Girişimci olmak kolay değil bazen batarsınız bazen de çıkar. Risklerin bol olduğu bu işte sizler için başarısı imkansız gibi görünen başarılı girişimler nelerdir sıraladık.
Bazı girişim fikirleri, henüz bir fikir aşamasındayken yanında birçok soru işareti barındırır. Ancak her gemi denize açılmadan evvel illa ki hava şartları konusunda neler yaşayacağını önden bilmek ister. İş hayatı hem olumlu hem de olumsuz anlamda ön görüler taşır. Ön görüler çoğu zaman hayat kurtarsa da, bazen sadece kuruntu olmakla kalır.
Bugün dünyaya yön veren ve dünya çapında iş dünyalarında adından sıkça söz ettiren bazı markalar hiç şüphesiz henüz fikir aşamasındayken bile önü görülemez fikirlerden ibaretken, şu anki mevcut hallerini almışlardır. İşte sizler için bu yazımızda başarılı girişimler ve hikayeleri neler onları anlatacağız. Bir nebze ilham olmasını dileyerek içeriğe başlayalım.
PayPal
[caption id="attachment_14880" align="alignnone" width="1200"]
PayPal-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bugün insanların yaşam haklarından sonra hiç şüphe yoktur ki ikincil bir koruma metası paralarıdır. Paranın olduğu her yerde şüphe, koruma ve kaygılar mevcutken sanal bir ödemeye hep ön yargılı fikirler geliştirmişlerdir.
Her ne kadara özellikle teknolojinin zemin hazırladığı ve bu zeminin insanlar tarafından hazırlandığını kabul edecek olursak, iki tarafta insanın, ortada paranın olduğu bir ortamda tabi ki güven de zor teşkil edilecektir. Ancak
PayPal bunu hakkı ile başardı.
Fakat evveline gidecek olursak eğer, gereken hassasiyeti ve etiği gözeterek yasal bir banka hesabı açarak hassas bilgi ve parayı yabancılarla paylaşma fikri insanlara hiç de sıcak gelmedi. Yalnızca internete yakın duran ve yenilik arayan kişilerce kullanılmaya denenmesi ile başlayan PayPal serüveni böyle başladı. Bu gün PayPal bankacılık dünyasında büyük bir çağ başlattı ve çevrimiçi ödemelerin % 14’ünü tek başına göğüslemektedir.
Amazon
Başarılı girişimler bitmiyor bunlardan birisi de Amazon! Dijital çağın dâhisi Jeff Bezos tarafından 1994 yılında kurulan Amazon kuruluşunun başarı hikâyesini artık bilmeyen yoktur. Zaten bizler de daha öncesinde sıkça haberine değindik.
Kurulmasından önce yine fikrin zikredildiğinde dinleyicisine pek bir şey ifade etmeyen bir diğer dev olma vasfını elinde bulunduran Amazon’dan bahsetmemek bu haberde olmazdı. New York’ta nicel hedge fonu D.E.Shaw’da bulunan işinden ayrılan Jeff başlarda halkın kullanımına açık bir oluşum olmayan ancak bir iki akademisyen tarafından bilinen bir internet sitesinde kitap satarak fikri geliştirmiştir.
Başlarda Bezos ailesinin bile bazı üyeleri başta olmak üzere fikri dinleyen diğer herkese sıcak ve işlenebilir bir iş fikri olarak gelmeyen fikri işlemeye kararlı olan ailenin dahi çocuğu Jeff fikrinin ardından gitti ve bu gün Amazon’u dünya piyasalarına kazandırdı.
Snapchat
[caption id="attachment_14881" align="alignnone" width="600"]
snapchat-www.startupteknoloji.com[/caption]
Bu gün dünya üzerinde aklınıza gelen tüm iş kollarının büyük bir bölümü fotoğraf çekme, fotoğraflama, pozlama, kataloglama, arşivleme gibi birçok alanda anı yakalamak şart hale gelmiştir.
