Kripto paraların hayatımıza girmesiyle beraber herkesin dikkati blockchain teknolojisine çekilmiş durumda. Blockchain, bir iş ağındaki işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi sürecini kolaylaştıran, paylaşılan ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir büyük defterdir. Gerek somut (ev, araba, nakit para vb.) gerekse soyut (patent, telif vb.) haklarla ilgili işlem yapabilme, takip edebilme ve maliyet düşürebilme gibi avantajlar sağlar.
Yapılan işlemler bilgi üzerinden ilerler. Bilgiler ne kadar hızlı ve doğru şekilde alınırsa sistem o kadar iyi aktarım gerçekleştirir. Blockchain’e yalnızca yetkisi olan ağ üyeleri tarafından erişilebilir ve değişiklik yapılabilir. Blockchain, denetlenebilmesi ve tamamen şeffaf olması nedeniyle bilginin sunulması açısından ideal bir yöntemdir. Sistemin öne çıkan ve özellikle kurumsal işletmeler tarafından övgüye değer bulunan özelliği ise “tek bir merkezinin olmaması”. Blockchain, tek bir kişi tarafından yönetilemez ve kötüye kullanılamaz bir alt yapıya sahiptir. Sisteme girilen bir bilginin baştan sona tüm evrelerini görebilirsiniz. Yapılan bir değişiklik için diğer bloklardan onay almanız gerekir. Haliyle blok sayısı kadar onay almanız gereken adım vardır. Tüm bilgiler şeffaf ve gizlidir. Bünyesindeki bilgileri güvenle saklama özelliği ile veri gizliliği sunmaktadır.
Blockchain, yapısı itibariyle desantralizedir. Belli bir merkezi yoktur. Tüm bilgisayarlar üzerinden blok zincirinde yer alan verilere ulaşım sağlanabilir. Bilgilere ulaşmanın yanında burada yapılan işlemlerin kimlere ait olduğu ve ne zaman yapıldığı gibi bilgilere de şeffaf bir şekilde ulaşabilmek mümkündür.
Blockchain’in karar verme mekanizması yatay bir düzlemde ilerler. İşlenen bir bilginin doğruluğunun ispatı için, merkez yerine yeterli sayıdaki birçok merkezden onay alınmasına ihtiyaç vardır. Tam da bu noktada tam olarak anlaşılmamış ve karıştırılan bir kavram karşımıza çıkıyor “Dağıtıklık”. Bugün kurumlar dağıtıklık ve merkeziyetsizlik kavramalarını birbirine karıştırmış durumda. Dağıtık bir sistemde bilginin doğruluğu için yeterli sayıda merkezden onay almanız gerekir. Bilgiyi işleme gücü birçok farklı noktaya dağıtılır. Tam da bu noktada sorulması gereken bir soru mevcut: hangi işletmenin böyle bir yapıya ihtiyacı olup olmadığı. Eğer sistem içinde ve dışındaki aktörlere karşı güven duyuluyor, işlenen bilgilerin doğruluğu konusunda herhangi bir şüphe bulunmuyorsa kurumun blockchain teknolojisini merkeziyetsiz şekilde kullanmasına gerek yoktur. Haliyle bir sistem hem merkeziyetsiz hem de dağıtık olabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...