Motivasyon yöntemlerine geçmeden öncesinde, motivasyonun ne olduğunu iyice anlamamız gerekiyor. Motivasyonun bir diğer ismi de güdüdür. Bizim harekete geçmemizi sağlayacak olan ve tamamen içsel olan bir güçtür. Bizim hareketlerimize enerji sağlayarak hedefimize kilitlenmemize ve başarı yolunda da emin adımlarla devam edebilmemize büyük oranda yardımcı olur. Bu sayedeyse önümüze çıkabilecek sorunlarda vazgeçmek veya şikayet etmek yerine soruna karşı çözüm odaklı ilerlememizi sağlar. Sorunları sadece hedefimize giden yolda bir basamak olarak görüp üzerine basarak geçersek her sorun bizi bir basamak yukarıya taşır.
İlginizi Çekebilir: Başarılı Girişimcilerin 10 Alışkanlığı Nedir?
Motivasyonun Yapı Taşı
Motivasyonunda diğer tüm şeyler gibi kendi içerisinde maddeleri vardır. Bunlar; fizyolojik ve sosyal güdüler olmak üzere ikiye ayrılır.
Fizyolojik güdüler bizim doğuştan sahip olduğumuz ve yaşamda kendi kendimize zamanla kazandığımız güdüler olarak bilinir. Fiziksel güdülerin doğuştan kazanılanlarına en temel örnek olarak yemek yeme ve su içme örneğini verebiliriz.
Fizyolojik güdüleri içsel motivasyon olarak da tanımayabiliriz. Hedefe ulaşma yolunda hiçbir baskı altında kalmadan ve sadece içimizden gelerek hedef yolunda tam gaz olarak ilerlemek içsel motivasyondur
Dışsal motivasyona bakacak olursak da; temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek kadar paramız olsa da, daha fazla para ve daha ünlü birisi olmak veya dışarıdan gelecek olan övgüler için daha fazla emek vermek olarak tanımlanabilir. Bir başarı veya hedefin gerçekleşmesi sonucunda mutlu olacağınızı biliyorsanız bu kısaca bir dışsal motivasyondur. Girişimcilerin sıklıkla motive olma yöntemlerinden birisi de dışsal motivasyondur.
Peki Başarılı Bir Girişimci Hedefini Koymuş Birisi Motive Kalabilmek için Nasıl Bir Motivasyon Tekniği Uygulamalıdır?
Öncelikle dışsal motivasyon ağırlıklı olarak gözükse de başarılı olabilmemiz için o işe gönülden bağlanmak ve her zaman dört elle sarılmak gerekir. Bazen bizi güdüleyecek hiçbir dış etken kalmasa dahi içsel motivasyon var ise her zaman devam etmek için bir istek uyanacaktır. İçsel motivasyonun faydalarından bir tanesi de işler kötü gittiği zaman bile pes etme isteğini ortadan kaldırmaktır
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...