Sanki baktığımız her yerde bir avantaj olması gerekiyormuş gibi çıkıp duruyorlar ne yönde gezsek. Üstelik isimlerini daha önce hiç de duymadık. Ne ara oldular ki? Ayrıca bir tarzları mı var ki, yani hangi akıma öncü ki bu arkadaşları seçmişler? Belirli bir tarzları mı var? Takipçileri çok mu marjinal? Hayır yani bir de her yerde karşımdalar. Face’e girsem orda, Instagram’da oradalar. YouTube kaynıyor. İmdat desem duyarlar mı? Ad-blocking işe yarar mı ?
Dostlar! Konumuz : F E N O M E N L E R
Pandeminin de etkisiyle kendisine hızlıca satış kanalı açmak isteyen ve işini online pazaryerlerine taşıyan her firma ya tatmıştır, ya tadacaktır ya da tam olarak tadayım mı tatmayayım mı düşünmektedir Fenomenler ile çalışmayı.
Ellerinde tek sıkımlık barutu ve özellikle üretim maliyet avantajı elinde olan firmaların ‘Biz de marka olalım’ inancıyla giriştikleri büyüttükleri bir sektör. Başlarda kutu açılımları ve ürün incelemeleri ile başlayan bu akım, sonra oyun siteleri aracılığı ile başka bi pazarlama şekline dönüştür.
Pazarlamanın Kuralı
[caption id="attachment_15192" align="alignnone" width="964"]
https://startupteknoloji.com/wp-content/uploads/2021/07/tasarim-www.startupteknoloji.com_-1.jpg[/caption]
Pazarlamanın 90’a 9 + 1 Kuralı der ki sen bir ürünü piyasa sürerken %1’in alacağı şekilde %9’un kullanacağı diğerlerinin de takip edebileceği şekilde sür. Tam olarak yorum farklılıklarına çok açık olan bu kural fenomenler için bulunmaz kaftan. Bir şeylerin eksik olduğunu siz de fark ettiniz mi? Geliyor gelmekte olan!
O yapıyor ben de yaparım inancıyla ortaya bir açım ve açık çıktı. Bu açığı gören diğer kişiler bu kişileri takip edin takip etmeye başladıkları ve büyük sitelerin de madem bunlar popüler ben de onu reklam aracı olarak kullanır, etinden sütünden faydalanırım demesiyle sektör ‘ünlü kullanmak’ deyimini ‘ünlü gibi ünsüz kullanmak’ olarak yeniden pazarladı.
Bu inanan tek sıkımlık barutlu tipik aile/yeni girişim/üretici firmalar bu akıma fon sağladılar ve ortaya kültür, bilgi, davranış, konuşma bozukluğunu pazarlayan bir akım çıktı.
Elbette ki bu işi düzgün, markaları kullanmadan, bedavacı bir zihniyet olmadan yapanlar da var. Ne demişti ünlü bir düşünür. Onlar ‘Baş Üstün’e .
Şimdi etrafta o kadar çok kalitesiz ses var ki, kimin ne dediği, nasıl dediği, kime dediği, nerede dediği, ne kadar sıklıkla dediği yani 5N 1K kimin eli kimin cebinde belli değil!..
Firmaların dikkatli olması ve markalarına yatırım yapmadan bu pazarlama stratejini satalım da şanımız yürüsün diye görmemeleri lazım.
1 gün sonrasını göremeyeceklerine eminim. Soruları duyar gibiyim. E ama insanlar ünlüleri kullanıyor. Var yani böyle işler! Onlar ünlüleri kullanmıyor, onların tarzlarını, kültürlerini, çevrelerini, kazanımlarını, edinimlerini ve hikayesini kullanıyor? 5 kişi sayabilir misiniz fenomenlerden böyle bir hikayesi olan? Belki ama istisnalar kaideyi bozmuyor.
Hepsi aynı. Hepsi benzeri. Takip edenler de benzerleri. Aynı sesin olduğu yerde siz de aynı ses ile bağırmayın. Sizi duymazlar.
Görülmek istiyorsanız özgün olun. Seçilmek istiyorsanız seçilebilir yerlerde olun. Unutulmak istemiyorsanız marka olmayı deneyin.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...