Bilgi girişimciliği; yenilikçi bir hizmet ve ürünün geliştirilmesi, tanıtılması noktasında önemli rol oynuyor. Geleneksel girişimciliğe kıyasla bilgi girişimciliği çok farklıdır. Bilgi girişimciliğinde parasal kar etme amacı yoktur. Bu girişimcilikte bilgiyi iyileştirme ve araştırma ön plandadır. Bilgi girişimciliği; kar amacı taşımayan araştırmacılar, eğitim kurumları ve eğitimcileri kapsamaktadır. Aynı zamanda mühendisler, teknikerler ve bilim adamlarının yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkardıkları işlerde bilgi girişimciliğini ifade etmektedir.
İlginizi Çekebilir: Sosyal Girişimcilik Ağı Nedir? Örnekleri Nelerdir?
Bilgi Girişimciliği Örnekleri Nelerdir?
Bilgi girişimcileri; koçlar, kitap yazarları, kurs yazarı, podcast yayıncılarıdır. Bahsettiğimiz bu alanlarda faaliyet gösteren girişimciler, kendilerini geliştirerek iş modeli oluşturuyorlar. Bilgi girişimcileri çoğunlukla dijital ortamlara yönelik iş geliştiriyor.
Makine mühendisi olan Mark Rober; yaratıcı projeler hazırlayıp YouTube üzerinde paylaşarak girişimcilik faaliyetlerini yürütüyor. Leo Babauta; e-posta bülteni tasarlayarak insanların üzerinde farkındalık yaratmak istemektedir. Jenna Kutcher; Instagram platformunda aktif olarak girişimcilik faaliyetlerini sürdürüyor. Pazarlama koçu ve düğün fotoğrafçısı olarak bilgi girişimciliği faaliyetlerini sürdürüyor. Ekonomik motor oluşturmak tabiriyle ele aldığımız bilgi girişimcilik faaliyetleri dijitalleşmeyle birlikte birçok alanı kapsıyor. Web sitelerinden tutunda haber bültenlerinde ücretli içerik abonelik oluşturmaya kadar pek çok unsuru kapsıyor. Bilgi girişimcileri, iş geliştirirken motive edici taraflarıyla da dikkat çekerler. Örneğin; Tiago Forte isimli verimlilik uzmanının İkinci Beyin Kurma Kursu’nu nasıl iki senede 250.000 USD’ye yükselttiğini girişimcilik zekasıyla açıklayabiliriz.
Bilgi Girişimciliği Özellikleri Nelerdir?
Bilgi girişimciliği, insanların uzmanlaştıkları alanda iş yaratmasına olanak tanımaktadır. Bir işin başarılı olmasında bilgi çok önemlidir. Uzmanlık alanları yatırıma dönüştürüldükten sonra erişebilir, açık hale getirilir. Böylelikle bilgi başkalarıyla paylaşılırken aynı zamanda değerinin de artması sağlanır. Bilgi kullanılarak ortaya yepyeni işler ortaya çıkarılabilir.
Bilgiye dayalı olarak yeni fırsatlar yaratılır. Bir kişi yeterli derecede kişisel bilgiye sahip olursa bilgi girişimcisi olabilir. Girişimciler bilgiyi organize ederek sonrasında onu bir bağlama yerleştirirler. Daha sonra bütün bilgi formatlarıyla biçimlerini dijital ortama uyumlu hale getirirler. Bu girişimcilik yöntemi sayesinde insanlarla dijital sistemler arasında bağ kurulur. Ayrıca bilginin geliştirilmesi, yönetilmesi, kullanılması ve paylaşılması noktasını da ifade eden bir girişimcilik modelidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...