Bilim insanları, insanların zihinlerinde ne hayal ettiğini görmek için beyin dalgaları üzerinde çalışarak onların zihninde oluşan resimleri görüntüledi. Communications Biology dergisinde yayınlanan bu araştırma sağlık alanında yardımcı olabilecek yeni bir keşfe de imza attı. Zihindeki görüntülerin beyin dalgaları yoluyla elde edilmesiyle özellikle, ağır felçli hastaların iletişim kurmasına yardımcı olması bekleniyor.
İnsan zihni karmaşık bir dizi düzene sahiptir. Düşüncelerimiz, hayallerimiz, yeni öğrendiğimiz bilgiler ve hatta eski bildiklerimiz ile yeni şemalar oluşturulması zihnin karmaşıklığını gözler önüne seriyor. Ancak zihnimizde tam olarak neler gerçekleştiğini bilemiyoruz.
Her geçen gün yeni bir çalışma ile bu alandaki bilgiler tazeleniyor. Şimdi de bilim insanları, insanların bir şey hayal ettiği zaman zihinlerinde gördükleri resimleri adeta deşifre edebilmenin bir yolunu saptadılar.
İlginizi Çekebilir: Sinir Ağlarının Kendi Kendini Nasıl Optimize Edildiği Öğrenildi
Görüntüleri Okuyabilmek için Elektrokortikogram Teknolojisi Kullanıldı
Araştırmaya dair bulgu ve sonuçlar Japonya'daki Osaka Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından elde edildi. Araştırmacılar o sırada halihazırda epilepsili hastaları ile çalışıyordu. Epilepsi hastalarının beyinlerine elektrotlar yerleştirilmişti. Bu sırada bir görüntü üzerinde düşünürken katılımcıların beyin dalgalarını yakalamak için de elektrokortikogram teknolojisini kullanma kararı aldılar.
Özellikle katılımcılardan, “manzara” veya “insan yüzü” gibi çeşitli kategorilerden tamamen ayrı bir görüntüyü hayal etmeleri istendi. Daha sonra katılımcıların bir şeyi zihinsel olarak hayal ederken bir görüntüye odaklanmaları istendi.
Elektrokortikogram tekniği sayesinde, araştırmacılar deney sırasında beyindeki elektriksel aktivite modellerini gerçek zamanlı olarak tespit edebilmeyi başardı. Daha sonra kişinin neye baktığından ziyade neyi onun hayal ettiğini belirlemek için kullanıldı.
Osaka Üniversitesi’ndeki bu araştırmayı yöneten Ryohei Fukuma, dikkatin, algılanan görüntülerin sinirsel temsillerini modüle ettiğinin bilindiğini ifade etti. Aynı zamanda, katılımcıların farklı bir görüntü hayal etmesinin bu temsilleri de değiştirip değiştiremeyeceklerini bilmediklerini de sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir: Doğrudan Beyin Bağlantısı İçin Yeni Bir Adım
ALS Hastaları için Yeni Bir Umut
Bilim insanları bu hipotezi test ederken, hayal edilen görüntü ile görüntülenen görüntü arasında net bir ayrım oluşturabildiklerini söylediler. Aynı zamanda bahsi geçen bu ayrımın dikkate değer bir doğrulukta olduğunu da vurguladılar. Konuyla ilgili Osaka Üniversitesi Nöroşirürji bölümünde beyin cerrahı olan ve Advanced Co-Creation Enstitüsü'nde profesör olan Takufumi Yanagisawa da bir açıklamada bulundu. O, elde edilen sonuçların, insanlar görüntülere baktıklarında ve onları hayal ettikleri sırada beyin aktiviteleri arasındaki ilişkiyi netleştirdiğini söyledi.
Yanagisawa, araştırma ile hayal edilen görüntülerdeki elektrokortikografi değerlerinin hastaların gördüğü gerçek görüntülerin yol açtığı değerlerden farklı olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda o, hastaların gerçek zamanlı geri bildirim aldığında daha da belirgin olacak şekilde değiştirilebileceklerini de sözlerine ekledi.
İnsan zihnindeki görüntülerin beyin dalgaları yoluyla okunabilmesi sağlık teknolojileri alanında da birok yeniliği getirmesi bekleniyor. Özellikle araştırmacılara göre bu sayede, amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastaları gibi ciddi felçli hastalar için gelecek vadediyor. ALS hastalarından mustarip olanlar için, bir iletişim cihazı geliştirmek için bu alandaki teknolojinin potansiyel olarak kullanılabilmesi ön görülüyor.
Bugün ALS hastaları iletişim kurmak için bazı cihazlardan faydalanıyor. Bu cihazlar genellikle bir tür motor kontrolüne dayanıyor. Bu da hastaların bir süre sonra bu cihazları kullanma yeteneklerinin zamanla bozulması anlamına geliyor. Osaka Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışma şimdiden ALS hastalarına umut olmuş görünüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...