Tel Aviv Üniversitesi'nde çığır açan bir çalışmayı gerçekleştirdi. Oldukça ölümcül bir beyin kanseri türü olan glioblastoma tarihe mi karışıyor ? Bilim insanları glioblastomanın etkili bir şekilde ortadan kaldırmanın yolunu buldular.
İlginizi Çekebilir: Sağlık Sektörünü Bir Adım İleri Taşıyan Girişimler
Glioblastoma ile Savaş
Tel Aviv Üniversitesi'ndeki araştırmacılar fare beyninde bulunan agresif glioblastoma tümörlerini "aç bırakmanın" bir yolunu buldular. Sonucunda insandaki ölümcül kanserle savaşmanın yeni bir yolu olabileceğini söylüyorlar. Glioblastoma, yetişkinlerde rastlanan en ölümcül ve en agresif primer beyin tümörüdür. GBM 100,000'de 2-3 oranında izlenen nadir bir hastalıktır. Ortalama hayatta kalma süresi sadece 12-18 aydır ve hastaların sadece %5'i tanıdan sonra beş yıldan fazla yaşar. Araştırmacıların beyinde tümörün büyümesini ve hayatta kalmasını destekleyen iki kritik mekanizmayı keşfetmelerine dayanarak geliştirdikleri bir yöntemle sonuca ulaştılar. Bunlardan biri kanser hücrelerini bağışıklık sisteminden korurken diğeri hızlı tümör büyümesi için gereken enerjiyi sağlıyor. Çalışma, her iki mekanizmanın da astrosit adı verilen beyin hücreleri tarafından kontrol edildiğini ve bunların yokluğunda tümör hücrelerinin öldüğünü ve yok edildiğini buldu. Araştırmacılar şöyle açıklıyor: "Glioblastoma, bilinen etkili bir tedavisi olmayan son derece agresif ve istilacı bir beyin kanseridir. Tümör hücreleri, bilinen tüm tedavilere oldukça dirençlidir ve ne yazık ki, son 50 yılda hasta yaşam beklentisinde bir artış yaşanmamıştır. Bulgularımız, glioblastoma ve diğer beyin tümörlerinin tedavisi için etkili ilaçların geliştirilmesi için umut verici bir temel sağlıyor."
Dr. Lior Mayo “Glioblastoma Sorununu Yeni Bir Açıdan Ele Aldık"
Kanser Araştırmaları Okulu'ndan ve Sagol Sinirbilim Okulu'ndan Dr. Lior Mayo "Burada, glioblastoma sorununu yeni bir açıdan ele aldık. Tümöre odaklanmak yerine, onun destekleyici mikro ortamına, yani tümör hücrelerini çevreleyen dokuya odaklandık. Spesifik olarak, astrositleri inceledik - normal beyin işlevini destekleyen, yaklaşık 200 yıl önce keşfedilen ve yıldız benzeri şekilleriyle adlandırılan beyin hücrelerinin büyük bir sınıfı.- Geçtiğimiz on yılda, bizden ve diğerlerinden yapılan araştırmalar, çeşitli beyin hastalıklarını hafifleten veya ağırlaştıran ek astrosit işlevlerini ortaya çıkardı. aktive astrositlerin glioblastoma tümörlerini çevrelediğini bulduk. Bu gözleme dayanarak, astrositlerin glioblastoma tümör büyümesindeki rolünü araştırmak için yola çıktık." diye konuştu.
Hayvan Üzerinde Yapılan Deneyler Başarılı
Araştırmacılar, tümör çevresindeki aktif astrositleri ortadan kaldırabilecekleri bir hayvan modelini kullanarak, astrositlerin varlığında kanserin 4-5 hafta içinde glioblastoma tümörlü tüm hayvanları öldürdüğünü buldular. Tümörün yakınındaki astrositleri özel olarak yok etmek için benzersiz bir yöntem uygulayarak çarpıcı bir sonuç gözlemlediler: Kanser günler içinde kayboldu ve tedavi edilen tüm hayvanlar hayatta kaldı. Ayrıca, tedaviyi bıraktıktan sonra bile çoğu hayvan hayatta kaldığı gözlemlendi.
Tümörü Enerji Kaynağından 'Aç Bırakarak' Yok Etmek
Mayo: "Astrositlerin yokluğunda, tümör hızla ortadan kayboldu ve çoğu durumda, nüksetme olmadı - bu, astrositlerin tümörün ilerlemesi ve hayatta kalması için gerekli olduğunu gösterir. Bu nedenle, altta yatan mekanizmaları araştırdık: Astrositler nasıl oluşur? Normal beyin aktivitesini destekleyen hücrelerden habis tümör büyümesini destekleyen hücrelere dönüşüyor mu?" Bu soruları yanıtlamak için araştırmacılar, sağlıklı beyinlerden ve glioblastoma tümörlerinden izole edilen astrositlerin gen ekspresyonunu karşılaştırdılar. İki ana fark buldular - böylece astrositlerin glioblastoma maruz kaldıklarında maruz kaldıkları değişiklikleri belirlediler. İlk değişiklik, glioblastoma karşı bağışıklık tepkisindeydi. “Çalışmamızda, astrositlerin glioblastoma tümörlerinin varlığında bu rolü yerine getirmeye devam ettiğini bulduk. Ancak, çağrılan bağışıklık hücreleri tümöre ulaştığında, astrositler onları "taraf değiştirmeye" "ikna eder" ve tümöre saldırmak yerine onu destekler. Astrositlerin glioblastomayı desteklediği ikinci değişiklik, kolesterol üretimi ve tümör hücrelerine aktarılması yoluyla enerjiye erişimlerini modüle etmektir.”
Kan-beyin bariyeri tarafından engellenen kandaki enerji kaynaklarına erişimle, bu enerjiyi beyinde üretilen kolesterolden almaları gerekir. Kendisi -yani astrositlerin genellikle nöronlara ve diğer beyin hücrelerine enerji sağlayan 'kolesterol fabrikasında'.- Tümörü çevreleyen astrositlerin kolesterol üretimini artırdığını ve kanser hücrelerine beslediğini keşfettik. Tümör ana enerji kaynağı olarak bu kolesterole bağlı olduğundan, bu kaynağın ortadan kaldırılması tümörü aç bırakacaktır. Dr. Mayo şu sonuca varıyor: "Şu anda, tümörü çevreleyen astrositleri ortadan kaldıracak araçlar hayvan modellerinde mevcut, ancak insanlarda mevcut değil. Şimdiki zorluk, astrositlerde tümör büyümesini destekleyen spesifik süreçleri hedefleyen ilaçlar geliştirmek. ilaçlar bu çalışmada tanımlanan mekanizmaları inhibe etmek için yeniden kullanılabilir. Bu çalışmanın sağladığı kavramsal atılımların glioblastoma ile mücadelede başarıyı hızlandıracağını düşünüyoruz. Bulgularımızın bu ölümcül beyin kanseri ve diğer beyin tümörü türleri için etkili tedavilerin geliştirilmesine temel teşkil edeceğini umuyoruz." dedi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...