Bu çalışma, 2023, küresel olarak en sıcak yıl diye vurguladı. 7,3 milyar kişinin etkilendiğini belirtiyor. Evet, bu yılın başlarında NASA, Temmuz ayının 1880'den bu yana kaydedilen en sıcak ay olduğunu ilan etti. Nature tarafından hazırlanan son raporda da son 12 ayın küresel olarak kaydedilen en sıcak ay olduğu doğrulandı. Bu dönemde, küresel ısınmadan büyük ölçüde etkilenen ve dünya çapında 7,3 milyar insanı etkileyen benzeri görülmemiş sıcaklıklar görüldü.
Climate Central bilimden sorumlu başkan yardımcısı Andrew Pershing şu ifadelerde bulundu. "Bu etkiler kömür, petrol ve doğal gaz yakmaya devam ettiğimiz sürece artacak" 2023, küresel olarak en sıcak yıl ile ilgili detaylar haberimizde!
İlginizi Çekebilir: NASA’nın Kepler Teleskobu, 7 Kavurucu Gezegeni Ortaya Çıkardı
"Bu, Gezegenimizin Yaklaşık 125.000 Yıl İçinde Yaşadığı En Yüksek Sıcaklık"
İklim Merkezi raporu önemli verilere imza attı. İklim Değişimi Endeksi (CSI), insan kaynaklı iklim değişikliğinin son 12 ayda sıcaklıkları önemli ölçüde arttırdığını belirledi. Çalışma, 175 ülke, 154 bölge ve 920 şehri kapsayan küresel çapta günlük sıcaklıkları kapsıyordu. Bu yıl ortalama 1,3 santigrat derecenin üzerinde bir ısınma gerçekleşti. El Niño'nun etkisi muhtemelen gelecek yıl artacak. Bu eğilimi durdurmak için karbon emisyonlarında yıllık acil kesintiler yapılması gerekiyor.
Raporda belirtelim. Küresel nüfusun önemli bir çeyreğinin bu zaman diliminde tehlikeli seviyelerde aşırı sıcaklıklarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Ayrıca, çok sayıda ülke ve şehir de, günlük hava sıcaklıkları üzerinde insan kaynaklı iklim değişikliğinin endişe verici boyutunu vurguladı.
Değerlendirmeyi yürüten uzmanlar, sera gazı emisyonlarının neden olduğu çevresel bozulmanın daha da azaltılması için acil eylem çağrısında bulunuyor.
Veriler için ekleyelim. İklim değişikliğinin küresel ölçekte etkilerini ele almak ve azaltmak için kapsamlı önlemlere acil ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor.
Geçtiğimiz yıl ortalama küresel sıcaklık, sanayi öncesi dönemden (1850-1900) daha yüksek olan 1,32 santigrat derece oldu. Ekim 2015'ten Eylül 2016'ya kadar olan önceki rekoru geride bıraktı. Ayrıca Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2023'ün en sıcak yıl olacağını öngördü. Ekim ayına kadar sıcaklıklar sanayi öncesi ortalamanın 1,43 derece üzerine çıkıyor.
Pershing şöyle ekledi. "Bu, gezegenimizin yaklaşık 125.000 yıl içinde yaşadığı en yüksek sıcaklık."
Özellikle Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya'daki tropik bölgeler, geçen yılın ilk altı ayında, büyük ölçüde iklim değişikliğinin bir sonucu olarak, üç veya daha yüksek bir CSI değeriyle işaretlenen en yüksek sıcaklıklara maruz kaldı. Bu etkiler yılın ikinci yarısında daha da yoğunlaştı.
Ayrıca Nature, iklim değişikliğinin küresel ısınma nedeniyle Jamaika'nın sıcaklıklarını 4,5 kat daha fazla arttırdığını vurguladı.
Veriler karşılaştırıldığında rapor, 37 ülkedeki 156 şehrin art arda beş veya daha fazla gün aşırı sıcak dönemlerle karşılaştığını ortaya çıkardı.
"Fosil Yakıtları Bu Şekilde Yakmaya Devam etmek, Gezegenin Büyük Çoğunluğunun Gerçekten Temel İnsan Haklarının Büyük Bir İhlalidir"
Houston, Teksas, 22 güne yayılan en uzun sıcak hava dalgasına maruz kaldı. Houston'ın ardından Jakarta, New Orleans, Louisiana, Endonezya'daki Tangerang ve Çin'deki Qujing, art arda en az 16 gün aşırı sıcak yaşadı. Bölge sakinlerini de önemli ölçüde etkiledi.
Dünya genelinde nüfusun yüzde 24'ünü oluşturan 1,9 milyar insan, art arda beş gün boyunca aşırı sıcaklara maruz kaldı.
Imperial College London'dan iklim araştırmacısı Friederike Otto ise şunları ifade etti. "Fosil yakıtları bu şekilde yakmaya devam etmek, gezegenin büyük çoğunluğunun gerçekten temel insan haklarının büyük bir ihlalidir."
Pershing, devam eden El Niño'nun en az Nisan 2024'e kadar devam etmesinin beklendiğini ve muhtemelen bir sonraki yıl sıcaklıkların daha da artmasına sebep olacağını da ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...