BIOS sistemi bilindiği gibi bilgisayarınızdaki donanımları kontrol ededen bir yazılım. Özellikle de BIOS teknolojisi işlemci, ram, ana kart, hard disk ve ekran kartı başta olmak üzere bilgisayarın çalışması için hayati öneme sahip olan donanım elektronik ürünlerini kontrol eder.
BIOS Ne İşe Yarar ?
Bu sistemi, donanımlarınızı kontrol eden ayrı bir işletim sistemi olarak da düşünebilirsiniz. BIOS teknolojisi kişisel bilgisayarlar tarihi için oldukça eski ve köklü bir yazılım mimarisidir. Bu BIOS mimarisi ile bilgisayarımızda donanımlarımız üzerine kontrol hakkına sahip olabiliyor ve istediğimiz donanımların özelliklerini değiştirip güncelleyebiliyoruz.
BIOS özellikle de bilgisayarımızın performansını arttırabilmemiz için gerekli olan kişisel dokunuşları da yapabildiğimiz bir ekrandır. Bu yazılım ile bilgisayarımızda güç arttırımı yapabiliyoruz. Donanımlarımızdan daha güçlü ve verimli performans alabiliyoruz.
Fakat zaman zaman yaptığımız BIOS bizlere zorluk çıkartabiliyor veya sıfırlamamız gerekiyor olabilir. Bu nedenle bilgisayar kullanıcıları sıfırlama işlemini yapmak istiyor ve nasıl yapılacağını merak ediyor. Bizler de bu içeriğimizde donanımlarımızı kontrol eden BIOS sistemini nasıl sıfırlayacaksınız adım adım ele aldık ve işledik.
BIOS sıfırlama işlemi genel olarak ikiye ayrılmaktadır. İlk olarak yazılım olarak sıfırlama, ikinci olarak da donanımsal sıfırlamadır. Yazılımsal sıfırlamada bilgisayarınız çalışır vaziyetteyken temel kodlar ve işlemler ile yazılım olarak sıfırlayabiliyorsunuz.
İkinci olan donanımsal sıfırlamada ise bilgisayarınız kapalıyken ana kart ve bazı donanım cihazları üzerinde sıfırlama işlemini elle müdahalede bulunarak yapıyorsunuz. Biz bu yazımızda bu iki işleminde nasıl yapılacağını sizlere detaylı bir şekilde anlatacağız.
Yazılımsal BIOS sıfırlaması nasıl yapılır?
Bu işlem, yapmak için önce bilgisayarınız açılırken Del/F2 tuşu ile BIOS'a giriyoruz. Daha sonra Exit sekmesine gelerek burada Restore Defaults seçeneğini seçiyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz. Daha sonra ise ayarları kaydedip çıkmak için Save & Exit işlemini yapıyoruz. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra BIOS tamamen sıfırlanmış ve ilk haline dönmüş olacaktır.
Donanımsal BIOS sıfırlaması nasıl yapılır?
[caption id="attachment_22520" align="alignnone" width="1000"]
Donanımsal-Sıfırlama-
Startupteknoloji[/caption]
Donanım olarak BIOS sıfırlamanın ilk adımı Clear CMOS ayarlarını yapmaktır. Bunun için bilgisayarınızı tamamen kapatıyorsunuz. Elektrik gücü gelen kabloyu her ihtimale karşı çıkartıyorsunuz. Daha sonra ise Anakartınızın üzerinde yer alan Clear CMOS butonuna basıyorsunuz. Bu işlemden sonra bilgisayarınızı tekrar açabilirsiniz. Bilgisayarınız tekrar açıldıktan sonra BIOS sıfırlanmış olacaktır. Bu aşamada F1 ile BIOS'a girmenizi söyleyen bir uyarı alabilirsiniz. Eğer böyle bir uyarı alırsanız F1 tuşu ile BIOS’a girin ve girdikten sonra Save & Exit işlemi yaparak son kayıt işlemi ile birlikte çıkış yapabilirsiniz. Böylelikle donanımsal BIOS sıfırlama işlemi yapılmış olacaktır.
Bazı eski anakartlarda ise Clear tuşu değil Clear CMOS Jumper' bulunmaktadır. Böyle bir anakarta sahipseniz donanımsal sıfırlama yapmak için Clear CMOS Jumper’ını çıkarmanız veya pinin değiştirmeniz gerekebilir. Bu pinler iki veya üç pinli olurlar ve üzerlerinde küçük bir jumper takılı olur. Bu işlemi yapmak için ise şu adımları uygulamanız yeterlidir:
Bilgisayar kapatılır. Güç kablosu elektrik sorunu yaşanmaması için çıkartılır. Eğer anakart üzerinde üç PIN varsa Jumper’ı yerinden çıkartarak bir PIN yana takıyoruz. Daha sonra ise Jumper tekrar yerine takılır. Bu işlem tamamlanınca sıfırlanmış olur
Bilgisayarınızı tekrar açabilirsiniz. Açılış ekranında yukarıdaki gibi yine F1 ile BIOS'a girmeniz ve ayarları kaydetmeniz istenebilir. Eğer istenirse bu adımı da lütfen tamamlayarak ayarlarınızı kaydetmiş olun. Eğer Anakartınız üzerinde iki PIN olan bir sistem varsa uygulamanız gereken adımlar şunlardır:
Bilgisayar kapatılır. Elektrik gücü veren fiş çekilir. İki pin arasına iletken bir madde örnek olarak tornavida ucu temas ettirilir. Bu işlem ayarları sıfırlamak için yeterli olacaktır.
Son olarak ise donanımsal olarak BIOS’ı sıfırlamak için anakart üzerindeki pili kullanabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için öncelikli olarak bilgisayarınızı kapatın. Ardından saat piline benzeyen BIOS pilini çıkartın. Biraz bekleyin ve daha sonra pili tekrar yerine uygun bir şekilde yerleştirin ve takın. Daha sonra bilgisayarınızı açabilirsiniz ; sıfırlanmış olacaktır.
Eğer yine bilgisayar açılışında F1’e girmeniz istenirse F1 ile BIOS’a girin ve Save & Exit işlemi yaparak son kayıt işlemi ile birlikte çıkış yapabilirsiniz. Böylelikle donanımsal BIOS sıfırlama işlemi yapılmış olacaktır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...