmesi, alt geliştiricilere kullanım talimatı sağlaması ve teknik belgeleri Avrupa Komisyonu’nun Yapay Zeka ofisi ile paylaşması gerekebilir.
Yaptırımlar Nasıl Olacak?
“Kabul edilemez risk” taşıyan ve uygulamaları geliştirip kullanıma sunalara, mali ve hukuki yaptırımlar uygulanacak. Aynı zamanda bu uygulamaları da geri çekmek zorunda kalacaklar.
Bu sistemler arasında sosyal kredi skoru, biyometrik kategorizasyon, yüz tanıma ve insan davranışlarını manipüle etmeye çalışan tüm uygulamalar yer alacak. Yapay zeka yasası, Nisan 2021’de tasarlanmasından bu yana üç yıldan fazla süren çeşitli araştırma, tartışma ve değişikliklerden vazgeçti. Şimdi AB’nin 27 ülkesinde tasarlanan veya kullanılan yapay zeka sistemlerinin kullanımını düzenleyecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...