Business to Business (B2B) Türkçede firmadan firmaya anlamında kullanılıyor. Bizde bu yazımızda B2B pazarlama nedir ve stratejisi nasıl oluşturulur sorularını cevaplayacağız. İşte detaylar!
B2B pazarlama, kurum ve işletmelerle ilgili pazarlama stratejilerinin bütününü oluşturuyor. Business to Business, iki şirket arasında hem ürün hem de hizmet alış ve satışlarının ortak gerçekleşmesini sağlıyor.
B2B pazarlama türü, işletmelerin faaliyetlerini yürütebilmeleri adına hayati önem taşıyor. Belli bir noktadan sonra işletmeler, ayakta kalmak için mecburen bu pazarlama türünden yararlanması gerekiyor. Bahsettiğimiz pazarlama türünün hedefinde bir satıcının son tüketici yerine işletmelerdeki karar vericilerle iletişime geçmesi vardır.
Business to Business, farklı bir e-ticaret modeli olarak da ifade edilebilir. Türkiye’de en yaygın iş modelleri arasında yer alıyor. B2B tedarikçileri tarafından müşteri ve satış bayileri tek yazılım üzerinde buluşur. Belirtilen pazarlama yöntemiyle hizmet/ürün satışı gerçekleştiren işletme ve şahıslar, online olarak kendi ticaretlerini yapabilir.
Bir sistem üzerinde yer alan tüm işletmeler, aynı web sayfasından birlikte ticaret edebilme şansına sahiptir. B2B pazarlamayla ilgili dünyada ve Türkiye’de B2B portalları bulunuyor. Portallar üzerinden birçok ürün ve hizmet satışı yapılabiliyor. Portallar, satılacak ürün ve hizmetlerin sergilenip pazarlandığı yerlerdir. İşletmeler, bu portallar üzerinden ürünlerle ilgili teklif sunup alıcı ve satıcıların tekliflerini de değerlendirebilir.
B2B Pazarlama Avantajları Nelerdir?
B2B pazarlama avantajları arasında 7/24 çalışma şekline sahip bir sistemin olması öne çıkıyor. Zaman ve mekan sınırlaması olmadan her zaman sipariş alıp vermeyi mümkün kılan bir sistemdir. B2B pazarlamanın diğer avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;
Başarılı B2B Pazarlama Örnekleri Nelerdir?
Türkiye ve dünyada B2B pazarlamanın birçok örneğine rastlayabiliriz. Fakat Çin’de bu pazarlama türünün örneklerine daha çok rastlanıyor. Business to Business sistemiyle toplu satış yapabilmek için perakende satış fiyatlı indirim yolu denenebilir. Bu pazarlama türüyle daha çok satış yapmak için ürünler son kullanıcılara değil de şirketlere satılabilir. Belirttiğimiz bu durum, depolarda ürün birikmelerinin de ön üne geçer. Aynı zamanda firmalar birbirleriyle karşılıklı satış yapma imkanına sahip olur.
Türkiye ve dünyanın en B2B pazarlama örnekleri şöyle sıralanabilir;
B2B Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
B2B pazarlama stratejisi oluşturmak için aşağıdaki adımların dikkate alınması gerekiyor:
Hedef Belirlenmeli
B2B pazarlama strateji oluşturulmadan önce mutlaka hedefler belirlenmelidir. Stratejinin başarılı olmasını sağlayan en önemli unsur, hedeftir. Yalnız hedef belirlerken ulaşılabilir olmalarına da çok dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca hedeflere nasıl ulaşılacağı da strateji kapsamında yer almalıdır.
Hedef Kitle ve Pazarın Tanımlanması
B2B pazarlamada hayati önem taşıyan noktalardan bir tanesi de hedef kitle ve pazarın tanımlanmasıdır. B2B pazarlama stratejisini belirlerken işletme ve şahıslar, hizmet/ ürünlerin kimlere hitap edeceğini de mutlaka belirlemelidir.
Pazarlama Kanalları Belirlenmeli
İlk olarak hizmet ve ürünlerin hedef kitlesi belirlenerek doğru şekilde analizi yapılmalıdır. Bu aşamadan sonra hedef kitleye nasıl ve hangi kanallar üzerinden ulaşılacağına da bakılmalıdır.
