2017 yılında daha önce eşi benzeri görüşmemiş bir biçimde yapay zeka bakanı atayan Birleşik Arap Emirlikleri, günümüzde başta metaverse olmak üzere teknolojik birçok atılımda adını konuşturuyor. Petrol zenginliğiyle tanınan BAE, teknoloji odaklı projelerini geliştirerek kendisine yeni bir tarih yazmak için çalışmalarını sürdürüyor.
İlginizi Çekebilir: Ankapark’a Harcanan 801 Milyon Dolar Teknolojiye Harcansaydı Ne Olurdu?
BAE Gözünü Teknolojiye Dikti
Gerçek dünyanın sanal bir yansıması olan metaverse, birçok firma ve ülke için önemli bir fırsat olarak kabul ediliyor. Her şeyde olduğu gibi bu fırsatı ilk yakalayan ve en iyi şekilde değerlendirenin gelecekte büyük bir kazanç elde edileceği ise açıkça biliniyor. Bu amaçla henüz bu kavram hayatımıza yeni dahil olmuşken birçok büyük proje duyuruldu, firmalar birbiri ardına yeni teknolojinin sıkı birer takipçileri olacaklarını gösterdi. Zamanla firmaların başlattığı bu süreç ülkelere taştı, daha büyük projeler ile metaverse geleceğimizin bir parçası olarak kabul edildi.
Büyük bir hızla gelişen ve küresel bir endüstri halini alan dijital toplum kavramı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dikkatini çekti. BAE, dijitalleşen dünyada endüstriyel rekabet gücünü arttırabilmek ve üretkenliğini sürdürebilmek için yeni teknolojileri mercek altına aldı.
Artık BAE; robotlar, otonom araçlar, metaverse, Mars, yapay zeka gibi konuları gündemine alarak geleceğin dünyasında söz sahibi olmayı hedefliyor. Günümüzde gelirinin büyük bir kısmı hala petrolden olan BAE, teknoloji alanında yaptığı yatırımlar sayesinde dünya çapında farklı bir unvanla anılmak için çabaladığını gösteriyor; Beş yıl içerisinde ise dünyanın en büyük 10 metaverse ekonomisinin arasında olmayı amaçlıyor.
Dubai Veliaht Prensi İddialı Açıklamalar Yaptı
Dubai’nin veliaht prensi Hamdan Bin Muhammed açıklamalarında, Dubai Metaverse Stratejisi ile BAE’ye 2030 yılına kadar 40 binden fazla sanal iş kazandıracaklarını söyledi. Turizmden eğitime, sağlıktan hukuka, birçok sektörde yeni iş modelleri kurarak Web3 dönemini ülkelerine kazandırmak istediklerini vurgulayan prens, dünyanın sunduğu yeni fırsatları Dubai’de bir araya getireceklerini de ekledi.
BAE, kullanıcıların güvenliğini ön planda tuttuğu Dubai Metaverse Stratejisi’nde, genişletilmiş gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, karma gerçeklik ve dijital ikizler üzerine odaklanıyor. Strateji, makine öğrenimi ve insan düşünme sistemini geliştirmek adına yapay zeka ve blok zincir teknolojisinden faydalanmayı da içeriyor.
Metaverse hastenesi, metaverse’te gerçekleşen dünyanın ilk düğünü gibi ilklerle adı anılan BAE, VR ve AR teknolojilerinde de önemli başarılar elde etmekte. PwC’nin yapmış olduğu rapora göre 2030 yılına kadar AR ve VR teknolojileri, BAE ekonomisine 4 milyar dolar katkı sağlayacak.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2030 yılına kadar gerçekleştirmek istediği iddialı metaverse hedeflerinin ne kadarını gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Ancak Ethereum kurucularından Vitalik Buterin’in de değindiği gibi şu anda üzerinde çalışılan metaverse projelerinin gelecekte bir değere sahip olup olmayacağını söylemek mümkün değil. Metaverse, ileride düşünülenden çok daha farklı bir hale evrilebilir ve herkesi şaşırtabilir!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...