Blockchain, sistem üzerindeki tüm işlem ve süreçleri ilgili tüm taraflarla anlık, şeffaf, şifreli paylaşan ve veri alışverişi sağlayan değişmez bir defterdir. Bir blockchain ağı üzerinde siparişler, ödemeler, hesaplar, üretim ve çok daha fazlası izlenebilir. İzinli üyeler gerçeğe dair tek bir görüşü paylaştıklarından, diğer işletmeler ile işlemlerinde güven duyar ve kazanırlar. Bu durum verimlilik ve yeni fırsatları da ortaya çıkartır.
Yapay zekâ, insan zihninin problem çözme ve karar verme yeteneklerini taklit etmek için bilgisayarlardan, verilerden ve bazen de makinelerden yararlanır, tahminler veya sınıflandırmalar yapabilir. Yapay zekâ, makine öğrenimi ve derin öğrenme ile eğitilerek daha akıllı hale getirilebilir. Yapay zekanın faydaları arasında tekrarlayan görevlerin otomasyonu, gelişmiş karar verme ve daha iyi bir müşteri deneyimi sayılabilir.
Blockchain ve Yapay Zekânın Birleşimi
Yapay zekâ teknolojisinin blok zincir üzerinde çalışması, makine öğrenme kapasitesini artırabilir ve yeni finansal olanaklar yaratabilir. Yapay zekâ ve blockchain, her ikisi de veri ve değerlerle ilgilenir. Blockchain, verilerin veya değerli herhangi bir şeyin güvenli bir şekilde depolanmasını ve paylaşılmasını sağlar. Yapay zekâ, değer üretmek için verileri analiz eder ve içgörüler oluşturur.
Microsoft, makine öğrenimi modellerinin blok zincirle iş birliği içinde nasıl geliştirilebileceği konusunda çalışmalarına devam ediyor. Araştırmacılar, ortak blok zincirlerinde barındırılan makine öğrenimi modellerini iyileştirmenin yolları üzerinde çalışıyor. Ayrıca, blockchain üzerinde merkezi olmayan ve iş birliğine dayalı bir yapay zekâ geliştiriyor. Yapay zekanın benimsenme oranını ve etkinliğini artırmak için geliştirilen bu sistemde, yapay zekâ modellerinin ve büyük veri kümelerinin kullanıcılarla paylaşılmasına, güncellenmesine ve katkıda bulunmasına izin verilmesi de planlanmaktadır. Daha da önemlisi, insanlar makine öğrenimi modellerini ücretsiz olarak kullanabilirler. (Ör. Netflix içerisindeki öneri sistemi gibi)
Microsoft, blockchain kullanarak yapay zekayı merkezi olmayan ve işbirlikçi hale getirmeye çalışıyor. Bu gelecekte, insanların günlük cihazlarda ve uygulamalarda (örneğin dizüstü bilgisayarlar, tarayıcılar, mobil) gelişmiş makine öğrenimi modellerini kolayca ve uygun maliyetli bir şekilde çalıştırabilmesini ve toplu olarak verilere katkıda bulunabilmesini sağlayabilir.
Blockchain üzerindeki dijital kayıtlar, yapay zekânın arkasındaki yapıya ve veri kaynağına ilişkin içgörü sunar ve açıklamaya çalışır. Bu açıklama, yapay zekânın sağladığı iç görülere olan güveni artırmaya yardımcı olur. Blockchain kullanarak yapay zekâ modellerini depolamak ve dağıtmak bir denetim mekanizması oluşturur. Böylece blockchain ile yapay zekayı entegre etmek veri güvenliğini artırır.
Yapay zekâ, verileri son derece hızlı ve kapsamlı bir şekilde okuyabilir, anlayabilir ve ilişkilendirir. Bu da blok zinciri tabanlı iş ağlarına yeni bir zekâ düzeyi kazandırır. Blok zinciri, organizasyonun içinden ve dışından büyük hacimli verilere erişim sağlayarak, yapay zekanın daha doğru içgörüler oluşturmasına ve veri yönetimine katkıda bulunur. Blockchain teknolojisi, şeffaf bir veri işleyişi oluşturmak için yapay zekâ alt yapısına yardımcı olur.
Hız ve verimlilik sağlayan yapay zekâ, otomasyon, blok zinciri ve birden fazla tarafı kapsayan iş süreçlerine yeni değerler getirebilir. Örneğin, bir blok zincirinde yürütülen akıllı sözleşmelere gömülü yapay zekâ modelleri, yenilenen siparişler, ödemeler veya hisse senedi alımları gibi işlemleri yürütmek için sürdürülebilir önerilerde bulunabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...