Şimdi dikkat çekici bir içerikle sizlerleyiz. İlginç bir araştırma yapılmış. Bu araştırma da, bombus arılarının daha deneyimli akranlarını izleyerek bulmaca çözmeyi öğrendiğini gösteriyor.
Bu araştırmanın detaylarını merak ediyoruz değil mi? Haydi lafı uzatmadan detaylara o halde geçelim.
İlginizi Çekebilir: Humble Bee Bio, Biyoplastik Oluşturmak için Arıları Kullanıyor!
Daha Deneyimli Grup Üyelerini İzleyerek Öğreniyorlar
Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, şeker ödülü içeren bir yapboz kutusunu açmak için bir dizi arıyı (Bombus terrestris) eğitti.
Bu arılar daha sonra bilgiyi kolonilerindeki diğerlerine aktardı.
Araştırmacılar, Plos Biology dergisinde yayınlanan bulgularının, akranları gözlemleyerek öğrenmenin bombus arılarında davranışa yol açabileceğine dair "güçlü kanıtlar" sağladığını belirtti.
Baş Yazar Dr Alice Bridges Açıklamaları
"Bombus arılarının ve aslında genel olarak omurgasızların vahşi doğada kültür benzeri fenomenler gösterdiği bilinmiyor.''
"Ancak, deneylerimizde, primatlarda ve kuşlarda görülene benzer şekilde, bombus arısı gruplarında davranışsal bir 'trend'in yayıldığını ve sürdürüldüğünü gördük.''
"Bu bombus arıları gibi sosyal böceklerin davranış repertuarları, gezegendeki en karmaşık olanlardan bazılarıdır. Ancak bunların çoğunun hala içgüdüsel olduğu düşünülmektedir.''
"Araştırmamız, sosyal öğrenmenin bu davranışın evrimi üzerinde daha önce hayal edilenden daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor."
Çalışma için bilim adamları, bir şeker çözeltisine erişmek için kapağı çevirerek açılabilen bir yapboz kutusu yaptı.
Edinilen bilgiye göre kapak, kırmızı bir kolu iterek saat yönünde, mavi kolu iterek de saat yönünün tersine döndürülebiliyordu.
Araştırmacılar, "gözlemci" arılar izlerken kapağı açmak için bu iki yöntemden birini kullanmak üzere "gösterici" arıları eğittiler.
Gözlemciler bilmeceyi çözdüklerinde, araştırmacılar alternatif seçeneği keşfettikten sonra bile zamanın yüzde 98'inde gördükleri yöntemi seçtiklerini gördü.
Ekip ayrıca, göstericili arıların kontrol arılarına göre daha fazla yapboz kutusu açtığını gözlemledi.
Araştırmacılara göre bu, arıların çözümü kendileri keşfetmek yerine davranışı sosyal olarak öğrendiklerini gösteriyor.
Ek deneylerde, gözlemci arılar başlangıçta her iki yöntemi de kullanmayı öğrendi. Ancak zamanla bir çözümden birini veya diğerini tercih etti. Bu da daha sonra ortaya çıktı. Araştırmacılara göre bu, arı popülasyonunda nasıl bir davranış eğiliminin ortaya çıkabileceğini gösteriyor.
Bu durumda araştırmacılar, yiyecek arama davranışındaki herhangi bir değişikliğin, arıların tercihlerini değiştirmesinden ziyade, deneyimli arıların yiyecek aramadan çekilmesinden ve yeni öğrenicilerin ortaya çıkmasından kaynaklanabileceğine inanıyor.
Londra Queen Mary Üniversitesi'nde duyusal ve davranışsal ekoloji profesörü Lars Chittka şunları ifade etti.
"Arıların izleyip öğrenebilmeleri ve ardından bu davranışı alışkanlık haline getirebilmeleri, çok uzak olduklarına dair sürekli artan kanıtlara katkıda bulunuyor."
“Gezegenimizdeki arılar, karıncalar ve yaban arıları tarafından oluşturulan 'yabancı uygarlıkları' görmezden gelme eğilimindeyiz . Çünkü onlar küçük gövdeli ve toplumları ve mimari yapıları ilk bakışta içgüdülerle yönetiliyor gibi görünüyor.
"Ancak araştırmamız, yeni inovasyonların sosyal medya memes gibi böcek kolonileri aracılığıyla yayılabileceğini gösteriyor; bu da, tamamen yeni çevresel zorluklara, ortaya çıkması birçok nesil alacak olan evrimsel değişikliklerden çok daha hızlı yanıt verebileceklerini gösteriyor."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...