Bu yazımızda kripto varlıkların babası olarak bilinen Bitcoin'in madenciliği hakkında bilgiler vereceğiz. Temelde tüm Bitcoin madenciliği işlemlerinin aynı mantıkta olduğunu söylemekte fayda var.
Bitcoin madenciliğinin sonucu iki yönlüdür. Birincisi, bilgisayarlar Bitcoin ağındaki bu karmaşık matematik problemlerini çözdüklerinde, yeni Bitcoin üretirler (bir madencilik operasyonunun yerden altını çıkarmasından farklı olarak).
İkincisi, Bitcoin madencileri, hesaplamalı matematik problemlerini çözerek, işlem bilgilerini doğrulayarak Bitcoin ödeme ağını güvenilir ve güvenli hale getirir. Birisi herhangi bir yere Bitcoin gönderdiğinde buna işlem denir.
Mağazada veya çevrimiçi olarak yapılan işlemler bankalar, satış noktası sistemleri ve fiziksel makbuzlar tarafından belgelenir. Bitcoin madencileri, işlemleri “bloklarda” bir araya toplayarak ve bunları “blockchain” adı verilen halka açık bir kayda ekleyerek aynı şeyi başarır. Düğümler daha sonra gelecekte doğrulanabilmeleri için bu blokların kayıtlarını tutar. Bitcoin madencileri blok zincirine yeni bir işlem bloğu eklediğinde, işlerinin bir kısmı bu işlemlerin doğru olduğundan emin olmaktır.
Özellikle, Bitcoin madencileri, "çifte harcama" olarak adlandırılan benzersiz bir dijital para birimi tuhaflığı olan Bitcoin'in kopyalanmamasını sağlar. Basılı para birimlerinde sahtecilik her zaman bir sorundur.
Dijital bilgiler nispeten kolay bir şekilde yeniden üretilebilir, bu nedenle Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinde, harcama yapan kişinin kendi Bitcoin'inin bir kopyasını oluşturma ve orijinalini elinde tutarken başka bir tarafa gönderme riski vardır.
Yapılan madencilik işlemlerinde ise bilgisayarlar aynı anda doğrulama yaptığı için bu neredeyse imkansızdır.
Blockchain (Blok Zinciri)
Gelin biraz bu teknolojinin ana mantığını oluşturan blok zincirini inceleyelim.
Blokchain Nedir?
Blockchain şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir yapıya sahip veri depolama sistemidir. Veriler güncellenemez ve silinemez. Bu özelliği ile veri blokları birbirlerine şifreleme algoritmaları ile bağlanarak saklanır. Bir zincir özelliği taşıdığı için blok zinciri (Blockchain) ismini almıştır. Çalışma mantığını daha iyi anlamak için basit bir örnekle devam edelim. Eskiden bakkallar veresiye defteri tutarken aynı zamanda müşteriler de kendi veresiye defterlerini tutardı. Müşteri bakkala giderken bu defteri de yanına alarak aldıklarını hem kendi defterine hem de bakkalın defterine yazdırırdı. Böylece bakkalın habersiz değişiklik yapması önlenmeye çalışılırdı. Blockchain de aynı bu mantıkla çalışmaktadır. Bir veri blok zinciri ağ üzerindeki herkes ile aynı olacak şekilde tutulur. Herhangi biri kendi bloğu üzerinden diğerlerinin onayı olmadan bir şey eklemeye çalıştığında diğer bloklar ile çatışacağı için bu değişiklik gerçekleşemeyecektir. Yukarıda incelersek madenci kazımını tamamlayıp bloğa eklemiş. Yukarıda gördüğümüz verilerin hepsine bir blok diyebiliriz ve blok asla ama asla değiştirilemez.Madencilik Ödülleri
Madenciliğin yapılma sebebi de aslında ödülleri almaktır. Belirli sayıda işlem onayladığınızda ödül olarak Bitcoin alırsınız.Diğer kriptoların madencilikleri de benzer mantıkla çalışır.
Örneğin Etherscan'dan aldığımız Ethereum bloğu:
Bitcoin Madenciliğinde Enerji Kullanımı
Günümüz de Bitcoin'e en çok eleştiri bu yönden yapılmaktadır.
Cambridge Üniversitesi araştırmacıları tarafından derlenen Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'ne (CBECI) göre, Bitcoin tarafından tüketilen toplam enerji bu yıl 128 TWh'ye (Terawatt saat ) ulaşabileceği görüldü. Uluslararası Enerji Ajansı analisti George Kamiya, "Bu rakamlar, orta ölçekli ülkelerle veya elektrikli araçlar (2019'da 80 TWh) gibi gelişmekte olan teknolojilerle karşılaştırıldığında büyük görünebilir, ancak klima ve fanlar gibi diğer kullanımlara kıyasla küçük kalıyor." dedi. Google'ın tüm operasyonu 2019'da 12,2 TWh harcadı. Bitcoin madenciliği yapanlar hariç dünyadaki tüm veri merkezleri yılda yaklaşık 200 TWh tüketiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...