İngiliz matematikçi, fizikçi, kimyacı, felsefeci ve mucit Isaac Newton Kimdir? Newton, yaşamı boyunca hangi buluşlara imza atmıştır? Adını tarihe kazıyan bilim insanının yaşamına dair detaylar neler? Startup Teknoloji'den, Mucitler Serisi'nin ikinci yazısı sizlerle!
Isaac Newton Kimdir?
Isaac Newton, 25 Aralık 1642 tarihinde bir noel sabahı İngiltere’deki Grantham kentinin yakınlarında yer alan Woolsthrope’da dünyaya geldi. Olması gerektiğinden daha erken doğduğu için zayıf bir bebekti. Öyle ki hayatta kalmasına bile mucize gözüyle bakılıyordu.
Newton, babasını o daha doğmadan kaybetmişti. Annesi ise o dört yaşına geldiğinde ikinci bir evlilik yaptı. Annesi, evlendikten sonra yeni eşiyle birlikte yaşamaya başladı. Isaac Newton da anneannesiyle kaldı. Yedi yıl sonra, yeni eşi ölen annesi, ona kalan yüklü mirasla beraber geri döndü.
Annesi Çiftçi Olmasını İstiyordu
Newton, annesinin getirdiği miras sayesinde 12 yaşındayken Grantham’da King’s School’da eğitim almaya başladı. 1661 yılında bu okulda eğitimi sonlandı. Annesi, Newton’ın eğitim aldığı dönemde onun bir çifti olmasını istiyordu. Hatta birkaç kez bu sebeple onu okuldan alma girişimlerinde de bulunmuştu. Fakat her gün gökyüzünü inceleyen, kitaplar okuyan ve bir şeyler yazan Isaac Newton’ın çiftçiliğe karşı hiçbir ilgisi yoktu. En sonunda annesini, öğrenim hayatına devam edip, üniversiteye gidebilmesi için ikna etti.
19 yaşına geldiğinde, yaşadıkları yerdeki bir eczacının üvey kızı Miss Storey ile nişanladı. Fakat ilişkileri, Newton’ın yoğun ders programı yüzünden sonlandı. Bu, onun yaşamı boyunca var olan tek ilişkisiydi. Isaac Newton hayatı boyunca hiç evlenmedi veya nişanlanmadı. Bilinen herhangi bir ilişkisi de olmadı.
1661 yılında Newton
Cambridge’de Trinity College’e “sizar” olarak kabul edildi. Öğreniminin yanında okulda düzenli bir işi de vardı.
Cambridge’te o dönem, Copernicus ve Kepler’in teorileri yok sayılıyordu.
Gelileo’nun çalışmaları ise asla kabul edilmiyordu. Yalnızca Aristoteles’in felsefesi onaylanmıştı.
Newton, Cambridge’te geçirdiği üç yıl içerisinde cebir, trigonometri ve geometri dersleri aldı. Yabancı dil olarak Latince ve Antık Yunanca eğitimleri gördü. Ne kadar kabul edilmese de Galileo ve Kepler’in eserlerini Cambridge’te öğrenciyken tanıma fırsatı yakaladı. Onların eserleri, Newton’ı etkilemişti. Bu isimlerin dışında Descartes, Hobbes, Boyle ve Gassendi’nin felsefi çalışmalarını da inceledi. Kendi fikirlerini not aldığı Quaestiones Quaedam Phoilosophicae, yani Bazı Felsefi Sorular, isimli defterinin bir köşesine, okuduğu filozoflar ile alakalı yazılar yazdı.
En Verimli Çalışmaları Veba Dönemindeydi
1665 yılında Londra’da veba salgının baş göstermesiyle Cambridge kapatıldı. Newton Mart 1667’ye kadar Woolshrope’ta bir çiflikte yaşamını sürdürdü.
Çiftlikte geçirdiği iki yıl onun için oldukça verimli geçti. Kütle çekimi ile ilgili ilk kez burada düşüncelere daldı. Diferansiyel ve integral hesaplamaların ilk adımlarını attı. Bu tarihten önce alan, yay uzunluğu ve tanjant bulma gibi eski yöntemleri, diferansiyel hesaplamayı katarak birleştirdi. Yine bu iki yıl içerisinde, karanlık bir oda içerisinde güneş ışığını prizmaya tuttu. Bu şekilde oluşturduğu ışık tayfı sayesinde, beyaz ışık tek başına bir birim olarak kabul edilemeyeceğini keşfetti.
1667 yılında Cambridge yeniden açıldığında öğrenimine kaldığı yerden devam etti. 1669 yılında ise matematik profesörü unvanını aldı.
Isaac Newton, 30 yıla yakın süre boyunca Cambridge’te kaldı. Dünyanın her yerindeki bilim insanları ile mektuplaşarak onlarla iletişim halinde oldu. Çalışmalarını ise tek başına yönetti. Bu yıllar içerisinde, onun en önemli eseri olarak kabul edilen Principia adlı kitabını yazdı.
Çiftlikte, ışıkla alakalı yaptığı deneylerinde elde ettiği bilgiler sayesinde, mercekli teleskopların kusurlu sonuçlar ortaya koyduğunu anladı. Böylece Newton, yansıtmalı teleskop geliştirmeye karar verdi. 1668 yılında, yapmış olduğu teleskop bilim dünyasında büyük ilgi topladı. 1672 yılında Isaac Newton, artık Royal Society üyesiydi.
Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri
Newton, dönemin en büyük bilim eserleri arasında olan Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, yani Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri, adındaki kitabını Latince olarak hazırladı. Kitap içerisinde ilgi çeken birçok detay vardı. İspatlar, geometri ile yapılmış ve evrensel kütle çekimi detaylı bir şekilde açıklanmıştı. Kütle çekiminin, cisimlerin kütleleri ile doğru orantı içerisinde ve mesafeleri ile ters orantı içerisinde birbirlerini çektiklerini ortaya koyulmuştu.
Üç ana bölümden oluşan kitabın ilk bölümü, Galileo’nun deneylerine ayrılmıştı. Bu bölümde Kepler kanunlarını matematiksel olarak ispatlamıştı ve hareket yasalarını açıklamıştı. İkinci bölümde ise akışkan içindeki hareketleri incelemesine dair bilgiler yer alıyordu. Dalga hareketlerini matematiksel açıdan incelemesi oldukça ilgi çekmişti. Aynı zamanda ikinci bölümde, en iyi gemi tasarımına dair öneriler de hazırlamıştı.
Kraliyet Darphanesinin Müdürü Oldu
1696 yılında Isaac Newton, Kraliyet darphanesinin müdürü oldu. Newton, bu gelişme ile beraber Londra’ya taşındı. İşini oldukça ciddiye alıyordu. Sahte paralara karşı adeta bir savaş başlatmıştı. Ayrıca Londra’daki hayatından da oldukça memnundu. Yaşamı boyunca ilgilendiği akademik çalışmalardan uzaklaşmak onu mutlu etmişti.
1703 yılında Royal Society’nin başkanı oldu. Ölümüne dek bu görevini devam ettirdi. 1705 yılında şövalye ilan edilen Isaac Newton, 31 Mart 1727 yılında hayata veda etti.
Yer çekimi yasasını keşfeden ünlü bilim insanının bu buluşu, yaşadığı dönemde bilimin temelini baştan yazdı. Onun keşifleri, gelecek bilim insanlarının çalışmalarını kökten değiştirdi ve günümüz bilim insanlarının başarılarına öncülük etti.
Newton hakkında sizin düşünceleriniz neler?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...