Bitcoin fiyatı, uzun bir süredir 25-30 bin dolar aralığını koruyor ve bu durum devam ettiği sürece kripto piyasası zorlu bir dönem yaşayacak gibi görünüyor. Piyasanın toparlanması için büyük bir makroekonomik etken veya olumlu kripto haberlerine ihtiyaç duyulabilir.
İlginizi Çekebilir: Apple, MetaMask’ı App Store’dan Çekiyor
Eylül 2023'te Bitcoin fiyatı, kısa bir süreliğine 25.200 dolara kadar gerileyerek fiyat aralığının altına indi. Ancak ayın ikinci yarısında 26.900 dolara yükselerek ayı yüzde 3,92'lik bir artışla tamamladı. Geçmişte Eylül aylarında sıkça görülen negatif kapanış trendini kırdı ve geleneksel piyasalardan farklı bir hareket sergiledi. Aynı dönemde S&P 500 endeksi yüzde 5,4'lük bir düşüş yaşadı.
Bitcoin'in diğer kripto paralara göre göreceli olarak daha dayanıklı olması, genel sektörün istikrarını sağlayamadı. Kripto paralar, S&P 500'den daha büyük bir düzeltme yaşayarak ciddi bir darbe aldı ve alternatif kripto paralar (altcoinler), Bitcoin'e karşı değer kaybetmeye devam etti.
Cointelegraph Araştırma Aylık Trendler raporu, piyasa koşullarının karmaşık olduğu bir ayda sektördeki gelişmelere genel bir bakış sunuyor. Özellikle daha yeni sektörlerle ilgili haberlere odaklanarak, sektörde neler olup bittiğini anlamak için önemli bir kaynak haline geliyor.
Eylül ayında halka açık kripto para şirketleri zorlu bir dönemden geçti ve hisse senetleri düşük performans gösterdi. Büyük kripto şirketlerinin hisse fiyatları yüzde 10 ila yüzde 40 oranında düştü. Sektör ortalaması ise yüzde 22,4'lük bir düşüş yaşadı. Özellikle kripto madenciliği şirketlerinin hisseleri ciddi bir darbe aldı.
TeraWulf, Marathon Digital ve Iris Energy Limited gibi şirketler, değerlerinin neredeyse üçte birini kaybetti. Büyük düzeltmelerden etkilenen madencilik şirketleri yılın ilk yarısında gösterdiği %300 gibi büyük artışların ardından geldi. Ancak hisse senedi fiyatları Temmuz ayında yeniden düşmeye başladı ve bu düşüşler, önceki kazanımların büyük bir kısmını silerek şirketlerin değerini olumsuz etkiledi. Düzeltmeler, kripto para piyasasının genel anlamda etkilenmediği bir durumu yansıtıyor.
Madencilik şirketlerinin hisse fiyatlarının büyük düzeltmeler geçirmesinin nedeni, madencilik ekonomisinin daralmasının da dahil olmak üzere çeşitli etkenlere bağlanabilir. Önümüzdeki Nisan ayında Bitcoin'in ödül miktarı yarı yarıya azalacak, bu da madencilere verilen ödüllerin keskin bir şekilde azalması anlamına geliyor. Ancak, ilginçtir ki, ağ hashrate'i ve madencilik zorluğu hala yükselişte ve herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor, tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmaya devam ediyor.
Sonuç olarak, Bitcoin madenciliği her geçen gün daha rekabetçi bir hal alıyor ve kâr marjları düşüş gösteriyor. Madencilik şirketleri için yeni sermaye bulma şansı azalıyor, bu da halving sonrası mali olarak sıkışmalarına yol açabilir. Ancak Bitcoin büyük bir yükseliş göstermezse, bu mali baskının devam edebileceği bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
Eylül ayında, en büyük ASIC madenci üreticisi olan Bitmain, önümüzdeki aylarda rekabeti daha da kızıştıracak yeni bir Antminer modelini duyurdu. Yeni S21 madencilik makineleri, her bir terahash için 17,5 J enerji tüketimi ile oldukça verimli olacak. Bu, önceki modele kıyasla yüzde 20'den daha fazla bir verim artışı anlamına geliyor. Hızla sermaye toplayarak bu yeni modeli yükselten madenciler, Bitcoin halving etkileri ortaya çıktığında rakiplerini geride bırakma konusunda avantaj elde edebilirler.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...