Bulutlarda mikroplastikler bulundu! Hiçbir yer mikroplastiklere karşı güvenli değil! Minik plastik parçalar, su yollarında, vücudumuzda ve şimdi de bulutlarda! Araştırmacılar Fuji Dağı ve Oyama Dağı'nın tepesindeki bulutlarda mikroplastikler buldu.
Environmental Chemistry Letters'da yayınlanan yeni bir çalışma mevcut. Bu çalışmaya göre, Japon bilim adamlarından oluşan bir ekip, Japonya'daki iki dağ zirvesinde mikroplastikleri nasıl bulduklarını özetliyor. Her iki dağın tepesini örten sislerden su örnekleri toplamak için Fuji ve Oyama'nın zirvelerine tırmandılar. Daha sonra suyun özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için toplanan örnekler üzerinde ileri görüntüleme teknikleri kullandılar. Küçük plastik parçaları buldular. Bulutlarda mikroplastikler ile ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Robot Balık Mikroplastikleri Temizliyor
Bu Durum Araştırmacıları Endişelendiriyor
Bulutlarda mikroplastikler, araştırmacıları endişelendiriyor!
Bulut suyu örneklerine baktıklarında araştırmacılar için belirtelim. Dokuz tür polimer ve bir tür kauçuk buldular. Test edilen bulut suyunun her litresinde (0,26 galon) bu mikroplastiklerden 6,7 ila 13,9 parça vardı. Bu plastik parçalarının dağın bu kadar yukarısına nasıl çıktığı tam olarak belli değil. Araştırmacılar, çalışmada "Bildiğimiz kadarıyla bu, bulutlu sudaki havadaki mikroplastiklere ilişkin ilk rapordur" diye yazdı.
Mikroplastikler, özellikle 5 milimetreden (0,2 inç) küçük plastik parçacıklardır. Mikroplastikler çeşitli kaynaklardan gelir. Büyük plastik parçalar zamanla bozulur, araba lastikleri bozulur veya içinde plastik boncuklar bulunan kişisel bakım ürünleri sonunda su kaynağına karışır. Bu küçük plastik parçaları her yerde; Antarktika'nın karlarında, dağ zirvelerinde ve hatta insanların kanında!
Bulutların bile mikroplastik izleri içerdiğini görmek araştırmacıları endişelendiriyor! Çünkü muhtemelen daha da fazla plastik kirliliği yayacak. Japonya'daki Waseda Üniversitesi'nden yapılan çalışmayla ilgili yapılan açıklamada, dünya okyanuslarında çok fazla plastiğin biriktiği ve bu mikroplastiklerden bazılarının okyanus spreyi yoluyla atmosfere salınabileceği açıklandı. Açıklamada, "Bu, mikroplastiklerin bulutların önemli bir bileşeni haline gelmiş olabileceği ve yediğimiz, içtiğimiz neredeyse her şeyi 'plastik yağmur' yoluyla kirlettiği anlamına geliyor" diye belirtildi.
Araştırmacılar, bu mikroplastiklerin atmosferin üst kısımlarında büyük miktarlarda bulunması halinde iklim değişikliğine de etkide bulunabileceğinden endişe ediyor. Bu plastik parçacıklarının her yerde olması endişe verici ancak dağların zirvesinde olmak yeni bir komplikasyon yaratıyor. Mikroplastikler, atmosferin üst kısmındayken ekstra güneş ışığından kaynaklanan ultraviyole radyasyona maruz kalıyor. Bu, mikroplastiklerin parçalanmasına neden oluyor. Araştırmacılar, çalışma bulgularının, havadaki mikroplastiklerin de küresel ısınma tahminlerine nasıl katkıda bulunabileceğinin etkilerini açıklamak için potansiyel olarak kullanılabileceğini söyledi.
Waseda Üniversitesi'nden profesör ve çalışmanın araştırmacılarından biri olan Hiroshi Okochi açıklama yaptı. "'Plastik hava kirliliği' konusu proaktif bir şekilde ele alınmazsa, iklim değişikliği ve ekolojik riskler gerçeğe dönüşebilir ve gelecekte geri dönüşü olmayan ve ciddi çevresel hasarlara neden olabilir."
Dünyadaki mikroplastik kirliliğine ilişkin yeni araştırmalar için belirtelim. Memeliler için potansiyel sağlık sorunlarına da işaret ediyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında yayınlanan bir çalışma, mikroplastiklere farklı derecelerde maruz bırakılan farelerin nasıl davranış değişiklikleri yaşadığını özetliyor. Fareler, içme suyundaki plastiğe maruz kalmış olsa da, dalak, karaciğer ve beyin de dahil olmak üzere vücutlarının her yerindeki organ dokularında plastik parçaları bulundu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...