Hem dünyada hem de Türkiye’de girişimcilik ekosistemi büyüyor. 2021 yılında, Türkiye’de melek ve VC aşamalarında 294 yatırım turunda 1 milyar 552 milyon dolar yatırım yapıldı. Sarpaş Danışmanlık ve Girişim Savaşçısı kurucusu Berke Sarpaş, girişimcilerin sadece odaklandığı iş üzerinde çalıştıklarını belirterek, sadece girişim üzerinde kafa yormanın fark yaratamayacağını ve girişimcilerin her konuda global düzeyde bilgi sahibi olmaları gerektiğini açıkladı.
Girişimci denilince akla sadece şirket kurmak geldiğini ama girişimciliğin şirket kurmak olmadığının altını çizen Sarpaş Danışmanlık ve Girişim Savaşçısı kurucusu Berke Sarpaş, “Girişimciler sadece şirket kuranlardan çıkmıyor. Önemli olan bir takım problemleri ele almak, bunların çözümüne yönelik adımlar atmak, fark ve çap yaratmak. Öte yandan girişimcilerde şöyle bir eksiklik var; girişimci sadece odaklandığı iş üzerinde çalışıyor. Sadece girişimi üzerinde kafa yoruyor. Böyle ses getirmek, fark yaratmak mümkün değil. Girişimcilerin her konuda global düzeyde bilgi sahibi olmaları gerekir.” dedi.
İlginizi Çekebilir: Berke Sarpaş’tan Girişimcilik Ekosistemine Yeni Bir Bakış Açısı Getirecek Özel Bir Kitap
Girişimciliği örneklere ele alan Sarpaş, “Bir bakkal dükkanı da bir girişim başlatıyor ama sadece mahalleye kadar yayılabiliyor. Ama fark yarattıkça, çap genişliyor ve ulaşılan sayı artıyor. Sosyal problemlerle mücadele etmek girişim savaşçılarının kazanmasının en büyük etkenlerinden biri. Girişimciyi yetiştiriyoruz ve bunu yaparken de şirket kurduruyoruz. Ama bu kişinin önce bakış açısını değiştirmek ve kuracağı şirkette dikkat edilmesi gereken esasları kendine örnek alması gibi hedeflerimiz var. Mesela girişimci kurduğu şirketin kârını alamıyor. Kendini maaşa bağlıyor ama şirketin üzerindeki kârı almayın bu kârı sosyal bir problem için harcayın diyoruz. Bir şirket sosyal bir problemi ne kadar sahipleniyor? Neden orada çalışayım? Neden o ürünü alayım? Şirketin sosyal problemle mücadelesini kâr etmekle harmanlaması gerekir. Bunu yapamayan şirketlere gelecekte yer yok gibi görünüyor. Ücret politikası net bilinmeli. Çalışma arkadaşımın aldığı maaşı bilmezsem ben kendimi oraya ait hissedemem. Bunun net çalışanlara söylenmesi lazım. Önce şeffaflık sağlanmalı. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Hiçbir zaman da yürümedi. Eski nesillerden bu yana hep böyleydi. Bu amaçla yenidünya düzeninin dinamiklerini derinlemesine öğretirken, yeni nesil girişimcilik perspektifi ile yakından tanışmanızı sağlayan Girişim Savaşçısı Programı’nı hazırladık. Program felsefe, fizik, ekonomi, psikoloji ve tekillilik üzerinden geleceği çok yönlü biçimde ele alırken, fark yaratmak için atılması gereken adımları net bir biçimde ortaya koyarak yola çıkmanızı sağlıyor. “şeklinde konuştu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...