Kötü amaçlı yazılım BRATA, Android işletim sistemi kullanıcılarının banka uygulamaları aracılığıyla para çalabilir ve telefonu sıfırlayabilir.
Dünya çapındaki akıllı telefonların yaklaşık yüzde 85'i Android işletim sistemi ile çalışıyor. Android işletim sisteminin açık kaynak tabanlı bir sistem olması, kullanıcıların üçüncü taraflardan uygulamalar yüklemesine olanak tanıyor. Ancak bu, telefonları kötü amaçlı yazılımlara ve siber suçlara karşı savunmasız hale getirebiliyor. Bu konu, birçok kez dile getirilmesine rağmen, üreticilerin büyük bir kısmı Android işletim sistemi ile çalışmaya devam ediyor.
Android telefonları etkileyen bu tür kötü amaçlı yazılımlardan biri, yeni bir sürümle tekrar ortaya çıkan (Brezilya Uzaktan Erişim Aracı, Android) BRATA'dır. BRATA, orijinal olarak 2019'da tanımlandı. Kötü amaçlı yazılım BRATA, banka uygulamalarından para çalabiliyor ve Android cihazlardan verileri silebiliyor. Yeni bir sürümle yeniden ortaya çıkmasıyla Android telefon kullanıcılarını bir kez daha endişelendirdi. Araştırmacılar, kullanıcıları yeni sürüm ve kurbanın izni olmadan hedeflenen cihazlarda fabrika ayarlarına sıfırlama yapabileceği konusunda uyardı.
Kötü amaçlı yazılım BRATA hakkında İtalyan dolandırıcılık yönetimi ve BT güvenlik araştırma firması Cleafy çarpıcı ifadelerde bulundu. Kaynaklar, BRATA’nın cihazda yüklü banka uygulamalarına erişerek kurbanın banka hesabından para çalmayı hedeflediğini belirtti. Dahası başarılı olursa, kurbanın dikkatini başka yöne çekmek için fabrika verilerine sıfırlayabilir. BRATA’nın yeni sürümü için, aşırı bir gizlilik ihlali olan GPS ve tuş kaydını bile izleyebileceği ön görülüyor.
Android Telefonlar Kötü Amaçlı Yazılımlarından Nasıl Korunabilir?
BRATA, başlangıçta kullanıcıların Android cihazlarına uzaktan erişebilen ve e-bankacılık uygulamaları aracılığıyla para çalabilen bir kötü yazılım olarak tanınmıştı. Ancak yeni sürüm, hedeflediği kötü amaçlı etkinliklerin ardından Android akıllı telefonları fabrika ayarlarına da sıfırlayabilme kabiliyetine sahip oldu. Yeni sürüm Kasım 2021'de keşfedildi. Şu ana kadar hedeflenen bölgeler arasında Polonya, İtalya, Latin Amerika ve Birleşik Krallık’ın yer aldığı görüldü. Diğer ülkeler arasında hangi hızda yayılacağı da merak konusu.
Android kullanıcısıysanız ve BRATA gibi kötü amaçlı yazılımlardan korunmak istiyorsanız bunun birkaç yöntemi mevcut. Özellikle üçüncü taraf uygulama mağazalarından uygulama indirmek konusunda çekimser kalmalısınız. Eğer ki indirdiyseniz, uygulamaları indirdikten sonra, talep edilen izinleri kontrol etmelisiniz. Bunun dışında önerilen kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulamasını kullanmak da ek bir avantaj sağlar. Aynı zamanda bu, cihazın güncel kalmasına ve olası tehditlere karşı düzenli olarak taranmasına imkân verir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...