Röportaj serimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün yeniden yatırım turuna çıkan, hata yapmaktan korkmadan İngilizce öğrenme mottosu ile yola çıkan BukyTalk girişiminin kurucusu Hasan Can Üretmenoğlu ile röportaj yaptık. Babasından 400 dolar borç alarak başladığı fikri, 4 yılda 21 milyon TL'lik bir şirket haline getirten girişimin kurucusu Hasan Can Bey'in yaşadığı süreçleri sizinle bire bir paylaşacağız. Lafı daha fazla uzatmadan röportajımıza geçelim.
İlginizi Çekebilir: Mr Usta Kurucusu Yunus Emre Kalkan ile Röportaj Yaptık!
Merhabalar, Öncelikle nasılsınız? Bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Hasan Can Üretmenoğlu kimdir?
Ben Hasan Can Üretmenoğlu. BukyTalk İngilizce Konuşma Pratiği Start-up’ının kurucu ortağıyım. İzmirli’yim. Üniversite eğitimime kadar İzmir’de okudum ve üniversite eğitimi için 2013 senesinde Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tam burslu olarak kazandığım için İstanbul’a geldim. Okul bitiminin ardından bizzat kendi ihtiyacımdan ötürü BukyTalk girişimini başlattım. Sonrasında hikayem işimle bütünleşiyor aslında.
BukyTalk nasıl kuruldu? İngilizce konuşma eksikliğinin farkında mıydınız?
Bir önceki satırda da bahsettiğim gibi BukyTalk aslında bir çok girişimcide olduğu gibi kurucusunun kendi ihtiyacından doğan bir girişim… Yeni mezundum ve her ne kadar Yeditepe Üniversitesi mezunu olsam da İngilizce konuşma anlamında ciddi sıkıntılar çeken birisi idim. Bu alana odaklandığımda aslında çok büyük ve birbirinden farklı hedef kitlelerin ciddi bir eksikliği olduğunu haliyle pazar anlamında ne kadar büyük olduğunu gördüm. Ancak en önemlisi bu alana dair yeni bir fikir üretmek, yeni bir çalışma yapmanın beni ne kadar heyecanlandırdığını fark etmemle birlikte bu alana tamamıyla odaklandım ve ekibimle beraber 5 yıla yakındır bu alanda 5000+ katılımcıya fayda sağlamış olduk.
Girişim ekibi kaç kişiden oluşuyor?
Girişim ekibimiz toplamda 8 kişiden oluşuyor. Ben dahil 3 kişi pazarlama 3 kişilik yazılım 1 içerik editörü ve 1 kişi de Operasyon uzmanı olmak üzere toplam 8 kişiyiz.
BukyTalk’ın içeriğinden bahsedebilir misiniz? İngilizce konuşmak isteyen bir kullanıcıya ne gibi faydaları var?
BukyTalk katılımcıları kendi müsait oldukları gün ve saate göre diledikleri speakerın biografisini, ilgi alanını ve sahip olduğu sertifikalarını görerek kendi müsaitliklerine göre seçebileceği bir platform durumunda. Aynı zamanda katılımcı dilerse bire bir 30 dk dilerse kendi seviyesinden en fazla 4 katılımcı ile 90 dk’lik seans alabiliyor. Seanstan çıktıktan sonrasında ise katılımcıya kendi seviyesine ve kendi konuştuklarına göre bir kişisel rapor alıyor. Bu rapor kişinin kendi seviyesinden bir üst seviyeye nasıl çıkacağına dair bir bilgilendirme içermektedir. Kişi aynı mailde bir de seansta konuştuğu konu ve kelimelerini alıyor. Böylece seans sırasında herhangi bir not tutma zahmetine girmemiş, not tutma derdine düşüp seans akışından kopmamış ve mail kutusu vasıtasıyla konu-kelimeler ve geribildirimine ulaşmış oluyor.
BukyTalk işleyişinden bahsedebilir misiniz?
