Başak Sucuka tarafından kurulan bir örneği. Akılları karıştıran bir terim olması sebebiyle sosyal girişimciliği tekrar tekrar tanımlamakta fayda var. , sosyal ya da çevresel bir problemi çözmek için harekete geçen ve bunu uzun vadeli yapmayı hedefleyen bir girişimcilik faaliyetidir. Sosyal girişimciliği, sosyal sorumluluk projelerinden ayrı tutan şey, sosyal girişimciliğin uzun vadeli ve sürdürülebilir olmayı hedefleyen girişimler oluşudur.
’nın 2017 yılında kurduğu uygulaması da bir sosyal girişimcilik örneği.
[caption id="attachment_6404" align="alignnone" width="640"]
startupteknoloji.com[/caption]
Başak Sucuka, Boğaziçi Üniversitesi siyaset bilimi mezunu. Okuldan sonra prestijli şirketlerde çalışmaya başlıyor. Hayatının bir noktasından sonra işinin ona yeteri kadar anlamlı gelmediğini ve toplumsal bir faydaya hizmet etmediğini ifade ediyor. Bir ülkenin ilerlemesi için tartışmasız bir faktör olan eğitime, eğitime ulaşamayan çocuklar, gençler için bir şeyler yaparak değişim yaratmayı düşünüyor.
Givin, ikinci el eşyaların satılmasını bu gelirlerin
,
gibi 10 STK’ya bağış olarak gitmesini hedefliyor. Givin’in misyonu eğitimde fırsat eşitsizliğini azaltmak için çalışan STK’lara kaynak sağlamak ve bu şekilde öğrencilere yardımda bulunmak.
Givin Twitter hesabından bir bağış paylaşımı..
Peki, sistem nasıl çalışıyor? Kişiler kullanmadıkları giysi, dekorasyon eşyası, çocuk ürünleri, teknolojik aletler, spor aletleri ya da markalardan promosyon olarak gelen eşyaları uygulamaya yüklüyorlar. Kişiler bağışlanmak istenen eşyaların fotoğraflarını çekiyor, ufak bir bilgi veriyor ve eşyaya biçtikleri bağış fiyatı ekliyorlar. Ek olarak, eşyalarını bağışlamak istedikleri kurumları da seçebiliyorlar. Ardından eşyanız satın alındığı zaman, onun gelirleri bahsi geçen vakıflara gönderilmiş oluyor.
Hakan Sabancı gelirleri TEV'e gidecek fazla gözlüklerini bağışlıyor.
Givin, online platformlarda kalmayıp, gerçek bir mağazada da hayat bulmuş. İstanbul’da,
ve
’da mağazaları mevcut. İsteyen kişiler, eşyalarını topluca buraya bırakabiliyorlar. Yalnız Givin’in eşyalar konusunda bir standardı var; o da eşyaların temiz ve tekrar kullanılabilir olması.
Sosyal girişimlerin karşısına çıkan en önemli sorun sürdürülebilirlikleri olduğu gözlemleniyor. Sosyal fayda üretmeyi amaçlayan bir şirket için sürdürülebilirlik, satışı yapılan ürünlerin bir kısmının kurum faaliyetlerinin devamlılığı ve sistemin geliştirilebilmesi için harcanmasıdır. Givin sitesinde yazan bilgilere göre, satıştan elde edilen gelirlerin %60’ı sivil toplum kuruluşlarına %40’ı ise kurumun sürdürülebilirliği için giderlere ayrılmış durumda.
Farklı sosyal girişim örneklerini okumak için Startup Teknoloji kanalını takip etmeye devam edin. Bu şekilde sosyal girişimlerin topluma sunduğu katkıları görebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...