Gerek iş hayatında gerekse de sosyal yaşamda hatıralarımızı ölümsüzleştirmek fikri vazgeçilmez bir durumdadır. Peki, fotoğraflarınızı bir süreliğine paylaşıp daha sonra bunların kaybolmasını istemek ne kadar mantıklı?
Bence değil dediğinizi duyar gibiyiz ancak birisi bizim mantığımızın aksine düşünüp Snapchat’i dünyaya kazandırdı. Aslında söz konusu Snapchat olunca birileri demek daha doğru olur. Silikon Vadisine oldukça girişimci ve yatırımcı kazandıran Stanford’lu üç sınıf arkadaşının imzasını taşımaktadır bu marka.
Kuruluşundan bu yana halen Snapchat ortamında her 25 saniyede bir milyonlarca görüntü işleniyor. Artık hepimiz bu uygulamayı kullanıyoruz veya en az birkaç kere denemiş durumdayız. 2020 yılının son aylarında yapılan bir istatistik çalışması da bizlere gösteriyor ki dünya üzerinde o dönemdeki aktif kullanıcı sayısı 265 milyondur. Tabii günümüz itibariyle bu sayı hatırı sayılır bir ivme göstermiştir.
Crocs
[caption id="attachment_16623" align="alignnone" width="600"]
başarılı girişimler nelerdir[/caption]
Dünya ekonomisinde Moda endüstrisi 2,5 trilyon dolar değerindedir. Her yıl bu alanda yeni oluşumlar meydana geliyor ve bu büyük pastadan dilim almak isteyen yatırımcılar dolup taşıyor. Subjektif bir değer olan Moda akımlarının da internette sürekli değişmesi Crocs ve benzeri firmalarında da doğuşunu tekil etmiştir.
Etmeye de devam edecektir. Ekranlarda takunya giyen ünlülerin görülmesi ile birlikte Crocs bir patlama yaşadı ve geçen yıl boyunca şirketin halk arz edilmiş hisse senetlerinin fiyatları yaklaşık on kat artış gösterdi. İşte burada doğru reklamla yükselen bir değerin ne denli başlarda çılgınca görülse de inananlar ile ne duruma gelebileceği rahatça gözlenebilmektedir.
Uber
[caption id="attachment_14882" align="alignnone" width="1200"]
uber-www.startupteknoloji.com[/caption]
Araç kiralama iş fikri olarak her ne kadar eski bir fikir olsa da değişmeyen tek unsuru insanlardır. Araçlar ve sistem değişse de sürücülerin halen var olması bizim halen bu gün araca binmemizin en önemli nedeni. İnsana güvenin olduğu bu iş kolunda peki ya bize birileri çıkıp daha ucuza ulaşım imkânı vaadetse tavrımız ve tercihimiz ne olurdu?
Tabii ki fikir aşamasında kesinlikle tercih edilemez bir fikir gibi kulağımızdan girip çıkardı. Her ne kadar annelerimiz bize yabancıların araçlarına binmememiz gerektiğini söylese de 2009 yılından bu yana biniyoruz ve çok da memnunuz. Uber kurulumundan bu yana harika bir başarı elde etti ve güven kazanarak iş dünyasındaki yerini perçinledi.
İşte yazı içeriğimizde değindiğimiz bu markalar henüz birer fikir aşamasındayken akla zarar gelmiş girişimlerdir. StartUp Teknolojinin girişim uzmanı olarak sıkça dile getirdiğim bir sözü burada yine yazmakta fayda görüyorum; Her yeni girişim hitap ettiği kitlenin ihtiyaçlarından doğar. İnsan yaşamında tespit ettiğiniz her açık, her eksik kapatılması mümkün imkânlar dâhilinde ise kesinlikle bir katma değer unsuru taşır. Ancak bu noktada açık kovalar, ihtiyaç analizleri yaparken bu değerler ile takılı kalmamak, bu denizlerde boğulmamak gerek. Hayal gücü ve inanış, eylemin gerçek olmaya başladığı ilk adımdır. Bırakın fikirlerinizin değer karşılığını hitap ettiğiniz Pazar kitleniz, yani; halk karar versin.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...