Bilimsel Raporlar dergisinde perşembe günü yayınlanan bir makalede araştırma ekibi, vatozların temel matematik öğrenme yeteneği sergilediklerini ve hatta bu bilgileri kendilerine verilen küçük mantık bulmacalarını çözmek için kullandıkları açıkladı.
Bonn Üniversitesi Zooloji Enstitüsü'nde görev yapan ve çalışmanın baş yazarı olan Vera Schluessel şunları söyledi:
İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Havadaki Hayvan DNA’sını Yakaladı
Balıklar ve Aritmetik Bulmaca
Araştırmanın birinci adımı eğitimdi. Bilim insanları önce her bir hayvanı bir tanka koydular ve onlara bir ile beş arasında kare, daire ve üçgen içeren bir görüntü verdiler. Bu şekiller farklı boyutlarda ve hepsi hep ya mavi ya da sarıydı. Mavi "bir tane ekle" anlamına geliyordu. Sarı ise "bir çıkar" anlamındaydı.
Schluessel, "Hayvanların tasvir edilen nesnelerin sayısını tanıması ve aynı zamanda renklerinden hesaplama kuralını çıkarması gerekiyordu." dedi. Başka bir deyişle, üç mavi kare "3+1" anlamına geliyordu.
Ardından, her bir hayvan kendi resmini gördükten sonra, onlara iki yeni resim verildi. Bu yeni resimlerden ilkinde daha az ve ikincide daha fazla şekil vardı. Öznenin ilk görüntüsünün şekline ve rengine bağlı olarak, hayvanlar karşılık gelen ikinci görüntüye doğru yüzmek zorundaydı.
Bir örnek ile açıklamak gerekirse diyelim ki bir vatoza ilk önce dört sarı şekil gösterildi. Bu 4-1 nedir sorusu ile aynı anlama geliyor. Bu vatoz iki yeni görüntüyü de gördüğünde, üç şekli olana doğru yüzmelidir. Schlussel, "Orijinal resim, iki sonuç resmiyle değiştirildiğinde, balıkların her ikisini de hafızalarında tutmaları ve daha sonra doğru sonuca karar vermeleri gerekiyordu." dedi. Bu genel olarak, karmaşık düşünme becerileri gerektiren bir başarı.
Denekler doğru cevabı verdiklerinde, onlara küçük bir ödül verildi. Raporlar, zamanla, altı çiklit ve dört vatozun diğerlerine göre çok daha ilerlediğini çıktığını söylüyor.
Eğitim süresi bittikten sonra sıra sınava geldi. Araştırmacılar, bu hayvanların yalnızca belirli görüntülerle bir ödül almak için eğitilmediğinden, bunun yerine toplama ve çıkarmanın nasıl yapıldığını gerçekten içselleştirdiğinden emin olmak istediler. Schluessel, "Eğitim sırasında kasıtlı olarak bazı hesaplamaları ihmal ettik. "Yani 3+1 ve 3-1. Öğrenme aşamasından sonra hayvanlar bu iki görevi ilk kez gördüler. Ancak bu testlerde bile önemli ölçüde doğru cevabı seçtiler." dedi.
Çalışmanın sonuçları inanılmaz derecede şok edici değil. Hatta geçmişte balıkların sayısal değerleri ayırt ettiği de bulunmuştu. Ancak araştırmacılar bu hayvanların akıllarındaki miktarları hesaplayabilmek için aritmetik gibi karmaşık stratejiler kullanabilmelerini oldukça şaşırtıcı buldular. Bunun nedeni bu hayvanların insanlar ve diğer omurgalıların yaptığı gibi, beyin korteksine veya karmaşık bilişsel görevleri tamamlama işi için inşa edilmiş beyin bölümüne sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, incelenen iki türün alet olmadan insanlara benzer bir düşünce süreci sergilemesi oldukça inanılmaz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...