Bilim insanları robotlar için insan hücrelerinden yapılmış 'canlı deri' ürettiklerini duyurdu. Robotik bir parmak, kültür ortamında, canlı insan derisiyle kaplandı. Araştırmacılar, robotik parmağın yarasını bir kolajen tabakasıyla kapatmasından sonra ise kendi kendini iyileştirmeye başladığı söyledi.
Japon araştırmacılar, insansı robot geliştirmede önemli bir adım atarak ciddi bir ilerleme kaydetti. Japon bilim insanları, bir robot parmağını insan derisi hücrelerinden yapılmış kendi kendini iyileştiren esnek bir tabakayla kapladı. Robotların insanlara benzemesine sağlamak, onların toplumla bütünleşmelerini iyileştirme noktasında yardımcı olabilir. Özellikle daha iyi bir güven ve iletişim kurma noktasında, insana benzer bir deriye sahip olmaları son derece önemli.
Çığır açacak bu gelişmenin ardından ekip, prototiplerini daha karmaşık ve gerçek dünyadaki robotiklere çevrilebilir hale getirmek için iyileştirmeye odaklanacak.
Bilim adamları, daha gerçekçi insansı robotlar kullanacaklarsa, her bir insan özelliğinin yapay bir versiyonunu yaratmaları gerekecektir. Bu uzun uğraş alacak, yoğun bir çabayı işaret ediyor. Bunun için ilk olarak, zihinsel yapı oluşturulmalı. Yani bilinç, özerklik, hayal gücü ve hatta belki de vücut refleksleri gibi şeyler robotlara için üretilmeli.
İkincisi olarak da bilim insanları fiziksel şeyleri geliştirmek zorundalar. Sıvı hareketi, göz kontrolü, rahat yürüyüş ve daha da önemlisi cilt gibi yapılar. Özellikle terli, esnek insan cildi, gerçekçi kaplamanın kesinlikle ayrılmaz bir parçasıdır.
İlginizi Çekebilir: Robot Üreticisi Agility Robotics 150 Milyon Dolar Topladı
Canlı Deri ile Kaplanmış Robotik Bir Parmak
Matter dergisinde Japon bilim adamları bu konuda biraz ilerleme kaydettiklerini duyurdu. Gerçek, canlı insan hücrelerinden yapılmış bir deri prototipi olan "canlı deri" ile kaplanmış robotik bir parmağı tanıttılar.
Tokyo Üniversitesi'nde profesör olan Shoji Takeuchi konuyla ilgili açıklamada bulundu. Canlı cildin, hayvan vücutlarını kaplayan malzemeyle tamamen aynı olduğunu söyledi. Bunun için robotlara canlıların görünümünü ve dokunuşunu vermek için canlı deri üretmenin nihai çözümü sağlayacağını söyledi.
Bu malzeme sadece insan derisine benzemek ve hissetmekle kalmıyor. Aynı zamanda yeni çalışmanın ekibi, gerçek cilt hücrelerinden yapıldığı için kendi kendini iyileştirebiliyor. Dahası onun su itici olduğunu söylüyorlar. Bir robota bağlanan bu tür bir deri tabakası, normal insan derisinin yaptığı gibi kendi kesik ve sıyrıklarını onarabilir.
Cilt dokusunun robotun yüzeyine ne kadar iyi uyduğuna ekibinin şaşırdığını söylese de Takeuchi 'ye göre bu çalışma, canlı deriyle kaplı robotlar yaratmanın sadece ilk adımı. Yeni geliştirilen robot derisi hala doğal cilt kadar güçlü değil. Ayrıca hala kendini sürdürmek için dışarıdan yardıma ihtiyaç duyuyor. Araştırma ekibi, tabakayı daha gerçekçi hale getirmek için saç kökleri, tırnaklar ve resmi ter bezleri eklemeyi de planlıyor.
Bununla birlikte, Takeuchi, bu tür insan benzeri robot derisini inşa etmek için ana motivasyona odaklanmayı sürdürüyor. Şu ana kadar yapay varlıklar için inşa edilirken silikon deri kullanılıyor. Ne yazık ki bunlar, insan görünümünü taklit edemiyor. Yine de robotlarla benzerlik ve akrabalığı geliştirmek için onları mümkün olduğunca insana benzetilmesi gerektiği düşünülüyor. Bu, normların dışına çıkmayı ve farklı bir yönde yenilik yapmayı gerektiren bir muamma.
İlginizi Çekebilir: Robot Sophia Neler Yapıyor, Özellikleri Nelerdir?
Robotlar için Canlı Deri Nasıl Üretildi?
Takeuchi, insan derisi yaratmaya yönelik diğer girişimlerin sınırlı bir başarıya sahip olduğunu söylüyor. Bunun için yetenekli zanaatkarların laboratuvarda yetiştirilen deri tabakalarını; bir robot parmağına sığdırmak için kesmelerini ve uyarlamalarını gerektirdiğini belirtti.
Japon araştırmacı Takeuchi, yüzeyleri cilt hücreleriyle verimli bir şekilde kaplamak için, robotun etrafındaki cilt dokusunu doğrudan kalıplamak için bir doku kalıplama yöntemi oluşturduklarını söyledi. Bunun da robotik bir parmakta kusursuz bir cilt kaplamasıyla sonuçlandığını ifade etti.
Temel olarak, ekip standart bir robotik parmak kullandı. Ardından canlı cildi büyütmek için doğru koşulları destekleyen özel bir çözeltiye daldırdı. Bu çözelti, cildin elastikiyetine ve gerginleşmesine yardımcı olan bir protein olan kolajenden oluşuyor. Ayrıca "insan dermal fibroblastları" ile dolduruldu. Fibroblast olarak ifade edilen cilt hücreleriyle birlikte, iki bileşen geleneksel cilt dokusunu oluşturdu.
Böylece, kolajen ve fibroblast karışımı robotik parmağın etrafında büzüldü. Sonra ise onu bir tür cilt astarı gibi gergin bir şekilde kapladı. Böylece, cildin ilk tabakası oluşturuldu. Cilt katmanları, en dış deri tabakasına ulaşana kadar insan derisiyle uyumlu olacak şekilde düzenlendi. Nihayet, keratinositler fibroblast primerine yapışmasıyla robot parmağının insansı derisi oldu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...