Eskiden video oyunu oynarken yenilen pehlivanın "kol bozuk" bahanesi artık tarih oluyor. Acaba bu gün ne icat etsem diye düşünen bilim adamları beyin gücü ile video oyunu oynamayı mümkün kılan bir sistem geliştirmeyi başardılar.
Yeni nesil teknoloji hayatımızdan önce kabloları kaldırdı. Kablosuz kumanda, kablosuz kontrol cihazları, kablosuz ağ vs. derken artık oyun konsolları ve bilgisayar klavyelerini devreden çıkartacak bir sistem geliyor.
Beyin gücü, zihinsel devinim, zihin kontrolü veya sizin tabiriniz her ne olursa olsun ellerimize bir kontrol cihazı almadan video oyunlarını oynayabileceğimiz bir gelecek artık hayal değil.
Amaç İhtiyaçtan Doğar
[caption id="attachment_22348" align="alignnone" width="930"]
Beyin Gücü İle Video Oyunu Oynamak
www.startupteknoloji.com[/caption]
Sistem, İsviçre'nin Zürih kentinde başarılı işlere imza atan ETH Üniversitesi'nden geldi. Yapımcıları ve okullu bir gurup araştırmacı tarafından geliştirilen bir sistemle motor becerileri hasar görmüş insanların zihin gücüyle bilgisayar oyunu oynamaları sağlanıyor.
Araştırmacılar bu sistemi geliştirirken, amaçlarının gelecekte hastaların zihin gücüyle tekerlekli sandalyeyi kontrol etmesini sağlamak. Yani aslında tıbbi bir hedefin ilk adımları olacak.
Testlerde Başarı
[caption id="attachment_22350" align="alignnone" width="750"]
Testlerde Başarı
www.startupteknoloji.com[/caption]
Beyin gücü ile oyun oynama sisteminin geliştiricileri testlere başladılar. Başarıların gözlemlediği denemeler birebir felç hastaları üzerinde yapılıyor. Üniversite'nin programına gönüllü olarak katılan felçli hasta Smauel Kunz da bunlardan biri. Felçli birey Kunz, sistemi kullanarak Brain Driver / Beyin Sürücüsü aldı oyunu oynamayı başardı.
Başarılı Üniversitenin başarılı uzmanı Nörolog Dr.Rea Lehner yapılan bu sistem hakkında açıklamalarda bulundu. Lehner; sistemin elektrotlarla beyin ve bilgisayar arayüzünü buluşturan bir yapıya sahip olduğunu ancak henüz pilot kullanım aşamasında olduğunu açıkladı.
Lehner, ekibi adına yaptığı açıklamada, felç hastalarının daha yaşanılabilir dünyanın aktif fertleri olmasına olan yaklaşımlarından yola çıktıklarını da belirtti. Ekibe göre asıl hedef felçli hastaların beyin gücüyle tekerlekli sandalyelerini kontrol etmelerini sağlamak olduğunun üzerinde duran Lehner, çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Sistemin geliştirilebileceğini belirten ETH Üniversitesi'nen Prof. Nicole Wenderoth da konu ile alakalı detaylar verdi. Wenderoth; "Kafatası çok iyi bir yalıtkan. Aynı zamanda beyni koruyor. Bu iyi bir şey ama bizim kas hareketlerinden gelen sinyallerle beyin sinyallerini ayırt etmemizi de engelliyor. Bilim ilerde bunu çözecektir" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bilimin insana kattığı değer ve içerdiği fayda unsuru gelecekteki dünya için hayati önem taşıyor. Her ne olursa olsun odağında insanın yaşamını kolaylaştıran teknolojiler var olmaya ve gelişmeye devam eder diye umuyoruz. Zira insanı yaşatmak bu dünyayı daha yaşanılabilir bir hale getirecektir. İsviçreli bilim adamlarının bu bulduğu teknoloji hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...