Çin merkezli eğlence devi Tencent'in, Birleşmiş Milletler tarafından, değiştirilemez token'ler (NFT) için standart bir teknik ve güvenlik çerçevesinin oluşturulması konusunda başlattığı araştırma projesinin başına geçmesi hususu, yine Birleşmiş Milletler tarafından onaylandı. Tencent, projede Alibaba'nın yan kuruluşu Ant Group da dahil olmak üzere, projede bir dizi başka şirketle iş birliğinde bulunacak.
Çin devletine ait yerel basına göre, "DLT tabanlı dijital toplama hizmetleri için teknik bir çerçeve" olarak adlandırılan proje NFT'ler için dünyanın ilk Birleşmiş Milletler onaylı standart geliştirme girişimi olacak. South China Morning Post tarafından yapılan bir habere göre, Birleşmiş Milletler bilgi ve iletişim teknolojileri ajansı olarak işlev gören Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), ilk taslağının 2022 yılının sonuna kadar tamamlanması beklenen projeyi onayladı.
Çinli eğlence devi Tencent tarafından liderlik edilen projenin diğer destekçileri ise şu şekilde sıralanıyor: Ant Group, Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi, Pekin Posta ve Telekomünikasyon Üniversitesi ve Zhejiang Eyalet hükümeti tarafından kurulan bir inovasyon merkezi olan Zhejiang Lab.
NFT'ler için bir standart olarak ortaya çıkan bir projenin, diğer ülkeler tarafından ne kadar benimseneceği ise tam olarak bilinmiyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ITU tarafından önerilen herhangi bir tavsiye, yalnızca ülkeler onu bir yasa olarak kabul ettiğinde zorunlu ve uygulanabilir hale geliyor.
NFT Standardı Genel Çerçeveleri Çizmeyi Amaçlıyor
Birleşmiş Milletler tarafından verilen onayla birlikte projeye liderlik eden Tencent, konuyla ilgili birtakım açıklamalarda bulundu. Belirlenmesi planlanan uluslararası standardın neleri kapsadığından bahseden Tencent yetkilileri, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Eğitim kurumları ve birimleri aracılığıyla projeye destek vermekte olan Çin Hükümeti, aynı zamanda kendi Blockchain Hizmetleri Ağı BSN'i geliştirme sürecinde bulunuyor. BSN'in Çin Hükümetinin Eylül 2021'de yasaklamış olduğu kripto para birimleriyle ilgili olmayan NFT projelerinin dağıtımını desteklemesine yardımcı olması planlanıyor.
Ayrıca Çin'in konuyla ilgili çok ilginç bir vizyonu da bulunuyor. Çin, yeni blok zinciri altyapısı aracılığıyla NFT'leri kriptodan ayırmayı hedefliyor.
Çin üzerinde NFT'ler, kripto paralara oldukça karşı olan hükümet ve hükümet destekli medyadan gelen eleştiri ve kısıtlamalardan kaçınmak adına genellikle “dijital koleksiyon ürünleri” olarak anılıyor. Bu nedenle, Çinli NFT sanatçıları, genellikle Ethereum veya Solana gibi halka açık veya merkezi olmayan blok zincirlerinden kaçınma ve koleksiyonlarını yalnızca hükümet tarafından izin verilen blok zincirlerinde oluşturmayı tercih etme eğiliminde oluyorlar.
Ülke kripto paralara ve merkeziyetsiz blok zinciri teknolojilerine oldukça karşı ve konu hakkında oldukça endişeli olsa da, teknolojinin potansiyel kullanım durumlarını da keşfetmeye çok hevesli gibi görünüyor. Henüz geçmiş olduğumuz ocak ayının sonlarında, Çin hükümeti blok zinciri teknolojisiyle ilgili büyük bir planını halka duyurdu.
Hükümet, üretim, enerji, devlet veri paylaşımı ve veri hizmetleri, vergilendirme, kolluk kuvvetleri, ceza davaları, denetim ve uluslararası finans dahil olmak üzere pek çok kilit alanda blok zinciri teknolojisinin kullanılması ve geliştirilmesi adına ulusal bir plan başlatılmış olduğunu bütün dünyaya duyurdu.
Diğer Ülkeler Bu Planı Kabul Eder mi?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, ITU tarafından devletlere önerilen bu tarz standartlar, ancak bir ülke onu yasa olarak benimserse o ülkede hayata geçebilir. Böyle bir durumda ise, özellikle Avrupalı ülkelerin ve ABD'nin, kripto teknolojisini kendi kontrol alanında tutmak isteyen ve otoriter bir yaklaşım benimseyen Çin hükümeti tarafından geliştirilmiş bir NFT standardını benimseyip benimsemeyeceği konusunda akıllarda ciddi şüpheler mevcut.
Otoriter yaklaşımın yanı sıra, özellikle bugünlerde batılı ülkeler ile Çin hükümeti arasında oldukça gergin bir ortam mevcut. Yani standardın uygun bulunmamasının yanı sıra, batılı ülkeler bu tasarıyı sırf ortadaki gergin ortam nedeniyle siyasi olarak da reddedebilirler.
Standardın dünya tarafından kabul görüp görmeyeceği konusu ise merakla takip ediliyor.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...