Bilim adamları son zamanlarda James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanarak bir sürü şaşırtıcı yeni keşif yaptı. Şimdiyse araştırmacıların şu anki durumlarında hiç olmaması gerektiğini iddia ettikleri bir grup galaksi gözlemlendi.
NASA'nın teleskobu tarafından şimdiye kadar bulunan en eski ve en büyük gök adalar, beklenenden çok daha büyük görünüyor. Bir bilim adamı da, James Webb Uzay Teleskobu'nun var olmaması gereken galaksileri bulmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulundu.
Araştırmacılar, Nasa'nın çığır açan teleskobunun şimdiye kadar gördüğü en eski ve en büyük gök adalardan altısının evrende oldukları yerde olması gerekenden daha büyük ve olgun göründüğü konusunda uyardı.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin İlk Ticari Yer Gözlem Uydusu Uzaya Fırlatıldı
Neden Yeni Bulgular Kafa Karıştırıyor?
Yeni bulgular neye dayanıyor? Bilim insanlarının, galaksilerin evrenin başlangıcından gelmelerine rağmen , bizim Samanyolumuz kadar olgun olduğunu bildirdiği önceki araştırmalara dayanıyor.
Şimdi, galaksilerin nasıl oluştuklarını daha iyi anlamak için "stres testi" yaparak bu bulguları doğrulayan yeni bir makale ortaya çıktı.
Austin'deki Texas Üniversitesi'nden Mike Boylan-Kolchin ve sıra dışı gök adaları inceleyen yeni bir makalenin yazarı, "Kitleler haklıysa, o zaman keşfedilmemiş bir bölgedeyiz" dedi. "Galaksi oluşumu veya kozmolojide bir değişiklik hakkında çok yeni bir şeye ihtiyacımız olacak. En aşırı olasılıklardan biri, evrenin Büyük Patlama'dan kısa bir süre sonra tahmin ettiğimizden daha hızlı genişliyor olması, bu da yeni kuvvetler ve parçacıklar gerektirebilir." diye ifade de bulundular.
Profesör Boylan-Kolchin'in "Yüksek kırmızıya kayması olan galaksi adaylarıyla ΛCDM'yi stres testi" başlıklı makalesi bu hafta Nature Astronomy'de yayınlandı.
JWST'den gelen bilgilerin bilim adamları için derin bir ikilem önerdiğini öne sürüyor. Veriler, yıllardır kozmolojiye rehberlik eden karanlık enerji ve soğuk karanlık madde paradigmasında veya ΛCDM'de bir sorun olabileceğini gösteriyor.
Genellikle galaksiler gazlarının yaklaşık yüzde 10'unu yıldızlara dönüştürür. Ancak yeni keşfedilen galaksilerin neredeyse tamamını yıldızlara dönüştürmesi gerekirdi.
Bu teorik olarak mümkün. Ancak bu, bilim adamlarının beklediği dışında bir şey.
Galaksilerin daha fazla gözlemlenmesi, yaşlarını ve kütlelerini daha iyi netleştirecektir. Gözlemlerin yanlış olduğunu gösterebilir. Merkezlerindeki süper kütleli kara delikler galaksileri ısıtıyor. Bu yüzden de olduklarından daha büyük görünüyorlar veya aslında beklenenden daha geç bir zamana aitler. Ama görüntüleme sorunları nedeniyle daha yaşlı görünüyorlar.
Ancak doğrulanırlarsa ne olacak peki? Gök bilimciler modellerini alışılmadık derecede büyük ve olgun gök adaları hesaba katacak şekilde ayarlamak için kozmos ve gökadaların nasıl büyüdüğü hakkındaki anlayışlarını değiştirmek zorunda kalabilme ihtimalleri olduğu aktarılıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...