Online oyunların ve oyuncuların yardımcısı olan Discord, şu an oldukça rağbet gören iletişim kurma platformlarının başında geliyor. Peki, şu sıralar adını sürekli duyduğumuz Discord ne? Nasıl kuruldu? Bu sorulara cevap bulacağınız yazımızı sizin için derledik.
Discord Nedir?
[caption id="attachment_6022" align="alignnone" width="1280"]
discord-nedir-
startupteknoloji.com[/caption]
Sesli bir iletişim uygulamasıdır. İnternet üzerinden bağlantı kurabileceğiniz platform, ücretsiz olarak kullanıcılarını sunuluyor. Günümüzde oynanan birçok online oyun, kullanıcıların tercihi üzerine bu uygulama üzerinden haberleşip oynanıyor ve yayın kanalı takipçileri ve izleyicileriyle bu uygulama üzerinden iletişime geçmeyi tercih ediyorlar.
Discord Kurucusu Jason Citron
Çocuk yaşlarından beri oyun sevdalısı olan Jason Citron, video oyuna karşı ilgisini yaşı büyüdükçe de kaybetmedi. Video oyunlarıyla ilk tanışması küçük yaşlarda yakın arkadaşının önermesi ile oldu. İlk olarak NES (Nintendo Entertainment System) ile video oyunlarını tanıdı ve bilgisayara ve oyunlara tutkusu hiç değişmedi. Ortaokulda seçmeli derslerinden birini bilgisayar dersi olarak görmeye başladı.
Dersler sayesinde bilgisayar konusunda iyice bilgilenmiş ve bilgisayarın yeni özelliklerini keşfetmeye başlamıştı. Sınıf arkadaşlarından biri QBASIC konusunda oldukça bilgiliydi ve Citron’a da bu konuda dersler veriyordu. Bu dersler sonunda Citron, programlamanın temellerini öğrenmeye başlamıştı. Babası ve büyükbabası alanında çok başarılı iş insanlarıydı ve Citron rol modellerinden ilham alarak başarılı bir girişimci olmayı arzuladı.
Henüz 13 yaşındayken bilgisayar ile ilgili çoğu bilgiye hakim olmuş ve kendisinden yaşça büyük insanlara programlama temellerini öğretmeye başlamıştı bile. Genç yaşta çok iyi derecede bilgisayar kullanabilen başarıl girişimci, 16 yaşına geldiğinde yarı zamanlı bir işe başladı ve farklı şirketler için birçok kod yazdı. Ortaokul ve lise eğitimlerini tamamladıktan sonra lisan eğitimine Florida’da bulunan Full Sail Üniversitesi’nde başladı.
[caption id="attachment_6023" align="alignnone" width="1440"]
discord-jason-citron-
startupteknoloji.com[/caption]
Mezuniyetinin ardından hayatı boyunca tutkusu olan alandan vazgeçmedi ve küçüklüğünden beri oyun ve kodlamayla uğraştığı için San Rafael’de oyun konsolu üzerine çalışan bir şirkette çalışmaya başladı. İşte çalıştığı esnada Berkeley’deki California Üniversitesi’nde öğrenci olan Rohan Relan ile tanıştı. Rohan Relan’ın amcası Peter, mobil ve oyun odaklı işletmeleri destekleyen YouWeb isimli kuluçka makinesinin sahibiydi. Bu tanışma ile kendi girişimi için bir şans kapısı açmış oldu ve halihazırdaki işinden ayrılarak kuluçka merkezinde yeni bir işe başladı. Bu merkezde, iPhone oyunu üzerinde çalışmaya başladı ve şirkette birlikte çalıştıkları hedefleri uyuşan iş arkadaşı Cassley Danielle ile birlikte Aurora Feint adındaki şirketi kurdu.
Jason Citron Pes Etmedi
Daha sonra iPhone’un piyasaya sürülmesi ile Jason Citron, küçük ekranlarla çalışacak yeni oyunlar oluşturma fırsatı buldu. Fakat daha çok bulmacaya dayalı ve PRG kategorisindeki oyunlar ilgisini çekiyordu ve böyle oyunlar geliştirmeye odaklanmaya başladı. Şirketini kurmasından 1 yıl sonra Aurora Feint’in iOS için ücretsiz kullanımını piyasaya sürdü. Sadece birkaç ay içinde oyun 1 milyon kullanıcıya sahip oldu. Ancak yine de kar elde etmelerine yeterli olmadı.
