Havacılık endüstrisi, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yoğun bir mücadele veriyor. Ünlü havayolu şirketi Boeing’de yöneticiler, politika yapıcılar ve diğer liderlerin potansiyel çözüm yollarının olumlu ve olumsuz yanlarını keşfetmelerine yardımcı olmayı hedefleyen yeni bir araç için çalışmalarını tamamladı.
Bu yenilikçi araç, havacılık endüstrisinin sürdürülebilirlik çabalarına katkıda bulunmak için tasarlandı. Şirket, geleceğin havacılık sektöründe karşılaşılacak zorluklar ve fırsatlar hakkında kapsamlı bir anlayış sağlamak amacıyla yüksek kaliteli veri analizi ve öngörü yeteneklerini kullanıyor.
İlginizi Çekebilir: Çin, Yerli Jet Uçağı ile Boeing ve Airbus İkilisine Rakip Olmaya Hazırlanıyor
Boeing'in Yeni Aracı, Havayollarının Net Sıfır Emisyon Planlaması Yapmasına İzin Veriyor
Boeing, çarşamba günü yaptığı açıklamada, havayollarının ve politikacıların havacılık emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfıra indirmenin en hızlı ve en verimli yolunu belirlemelerine yardımcı olmayı amaçladığını açıkladı. Bu bağlamda şirket, bir veri modelleme aracını kullanıma sundu.
Cascade olarak bilinen araç, kullanıcıların, sürdürülebilir yakıtların veya elektrikli tahrikin kullanımı, eski model uçakların değiştirilmesi, operasyonel iyileştirmeler ve diğer ileri teknolojiler gibi çeşitli değişkenleri ayarlamalarına olanak sağlıyor. Bu sayede bu faktörlerin karbon salınımı üzerindeki etkileri daha iyi anlaşılabiliyor.
Boeing, Temmuz 2022'de Cascade'in beta sürümünü tanıttı. Ancak bu tanıtım halka açık bir şekilde yapılmamıştı. Şirket, modelin geçen yıl boyunca geliştirildiğini ve kullanıcıların verileri 2050'ye kadar yansıtabilmesine olanak tanıyacak şekilde iyileştirildiğini belirtti.
Boeing, Sıfır Emisyon İçin Teknoloji ve Süreç Değişikliklerinin Birlikte Hareket Etmesi Gerektiğini Düşünüyor
Boeing Sürdürülebilirlik Direktörü Chris Raymond, çarşamba günü ABD'li uçak üreticisinin ev sahipliğinde gerçekleşen, havayolu ve hükümet yetkililerinin katıldığı bir etkinlikte bir konuşma yaptı. Raymond, Boeing’in teknoloji veya süreç değişikliklerinin emisyonlar konusunda ilerleme kaydetmek için bir araya getirilmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.
Raymond ayrıca, sürdürülebilir havacılık yakıtlarının havacılık sektörünün karbon ayak izini hızla azaltmak için en acil çözüm olduğunu ve elektrikli veya hidrojenle çalışan uçak teknolojilerinin 2050'ye kadar yeterince olgun olmayabileceğini de belirtti.
Cascade'in halka arzı, ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'in sürdürülebilir havacılık yakıtına yatırımları tartışmak üzere Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumunda Kanada, Birleşik Krallık ve Singapur'dan mevkidaşlarıyla bir araya gelmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.
Avrupa Birliği ülkelerinin, havayollarının itirazlarına rağmen havaalanları için Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları (SAF) hedeflerini nihai hale getirmeye hazır olduğu biliniyor. Ancak Hükümet Sorumluluk Ofisi'ne göre, SAF tıpkı yemeklik yağ gibi atık ham maddelerden elde ediliyor ve bulunması oldukça zor. 2022'de ABD'deki toplam SAF üretimi, büyük ABD havayolları tarafından kullanılan toplam jet yakıtının %0,1'inden azını oluşturuyordu.
Raymond, amaçlarının SAF’nı ölçeklendirmek olduğunu açıkladı. Bu gerçekleştirebilmek için bir uçağın SAF ile %100 uyumlu olması için nelerin değişmesi gerektiğini inceleyecekler. Böylece gereken miktar kolayca bulunabilecek. Raymond şirketin temel amacının havayolu endüstrisinin ölçeğini, üretimini büyütmesine yardım olmak olduğunu da açıklayarak sözlerini tamamladı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...