Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve diğer teknolojik aletleri almayı düşünen kişileri ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir karar ile cayma hakkı düzenlemesi ertelendi. Hatırlanacağı üzere elektronik ürünlerin cayma hakkını kaldıran yeni Mesafeli Satış Sözleşmesi 1 Ekim'de yürürlüğe girecekti ancak yürürlük tarihi uzatıldı.
Kargo şirketleri ve aracı hizmet sağlayıcıları arasındaki gerekli entegrasyon işlemlerinin sağlanabilmesi ve tüketicilerin hakları konusunda bilgilendirilmesi için bu ertelemenin gerçekleştiği aktarıldı. Bu kapsamda yapılan yeni erteleme ile birlikte düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.
İlginizi çekebilir: Kedi-Köpek Maması Girişimi Kito, Aldığı Yatırımla Büyümeye Devam Ediyor
Yönetmelik Neleri Kapsıyor?
Peki düzenleme neleri içeriyordu? Oldukça tartışma yaratan bu yeni düzenleme ürün iadesi hususunda tüketicilere bazı kısıtlamalar getiriyor. Bunun yanı sıra tüketicilerin iade kargosunu karşılaması gibi yükümlülükleri de bünyesinde barındırıyor. Yönetmelik; cep telefonu, bilgisayar, tablet ve akıllı saat gibi teknolojik ürünleri beğenmediğimizde cayma hakkının kullanılmasını engelliyor. Yayımlanan yeni karar ile bu yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihi uzatılmış oldu. Daha önemli nokta ise ürün sıfır ve ambalajı açılmamış olsa bile iade edilemeyecek olmasıdır. Yani satın alınan ürün bozuk olmadığı sürece iade işlemi gerçekleşmeyecek.
Cayma Hakkı 10 Günden 14 Güne Çıkarıldı
Cayma hakkı kapsamı altında malın iade süresi 10 günden 14 güne çıkarıldı. Cayma hakkını kullanmak isteyen tüketiciler, ürün ellerine ulaştıktan sonra 14 gün boyunca cayma hakkına sahip olacak.
Teslimat Masrafları Da 1 Ocak 2024'e Ertelendi
Cayma hakkını kullanan kişinin teslimat masraflarını karşılama yükümlülüğü de ileri tarihe ertelenmiş oldu. Tüketicinin cayma hakkını kullanmasıyla birlikte oluşan mal ve hizmet bedeli ile teslimat masrafları tüketiciye iade edilmesi de 1 Ocak 2024 tarihine ertelendi.
Bazı Ürünlere İstisnalar Da Getirildi
Gelen kısıtlamaların yanında bazı ürünlere de istisnalar tanınacak suç aletlerinin güvenlik riski taşımasının önlenmesi, ülke genelindeki kaynakların israfının engellenmesi, yeşil mutabakat çerçevesi altında hareket edilerek doğaya ve yeşil dönüşüme karşı oluşan zararların azaltılması ve neredeyse tamamının ithal edilmesi nedeniyle dış ticaret dengesine negatif etki yapmasının durdurulması hedefi ile bazı ürünlerin sınırlarını çizerek cayma hakkına istisnalar getirilmiştir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...