Dünyayı hayvanların gözünden görmemizi sağlayan yeni bir kamera sistemi geliştirildi. Bu teknolojiyi Birleşik Krallık'taki Sussex Üniversitesi'nden ve ABD'deki George Mason Üniversitesi'ndeki Hanley Renk Laboratuvarı'ndan araştırmacılar yarattı. Hayvanların hareket halinde gördüğü renkli dünyayı yüzde 90'ın üzerinde doğrulukla yakalıyor. Sistemin, farklı türlerin görsel deneyimlerini anlama ve tasvir etme biçimimizde devrim yaratacak şekilde tasarlandığını belirtelim.
Öncelikle dünyayı hayvanlardan farklı gördüğümüzü kabul edebiliriz. Bu onların benzersiz göz yeteneklerinden kaynaklanmaktadır. Örneğin bazı hayvanlar, insanın görüş alanının ötesinde olan ultraviyole (UV) ışığı görebilir. Dolayısıyla bilim insanları, hayvanların gördüğü renkleri yeniden yapılandırarak onların nasıl iletişim kurduğunu ve çevrelerinde nasıl gezindiklerini daha iyi anlayabileceklerini düşünüyor.
Geleneksel yöntemler bu dinamik dünyaya dair içgörüler sunsa da genellikle zaman alıcıdır. Özel aydınlatma koşulları gerektirir ve hareketli görüntüler yakalayamaz. Detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: AI Dünyasında Devrim: Aizip ve Bilim İnsanlarından Otomatik Çoğalan Modeller
Hayvanlar Aleminin Zengin ve Çeşitli Görsel Deneyimlerini Anlama ve Takdir Etme Yeteneğimizde İleriye Doğru Atılmış Önemli Bir Adım
Bu sınırlamaların üstesinden gelmek için araştırma ekibi, doğal ışık koşullarında hareketli nesnelerin hayvan bakışlı videolarını kaydedebilen yeni bir kamera ve yazılım sistemi geliştirdi.
Kamera videoyu dört renk kanalında kaydeder. Mavi, yeşil, kırmızı ve UV. Veriler de, hayvanların bu renkleri nasıl algıladığına dair doğru bir video oluşturmak için işlenebilir. Aslında sistemin, geleneksel yöntemlere göre test edildiğinde algılanan renkleri yüzde 92'nin üzerinde etkileyici bir doğrulukla tahmin ettiği görüldü.
Bu yeni teknolojinin etkileri geniş kapsamlıdır. Bu sadece bilim insanları için yeni araştırma yolları açmakla kalmayacak. Aynı zamanda da film yapımcılarının hayvanların çevrelerindeki dünyayı nasıl gördüklerine dair dinamik ve doğru tasvirler üretmelerine de olanak tanıyacak.
Sistem, modüler, 3D baskılı bir kasaya yerleştirilmiş ticari olarak temin edilebilen kameralardan oluşturulmuştur ve yazılım açık kaynaklıdır. Bu da diğer araştırmacıların teknolojiyi gelecekte kullanmasına ve daha da geliştirmesine olanak tanır.
Kıdemli yazar Daniel Hanley şu ifadelerde bulundu. "Hayvanların dünyayı nasıl gördüğüne uzun zamandır hayran kalıyoruz. Duyusal ekolojideki modern teknikler, statik sahnelerin bir hayvana nasıl görünebileceği konusunda çıkarım yapmamıza olanak tanıyor; ancak hayvanlar genellikle hareketli hedefler konusunda önemli kararlar veriyor. Burada, ekolojistler ve film yapımcıları için hayvanların algıladığı renkleri hareket halinde yakalayıp görüntüleyebilen donanım ve yazılım araçlarını tanıtıyoruz."
Bu dikkate değer başarı için belirtelim. Hayvanlar aleminin zengin ve çeşitli görsel deneyimlerini anlama ve takdir etme yeteneğimizde ileriye doğru atılmış önemli bir adımı temsil ediyor.
Bu arada ekleyelim. Araştırma makalesi 23 Ocak'ta PLOS Biyoloji'de yayınlandı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...