Dünya medeniyetlerinin eşiği olan Anadolu içerisinde sakladığı tüm değerleri zaman geçtikçe cömertçe sunmaya devam ediyor. Buna benzer yeni bir dünya mirası da Aydın’da bulundu. Zeus Tapınağı’nın giriş kapısı Aydın’da bulundu.
Her geçen gün Anadolu’da yer altı şehirlerinden, anforalara, anıt mezarlardan, sarnıçlara birbirinden önemli kalıntılar bulunmaya devam ediyor. Bulunan her miras hem dünya hem de Anadolu topluluklarının yaşamlarına ayna tutuyor. Öyle ki bazı keşifler insanlık tarihi hakkında bile bilgi verecek özellikte olabiliyor.
Antik Kent Magnesia
[caption id="attachment_22501" align="alignnone" width="1024"]
Antik Kent Magnesia
www.startupteknoloji.com[/caption]
Ege’nin incisi Aydın'ın Germencik ilçesindeki antik kent Magnesia'da uzun süredir kazılar yapılıyordu. Devam eden kazı çalışmalarında, günümüzde Berlin Pergamon Müzesi'nde sergilenen, Antik Yunan döneminde yapılmış olan Zeus Tapınağı'nın giriş kapısına ulaşıldı.
Magnesia antik kentinde kazı çalışmalarının başlangıcı neredeyse Cumhuriyet dönemine denk geliyor. Yapılan kazı çalışmalarında Magnesia'da şimdiye kadar Artemis kutsal alanı, stadyum ve antik tiyatro gibi dünya mirası değerler ortaya çıkarıldı.
Kazılar ise günümüzde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Kökdemir başkanlığında yürütülmekte. Son gelişmede ise araştırmacı ekip Antik Yunan tarihinin en önemli parçalarından biri olan Zeus Tapınağı'nın giriş kapısına ulaşıldı.
Araştırmacı ekibin planı çalışmaları yılsonuna kadar sürdürmek. Çalışmalarda daha da yol kat ederek tapınağın hepsini ortaya çıkarmak istediklerini söyleyen Kökdemir, Zeus Tapınağı'nın bulunmasıyla hem yerli, hem de
yabancı turistlerin gözünün antik kent Magnesia'da olacağını
belirtti.
Zeus Tapınağının Giriş Kapısı
[caption id="attachment_22502" align="alignnone" width="1280"]
Zeus Tapınağının Giriş Kapısı
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bölgede ilk kazı çalışmalarını Cumhuriyet öncesi dönemde Alman arkeologlar yaptı. Zeus Tapınağına ait onlarca parça bulundu ve Almanya'ya götürüldü. Bulunan parçalar, Zeus Tapınağı'nın birebir replikasının yapımında kullanılarak Berlin'de yer alan Pergamon Müzesi'nde sergilenmeye başladı.
Yapılan çalışmaların ilerlemesi ile tapınağın tamamen ortaya çıkarılması sağlanacak. Bununla birlikte ziyaretçiler artık tapınağın replikasını değil gerçek Zeus Tapınağı'nı görebileceğinidile getiren Kökdemir, kat ettikleri ve edecekleri mesafe hakkında şu ifadeleri kullandı;
"Magnesia’da ulaştığımız tapınağın, yine Magnesia'da yer alan Anadolu'daki 4. büyük Artemis Tapınağı kadar mimarlık tarihinde yer etmiş bir tapınak olduğunu düşünüyoruz. Bu tapınak Zeus'a adanmış bir tapınak. Cumhuriyet yıllarından daha evvel burası Almanlar tarafından kazılmış, bu zaten biliniyor. Bu tapınaktan Almanya'ya parçalar götürülmüş ve Berlin Pergamon Müzesi'nde, Bergama Zeus Sunağı gibi, tapınaktan parçalar da kullanılarak, Magnesia Zeus Tapınağı'nın birebir replikası yapılmış, bu replik da halen sergileniyor. Dünyanın her yerinden bu replikayı görmek için yerli yabancı ziyaretçilergidiyor. Biz şimdi orijinal yerini ortaya çıkartıyoruz’’ dedi.
Çalışmalar devam ediyor. Hiç şüphe yok ki çok yakın bir zamanda dünya turizmine ve dünya mirasına çok büyük bir değer daha kazandırılacak. Toprağın üzerindeki dünyada gelişmeler hızla sürüp yeni değerler, keşifler, icatla ortaya çıktığı gibi, toprağın altındaki dünyaların da keşfi hızla sürüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...