Bilim insanları, kanser hücrelerinin tespiti için genetik mühendislikte bakteri geliştirdi. Yapılan deneylerde başarılı olan teknoloji daha kullanılmıyor. Kolon kanseri gibi hastalıkların tedavisinde etkin rol oynayan bu çalışmaya dair işte detaylar!
Kolon kanseri vb. ulaşılması zor olan kanser hücrelerini tespit etmek için bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip yeni teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji, genetik mühendislik tarafından tasarlandı. Laboratuvar ortamında deneylerle bakteriler üretildi.
Kanser Hücrelerinin Erken Teşhisine Yardımcı Olabilir
Güney Avustralyalı araştırmacılar hem bağırsak, kolon vb. kanser türlerini daha hızlı tespit etmek hem de mevcut evde yapılan dışkı testlerinin yerine kullanılabilecek bakteriler üretti. Science isimli bir dergide yayınlanan araştırmada Acinetobacter baylyi isimli mühendislerin geliştirdiği bakteri, bağırsak vb. bölgelerde arama yapıyor. Yapılan aramalar sonrasında kanser DNA’sını tespit ediyor.
Güney Avustralya Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü (SAHMRI) bünyesinde çalışmalar yapan Adaleaide Üniversitesi Doçenti Susan Woods konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Susan Woods’a göre bilim insanlarının ürettiği bakteri, bağırsak-kolon kanseri taraması için kan testi geliştirmede kullanılacak.
Woods, pankreas vb. geç teşhis edilen kanser hücreleri içinde bakterilerin kullanılabileceğini açıkladı. Açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Şu anda pankreas kanseri birçok insan için gerçekten kötü ve üzücü sonuçları olan önemli bir kanser çünkü gerçekten geç tespit ediliyoe. Eğer erken teşhis edebilirsek bu oyunun kurallarını değiştirebilir.”
Bilim insanları; CRISPR ile ayrıştırılan yatay gen ve CATCH aktarımına hücresel deney olarak isimlendirilen bir teknik kullandı. Laboratuvar deneylerinde kullanılan Acinetobacter baylyi adlı bakteri türü, doğal şekilde çevresinde yüzen DNA’yı alıp kendi genomuna entegre ediyor. Ayrıca büyümek içinde yeni protein üretme potansiyeline sahiptir.
Bilim insanları, insan kanser hücrelerinde yer alan DNA’nın taklidini yapan ve uzun DNA dizilerinden oluşan A. Baylyi bakterisini üretti. Bilim insanları, kanserli DNA’yı kilitlenmiş bir fermuarın diğer yarısı gibi görüntülediler. Testler için kolorektal tümörlerde yaygın rastlanılan KRAS genine odaklanıldı. Mutasyonlu A.Baylyi, DNA’yı bulan bakterinin genomuna entegre ettiğinde onunla bağlantılı antibiyotik direnç geni de aktifleştirilmiş oluyor. Böylelikle kanser hücreleri kolayca tespit edilmiş oluyor.
Bilim insanları, laboratuvar ortamında kolorektal kanser hücrelerini farelere enjekte etti. Bunun sonucunda tümör DNA’sına ulaşabildiler. Bilim insanları tarafından yapılan bu çalışma yapılan testler sonucunda başarıya ulaştı. Fakat yöntemin kullanılması şu an için söz konusu değil. Ekip, kanser hücrelerini tespit eden teknoloji üzerinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
İlginizi Çekebilir: 200 Milyon Dolarlık Girişim Fonuyla Reed Jobs, Kanser Tedavilerinde Devrim Yaratmayı Hedefliyor!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...