Bilgisayarın Babası unvanına sahip Charles Babbage kimdir? Filozof, matematikçi ve makine mühendisi olan Babbage’nin bilim dolu hayatına dair detaylar neler? İşte, Startup Teknoloji’den Mucitler Serisi’nin on birinci yazısı sizlerle!
Charles Babbage Kimdir?
Charles Babbage 26 Aralık 1791 tarihinde İngiliz zengin bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Ailesi büyük bir emlak şirketinin sahibiydi. Bu emlak şirketinin başında da babası Benjamin Babbage vardı. Zengin bir ailenin oğlu olarak okul hayatının ilk yıllarını özel okullarda geçirdi ve özel öğretmenlerden de eğitim aldı.
Akademide Matematik ile Tanıştı
Çocukluk yıllarında geçirdiği hastalık yüzünden eğitimine devam edemedi. Bir süre özel eğitim almak zorunda kaldı. Daha sonra Rahip Stephen Freeman’ın müdürlüğündeki bir akademide eğitimine devam etti. Bu eğitim onun için hayatının dönüm noktası oldu çünkü burada matematik ile tanıştı. Öyle ki, akademiden ayrıldıktan sonra bile matematikle ilgili özel dersler almaya devam etti. Bu almaçla Cambridge Üniversitesi’nde öğrenim görmeye başladı. 1812 tarihinde J. Herschel, G. Peacock ve diğerleriyle birlikte bir Analitik Derneği’ni kurdu. 1814 tarihinde ise eşi Geogiana Whitmore ile evlendi.
İşlem Hatasını Önleyecek Bir Buluş Tasarladı
Charles Babbage, Cambridge Üniversitesinde yaptığı çalışmalarında bir sorun fark etti. Bu, matematiksel tabloların yüksek oranda işlem hatası içerdiğiydi. Söz konusu hataların insanlardan kaynaklı olduğunu fark eden Babbage, benzer hataları önlemek için hesap makinesi tasarımı yapmak istedi. 1822 tarihinde polinom fonksiyonlarının değerlerinin hesaplanmasını sağlayacak Fark Makinesi adındaki aygıtı tasarlamayı başardı.
Aynı tarihte Sir H. Davy’e yolladığı mektupta hesaplama motorunun ana ilkelerini tartıştı ve Royal Astronomical Society de “Astronomik ve Matematiksel Tabloların Hesaplama Makinesi Uygulaması” yazısında farklar yönteminden de bahsederek Fark Motorunu yaptı. Hükümet, projesini desteklemek için 1500 pound verdi. Babbage, maddi sıkıntıları nedeniyle bu parayla evindeki bir odayı atölyeye dönüştürmekle yetindi.
İlk Fark Motorunun İcadına Başladı
Charles Babbage, 1827 yılında babasını, eşini ve çocuğunu kaybetti ve bu olay çalışmalarına ara vermesine sebep oldu. Uzun bir süre projeleri ile ilgilenmeyen Babbage, farklı ülkeleri ziyaret ederek kendini dinlenmeye adadı. İtalya’ya yerleşen ve burada bir süre yaşayan Babbage, İtalya’nın en iyi Matematikçisi unvanını aldı.
İtalya’dan İngiltere’ye döndüğünde İngiliz Hükümeti 24 Şubat 1930 tarihinde maddi desteğini iki katına çıkardı. Bu maddi destek sayesinde Charles Babbage kendi atölyesini inşa etti. Burada 2.5 metre uzunluğunda, 15 bin ton ağırlığında olan ve 25 bin parçadan oluşan Fark Makinesini yaptı. Bu makine delikli kartlardan gelen komutlar sayesinde aritmetik işlemlerin yapılması tahmin ediyordu. Bellek ve işlemlerin sırasıyla yapılmasını sağlayan kontrol sistemi de makinenin içinde yer aldı. Makineyle entegre bir şekilde çalışan yazıcı da tasarladı.
1991 tarihinde tamamlanan ve 31 basamağa kadar çalışan makine günümüzde Londra Bilim Müzesi’nde sergilenmektedir.
Analitik Motoru Geliştirdi ve Bilgisayarın Babası Olarak Tanındı
1833-1842 tarihleri arasında polinom denkleriminin giriş ve çıkışının yapılabildiği kendi kuyruğuna sahip olan bir makine tasarlamak istedi. Günümüzde kullanılan bilgisayarlardakine benzeyen CPU ve RAM ilişkisinin ilk kez düşünüldüğü bu proje, 1842 tarihinde hükümet desteğinin geri çekilmesiyle yarım bırakıldı.
Takvimler 1846 tarihini gösterdiğinde Charles Babbage, analitik motorunu icat ederken kullandığı bilgileri geliştirerek ikinci fark motorunu tasarladı. Birinci fark motorundan daha karmaşık görünen ve programlanabilme özelliği olan bu makine buhar gücü kullanılarak otomatik olarak çalışıyordu. Diğer hesaplatıcı makinelerden çok daha fazla fonksiyona sahip bir makineydi. Bu makinede mantıksal işlem, veri depolama birimi, giriş çıkış üniteleri kullanıldı ve bu mantıkla günümüzdeki bilgisayarların temeli atılmış oldu. Bu icadı sayesinde bilgisayarın babası unvanına sahip oldu.
Makinede 8000 parça kullandı ve ilk yapılan makineden çok daha fazla yüksekliğe sahipti. Bu yüzden oda büyüklüğünde bir makine olduğunu söylenirdi. Charles Babbage, 1871 tarihinde yetersiz maddi durum ve kötüye giden sağlığı nedeniyle çalışmalarını yarım bırakmak durumunda kaldı. 18 Ekim 1871 tarihinde vefat etti. 1985-1991 tarihleri arasında, yarım bıraktığı son çalışması tamamlanarak çalıştırıldı.
Onun çalışmalarının bir kısmı
Londra Bilim Müzesi'nde sergilenmeye devam etmektedir.
Günümüzde kullandığımız bilgisayarların temelini atan ve
Ada Lovelace'in, tarihin ilk algoritmasını onun makinesi için yazdığı söylenen bu önemli mucit hakkında sizin düşünceleriniz neler?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...