Deneme seansına girmek isteyen katılımcılarımız, talker.bukytalk.com panelinden üyelik girişi yaparak, seans seçim ve değişikliklerini diledikleri gün ve saatte diledikleri speakerın biografisini ve ilgi alanlarını görerek seçebiliyor ve %100 ücretsiz olan okuma, dinleme ve yazma becerilerinden oluşan alıştırmaları da yapabilmektedirler.
BukyTalk abonelik sisteminden bahsedebilir misiniz?
Deneme seansına giren kullanıcılarımız deneme seansı sonrasında bütçe ve müsaitliklerine göre aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık paketlerden bir tanesini seçebiliyor ve böylece kullanıcı olmaktan müşteri olmaya geçiyorlar. Kullanıcıyı müşteriye dönüştürme oranımızın ise %18 olduğunu da gururla belirtmek istiyorum. Yani neredeyse her beş deneme seansına giren kişiden birinin bu paketlerden birini aldığını eklemek istiyorum.
Biliyorsunuz ki İngilizce çok yönlü bir dil. BukyTalk, günlük konuşma İngilizcesi üzerine mi yoğunlaşmış durumda yoksa iş İngilizce eğitimleri de alınabilir mi?
BukyTalk’ta dilerseniz Daily-talking(günlük konuşma), dilerseniz Business English dilerseniz de eğer kurumsal müşterimizseniz şirketiniz hangi sektördeyse ona göre İşinize yönelik senaryolara uygun simülasyonlarla seans hizmeti alabilirsiniz. Örneğin müşterimiz olan Dimes’in çalışanları FMCG(hızlı tüketim ürünleri) üzerine hizmet alırken, Başarsoft çalışanları yazılım alanında seanslar alabiliyorlar. Fazlasıyla esnek ve amacınıza yönelik oluşturulmuş programlar diyebilirim seanslarımız için.
BukyTalk özelinde gelecek hedefleriniz nelerdir?
BukyTalk olarak 2023 yılında sistemimizi ilk defa farklı bir dil ile ölçekleyeceğimiz bir dil olacak. 2023 Mart ayından itibaren MENA bölgesinde TR konuşma pratiği için sistem hazırlıklarımız tamamlandı ve umuyoruz ki Mart ayı ile birlikte BukyTalk önemli kalemlerde teknoloji ihracı yapmaya başlayacak. 2024 yılı itibariyle Rusça sonrasında İspanyolca dillerine de ölçekleyeceğimizi bildirmek istiyorum. Ardından 2026 yılında da Almanca özelinde devam edeceğiz ve amacımız 4 yıl içerisinde 5 dilde konuşma pratiği hizmeti sunmak olacaktır.
İngilizce konuşma çalışması üzerinde “kurumsal çalışmalarınız” ne yönde ilerliyor? Bu çalışma kolunuzdan da bahsedebilir misiniz?
BukyTalk’ta kurumsal anlamda İK yetkililerinin girip ekip arkadaşlarının hangi seanslara girdiklerini, hangi seanslarda ne konuştuklarını, speakerlardan ne gibi geribildirimler aldığını ve en önemlisi ne kadar geliştiklerini istatistiksel olarak ölçüp kendilerine raporlayabiliyoruz. Böylece üst yönetimin genellikle ‘’çalışanımızın geliştiğini nasıl anlayacağız?’’ sorusunu cevaplamış ve nesnel bir sonuç ortaya koymuş oluyoruz. Bunu şu an pazarda ölçebilen başka bir kurum bulunmuyor. Social learning dediğimiz bu süreç katılımcılarımızın hangi becerilerde yani ‘’kelime bilgisi’’ – ‘’aksan geliştirme’’ gibi konularda geliştiklerini onlara raporluyoruz.
Aynı zamanda bahsetmiş olduğum grup seansı özelliğindeki etkileşim avantajı ve kurum içi network imkanı da farklılaştığımız ve tercih edilmemizde bizi ön plana çıkartan etkenlerdir. Pazarda genellikle konuşma pratiği hizmeti yaptırtıp sadece fonksiyonel faydaya odaklanan girişimlerden bu şekilde ayrışabiliyoruz diyebilirim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...