Pazarlama Stratejisi Hayata Geçirilmeli
Doğru bir B2B pazarlama stratejisi belirlendikten sonra aşağıda sıraladığımız kanalların aracılığıyla hayata geçirilmelidir;
Pazarlama Stratejisi İyileştirilmeli
B2B pazarlama stratejisinin doğru ilerleyip ilerlemediğinin de mutlaka ölçülmesi gerekiyor. Pazarlama stratejisi ölçülüp eğer olumsuz bir durum varsa o mutlaka iyileştirilmelidir. Örneğin; B2B pazarlama kanalları içerisinde yer alan içeriklerin performansları ölçülerek düşükse iyileştirilmeye gidilebilir.
B2B Pazarlama Kanalları Nelerdir?
B2B pazarlama kanalları üzerinden potansiyel müşterilere daha kolay ulaşılabilir. Marka ve müşterilerin arasındaki iletişimi artırma noktasında aşağıdaki kanallar çok önemlidir.
Görüntülü Reklamlar
Business to Business’te kurumsal bir imaj kazanmak isteyen şahıs ve işletmeler, mutlaka görüntülü reklamlar yapmalıdır. Görüntülü reklamlar oluşturulurken kurumsal bütünlüğe uygun olup olmadığına da bakılmalıdır. Pazarlama stratejisiyle marka kimliğe uygun şekilde oluşturulan banner reklam tasarımları sayesinde bahsettiğimiz bütünlük kolayca elde edilir. Kurumsal bütünlüğe uygun oluşturulan görüntülü reklamlar, marka tanınırlığını da artırır.
İçerik Pazarlama
B2B pazarlama çalışmalarının başarılı olabilmesi için ürün ve hizmetlerle ilgili bilgiler veren içeriklerde oluşturulmalıdır. B2B işletmesinin özellikle dijital pazarlamada fark yaratması açısından içerik pazarlaması çok önemlidir. Doğru oluşturulan içerikler, işletmeyi rakiplerine kıyasla daha güvenilir kılar. Bir B2B şirketi, içerik pazarlamasıyla sektöründe rakiplerinin önüne geçer. İçerik pazarlaması içerisine giren kavramları şöyle sıralayabiliriz;
Inbound Pazarlama
Dijital pazarlama denildiğinde akla gelen kavramlardan biri de Inbound pazarlamadır. B2B pazarlama türünde Inbound pazarlamanın etkisi çok büyüktür. Inbound pazarlama, hedef kitleye özel olarak içerikler oluşturup onların hizmet ve ürünlere yönlenmesini sağlar. İşletme, Inbound pazarlamayla ürün ve hizmetlerini doğru şekilde hedef kitlesinin önüne çıkarıp onların satın alma süreçlerini etkiler.
E-Posta Pazarlama
E-posta pazarlama, düşük maliyetle yüksek verimlilik elde edilen bir B2B pazarlama kanalıdır. Müşteri bağlılığını artırmak için haftalık ya da aylık mailing stratejisi geliştirilir. Müşterilerle işletme arasındaki etkileşimi artıracak önemli bir faaliyettir.
Arama Motoru Pazarlaması
Dijital pazarlamanın bileşenleri arasında yer alan arama motoru pazarlamasında SEO çalışmaları yapılır. Bu SEO çalışmalarıyla işletmenin arama motorlarında üst sıralarda yer alması sağlanır. SEO çalışmaları yapılırken işletmenin hizmet ve ürünlerine uygun doğru anahtar kelimeler seçilir.
Outbound Pazarlama
Outbound pazarlama, giden pazarlama olarak da tanımlanır. Geleneksel reklam süreçlerini oluşturan Outbound pazarlamaya televizyon/radyo reklamları, gazete ilanları ve billboard çalışmaları vb. çalışmalar örnek verilebilir.
Hesap Tabanlı Pazarlama
Doğru müşteri hedeflemek için hesap tabanlı pazarlama kanalından yararlanılabilir. Account Based Marketing (ABM) yani Türkçede Hesap Tabanlı Pazarlama olarak isimlendirilen kavram, bir hedef belirleyip onun doğrultusunda pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesidir. Diğer bir ifadeyle pazarlama kaynaklarını belirli noktalara odaklayıp öyle pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesini sağlar. B2B pazarlama stratejilerinin başarılı olması için Hesap Tabanlı Pazarlamanın kullanılması çok önemlidir.
İlginizi Çekebilir: Dijitalde Yükselen Trend: Influencer Pazarlama!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...