Bilim, 600 milyon yıllık okyanus suyunun keşfedildiğini belirtiyor! Bilim insanlarına göre, Dünya tarihinin en önemli buzul dönemlerinden biri olan Snowball Earth buzullaşması, 700 ila 500 milyon yıl önce meydana geldi. Gezegeni uzun bir süre boyunca kaplayan devasa buz tabakalarını içeriyordu. Bundan sonra, İkinci Büyük Oksijenlenme Olayı, Dünya atmosferinde artan oksijen gördü. Sonunda da sofistike canlı formların gelişimini ateşledi.
Bilim insanları hala bu oluşumların nasıl ilişkili olduğunu belirlemeye çalışıyor. Çünkü çok az iyi korunmuş fosil var. Aynı zamanda Dünya tarihinde önceki okyanuslardan hiçbir iz yok. Himalayaların bu tür deniz kayalarına maruz kalması bazı soruların anahtarını sağlayabilir.
Hindistan Bilim Enstitüsü'nden (IISc) ve Japonya'daki Niigata Üniversitesi'nden araştırmacılar, büyük olasılıkla yaklaşık 600 milyon yıl önce var olan eski bir okyanustan kalan, Himalayalar'ın yükseklerindeki maden yataklarında hapsolmuş su damlacıkları buldu. Ekibin kalsiyum ve magnezyum karbonat içeren birikintileri incelemesi nasıl bir olanak sağladı? Dünya'nın geçmişinde önemli bir oksijenlenme olayına katkıda bulunmuş olabilecek koşullar için potansiyel bir gerekçe sunmalarına da olanak sağladı!
İlginizi Çekebilir: Okyanus Aşırı Isınıyor! Bilim İnsanları Endişeli
İşte Detaylar
Prakash Chandra Arya, Ph.D. Yer Bilimleri Merkezi'nde (CEaS) öğrenci olan IISc, "Paleo okyanusları için bir zaman kapsülü bulduk" ifadelerini kullandı. "Günümüzün okyanuslarına kıyasla ne kadar farklı veya benzerlerdi? Daha asidik veya bazik, besin açısından zengin veya eksik, sıcak veya soğuk muydu ve kimyasal ve izotopik bileşimleri neydi?"Bu tür içgörüler, Dünya'nın geçmiş iklimi hakkında da ipuçları sağlayabilir ve bu bilgi, iklim modellemesi için yararlı olabilir."
CEaS'ta Profesör ve çalışmanın ilgili yazarı Sajeev Krishnan, "Ekibin bulduğu Snowball Earth buzullaşması zamanına kadar uzanan tortullar , tortul havzaların uzun bir süre kalsiyumdan yoksun kaldığını gösterdi. Muhtemelen düşük nehir girişi nedeniyle olduğu belirtiliyor. Bu süre zarfında okyanuslarda akış ve kalsiyum girişi yoktu. Akış veya kalsiyum girişi olmadığında, daha fazla kalsiyum çökeldikçe magnezyum miktarı artar.”
Prakash, "Kalsiyum yoksunluğu ayrıca muhtemelen bir besin eksikliğine yol açarak, atmosfere daha fazla oksijen yaymaya başlamış olabilecek yavaş büyüyen fotosentetik siyanobakteriler için elverişli hale getirdi. Atmosferdeki oksijen seviyesinde bir artış olduğunda, biyolojik radyasyona (evrime) sahip olacaksınız.” diye de ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...