[caption id="attachment_6024" align="alignnone" width="960"]
aurora-feint-
startupteknoloji.com[/caption]
Yeni bir oyun geliştirmesi gerekiyordu. Bu yüzden YouWeb sahibi Peter ile görüşmeye karar vermişti. Bu görüşmede bazı ayrıntılar dikkatini çekmişti. Geliştirmekte olduğu Aurora Feint 2 hakkındaki görüşmede iPhone’da Xbox’ın bulunmadığını ancak Aurora Feint 2’nin benzer bir özelliğinin olduğunu fark etti. İlk eşzamansız MMOG (çok oyunculu çevrimiçi oyun) türüydü. Bu sebeple, diğer platformu entegre edip kullanabileceği ayrı bir Software Development Kit (Yazılım Geliştirme Kiti) oluşturmaya karar verdiler.
2009 yılında yazılımının beta sürümünü TechCrunch’ta piyasaya sürdü ve alanında uzman geliştirmenin beğenisine sundu. Tanıtım sayesinde yazılım yüzlerce kayıt aldı ve bir sonraki sürüm için yeterli bütçeyi oluştu. Yazılım ücretsizdi fakat şirket satıştan gelir paylaşımı, mobil vitrinler ve oyun özellikleri aracılığıyla gelir sağlıyordu.
Başarılı şirket, bulunduğu girişimlerle adını duyurdu ve en önemlilerinden biri 2009 yılında Japonya’da DeNA liderliğindeki ilk tur finansmanını gerçekleştirdi. Bu finansmanda 6 milyon dolar topladı, ikinci turunda ise 5 milyon dolar toplayarak çok büyük tutarda gelir elde etti. 2010 yılına kadar, şirket ağa kayıtlı 10 milyondan fazla kullanıcı elde etti.
Kullanıcı ve finansman başarısı üzerine yatırım almaya devam eden şirket, Intel Capital tarafından 3 milyon dolar yatırım daha aldı. Başarılı çalışmaları sayesinde adını duyuran başarılı girişimci, başarıları ile ün kazanmış girişimi 2011 yılında Japon şirketi GREE, 104 milyon dolar gibi büyük bir fiyat ile satın aldı.
Discord'un Temelleri Atıldı
[caption id="attachment_6025" align="alignnone" width="1015"]
hammer-and-chasel-
startupteknoloji.com[/caption]
Başarılı girişiminden sonra Jason Citron, 2014 yılında Fates Forever adlı ilk oyununu oyun geliştirme şirketi Hammer And Chisel adlı girişime başladı. Discord’un temellerini atan bu oyunda, multiplayer çevrimiçi savaş arenası olarak çıkartmayı hedefledi. Ancak iyi iletişim yollarının olmaması nedeniyle ticari olarak başarılı olamazdı. Geliştirdiği oyunla birlikte çevrimiçi ve gerçek zamanlı iletişim kurabilecekleri bir sistem oluşturma ihtiyacı doğdu ve Jason Citron bu gereksinime odaklanmayı tercih etti. Alanın önde gelenleriyle paylaştığı düşünce ile YouWeb, Benchmark başkenti ve Tencent’ten yeterli fonu almayı başardı.
[caption id="attachment_6026" align="alignnone" width="1920"]
discord-
startupteknoloji.com[/caption]
Son olarak bütün girişimlerin sonunda online oyunlar için iletişim sağlamaya yarayan uygulama Discord 2015 Mayıs ayında piyasaya sürüldü. Kısa bir süre sonra sonra platform oldukça ün kazandı. E-spor turnuvaları ve son zamanlarda oldukça vakit geçirilen Twitch.tv yayıncıları tarafından kullanılmaya başlandı. 2016 Ocak ayında başarılı şirket, 20 milyon dolarlık yatırım aldı.
Yılın sonunda 25 milyon kullanıcı kaydetti ve aralık ayına kadar 50 milyon dolar toplandı. 2018 sonunda, şirket Greenoaks Capital öncülüğünde 2 milyar dolar değerinde ve ek olarak 150 milyon dolar değerinde yatırım topladı. Mayıs 2019’da şirket, 250 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğunu açıkladı. Kullanıcılarının sayısını her geçen gün katlayan Discord, yaklaşık 5 ay önce 100 milyon dolar değerinde bir yatırım daha aldı. Platform, akıllı ve sağlam adımlarla ilerliyor ve kurucusu başarılı girişimci Jason Citron’un azimli çalışmasıyla başarılarını katlamaya devam edecek gibi duruyor.
Geçtiğimiz günlerde Sony ile Discord'un yaptığı işbirliği hakkında
ilgili yazımızdan bilgilenebilirsiniz.
Kaynak: https://www.girisimhaberleri.com
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...