Gök bilimciler, bir yıldız bir gezegeni yerken, o ànı gözlemledi. Büyük olasılıkla derin bir gelecekte Dünya'yı bekleyen, gezegensel yutulma adı verilen korkunç bir sürecin ilk doğrudan görüntüsünü sunuyor.
Bilim adamları, Jüpiter gibi ama muhtemelen daha büyük bir gaz gezegenini Dünya'dan yaklaşık 12.000 ışık yılı uzaklıkta yaşlanan güneş benzeri bir yıldız tarafından yutulduğunda şans eseri tespit etti. Geçmişte yutulma olaylarının kışkırtıcı ipuçları görüldü. Ancak şimdiye kadar hiç kimse bir gezegeni yok etme eyleminde bir yıldız yakalamadı. Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Gök Bilimciler 1300 Işık Yılı Uzaklıkta Su Molekülleri Keşfetti
İşte Dünyada Bir İlk Olarak, Ölen Bir Yıldızın Bir Gezegeni Tükettiği An!
İşte Videosu!
Yıldızların yaşam döngüleri kütlelerine bağlıdır. Kırmızı cüceler gibi küçük yıldızlar trilyonlarca yıl parlayabilirken, en büyük yıldızlar doğumlarından sadece birkaç milyon yıl sonra patlarlar. Güneş gibi yıldızlar, milyarlarca yıl sonra ölmeye başlayınca, yüzlerce kat genişleyen ve sınırları içindeki her şeyi tüketen kızıl devler sınıfına dönüşürler.
Yutulma olaylarının belirtileri Samanyolu boyunca dağılmış durumda. Bazı yıldızların ışığı, gezegenlerin kimyasal imzalarıyla kirlenmiştir. Bu da tüm dünyaların gözlerimizin önünde sindirildiğini düşündürüyor. Ayrıca, bilim adamları gelecekte kırmızı devlerin yarıçapı içine girmeye mahkum olan küçük yörüngelere sahip yüzlerce gezegen tespit etti.
Yıldızlar ara sıra gezegeni açıkça tüketir. Ancak bu olayların kıvılcımladığı ışık zayıf ve geçici olduğu için bu anı yakalamak zordur. Aslında Dr. De, Mayıs 2020'de Kaliforniya'daki Palomar Gözlemevi'ndeki bir teleskop üzerindeki bir kamera olan Zwicky Transient Facility'yi tamamen farklı bir şey ''kırmızı nova'' adı verilen birleşen yıldızları aramak için kullanıyordu. Bu gözlemlerde, tuhaf bir görünür ışık patlamasına rastladığı aktarıldı.
Dr. De, ortaya çıkan şeyin bir "dedektif hikayesi" gibi olduğunu söyledi. Patlamayı tanımlamak için ekibi, Kasım 2020'de W.M. tarafından yakalanan kaynağın görünür ışık gözlemlerini elde etti. Bu görüntüler, kırmızı novalardan beklenen yakıcı sıcaklıklardan yaklaşık 10 kat daha soğuk olan yaklaşık 5.000 Fahrenheit derecede soğuyan bir yıldız ortaya çıkardı.
'Çığır Açan Bir Keşif'
Dr. De ve meslektaşları,şaşkına döndü. Palomar Gözlemevi'ndeki başka bir kamerayı ve NASA'nın NEOWISE uzay teleskobunu kullanarak bu sefer kızılötesi ışıkta yıldızı yeniden gözlemlediler. Sistemin, fazla enerji yaymayan soluk nesneleri tespit etmek için ideal olan bir ışık spektrumu bandı olan kızılötesinde mükemmel olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, büyük olasılıkla gerçek zamanlı olarak bir gezegeni yutan bir yıldızı izlediklerini anladı.
Zwicky gözlemevi tarafından tespit edilen ve 10 gün süren ilk patlama, ölmekte olan bir yıldızın, Jüpiter'in kütlesinin 10 katından fazla olmayan bir gaz gezegeni en sonunda tamamen sardığı anda meydana geldi. Gezegen, parlak ölümünden önce, bir yıldan fazla bir süre önce yıldızın eteklerinden geçerek atmosferinin parçalarını çıkardı. Bu da araştırmacıların sistemin etrafında asılı duran soğuk gaz ve tozu neden gördüklerini açıklıyor. Patlamadan sonra yıldız, gezegenin kalıntılarını yutarken, yaklaşık altı ay boyunca ürkütücü bir şekilde parladı.
İtalya'daki Padua Astronomik Gözlemevi'nde gezegen yutulmasını inceleyen astrofizikçi Lorenzo Spina, ekibin vardığı sonuçları "çok sağlam" olarak nitelendirdi. Ve keşfi de "çığır açan" olarak nitelendirdi.
Bu tür inanılmaz olaylar, evrenin başka bir yerinde yaşam olma olasılığı da dahil olmak üzere bir dizi ilginç gizeme ışık tutabilir. Gezegen lokmalarının kimyasal ipuçlarını içeren yıldız ışığı, diğer sistemlerdeki dünyaların iç bileşimi hakkında ipuçları için çıkarılabilir. Bu bileşenlerin bir envanterini oluşturmak, yaşanabilir ortamları desteklemek için doğru malzemelerle yıldız sistemlerinin sayısını tahmin etmeye yardımcı olabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...