Girişimcilik, sürdürebilirlik, startup gibi kavramlar teknoloji çağıyla birlikte hayatımıza girmeye başlıyor. Küçük veya büyük fark etmeden tüm şirketlerin sürdürebilir olmaları için bir girişimde bulunmaları ve bu girişimi çağa uygun bir şekilde yapmaları en doğrusu. Pazar stratejilerini de kullanarak girişimlerini güçlendirmeleri şirketlerin fonlar toplamasına da yardımcı olabiliyor. Tüm ekonomik fırsatların değerlendirilerek yepyeni bir değere dönüştürülmesini kapsayan ve her yaştan bireylerin yapabileceği üretim faktörlerini kapsayan girişim kavramı Etki girişimciliği gibi kavramları da oluşturuyor. Yazımızda etki girişimciliği ile ilgili ne olduğu, nelerden etkilendiği ve sosyal girişimcilik ile ilgili bağlantılarını inceliyoruz, iyi okumalar dileriz!
İlginizi çekebilir: Girişimcilik Türleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Etki Girişimciliği Nedir?
Etki girişimciliği girişimciliğin revaçta olduğu günlerde ortaya çıkmış bir kavram. Çevresel ve pozitif bir etki yaratmak ve bu etkiyi pazar stratejisinde kullanmak amacıyla ortaya çıkan kar odaklı girişimlere etki girişimciliği deniyor. Yalnızca kara odaklanılmıyor. Çevrenin ve sosyal pozitif etkinin sağlanması en önemli öge. Etki girişimciliğinin ilk hedefi sürdürülebilirlik. Etki girişimciliğinde yaratılan etkinin farkındalığı ve bu farkındalığı pozitife çevirmek amaçlanıyor. Negatif etkiler azaltılarak etik ve transparan girişimlere odaklanılıyor. Toplum refahı ve sosyal etki oluşturmak gibi amaçları da bulunuyor.
Geleneksel Girişimlerden Farklı Yanları Bulunuyor
Geleneksek girişimden farklı olarak ikili veya üçlü bilanço sistemlerine odaklanılıyor. Yani kar, sosyal etki ve çevresel etki gibi üçlü yapıya odaklanılıyor. Ekonomik sistemi değiştirmeye yönelik yepyeni ve sürdürülebilir modeller yaratmak için çalışmalar yapılıyor. Etki girişimi ve sosyal girişim arasında birçok benzer yön bulunuyor. Sosyal girişim kar gütmemesi ve toplumsal pozitif etkiye odaklanmasıyla biliniyor. Etki girişimi bunların dışınsa çevresel etkiye de önem veriyor ve bu noktada farklılık oluşuyor.
Etki Girişimciliğinin İlgilendiği Birçok Sosyal Konu Var
İklim krizi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, küresel eşitsizlik gibi önemli alanlarda pozitif etkiler sağlamak amacıyla kullanılıyor. Yaşanılan yer için daha sağlıklı ve refah dolu bir düzen sağlamak da amaçlanıyor. Buna uygun sürdürülebilir bir iş modeli kapsamında çalışmak ilk hedeflerden biri oluyor. Ülkemizde de etki girişimciliği adına birçok program bulunuyor. Örneğin Vehbi Koç Vakfı, etki girişimciliği programına sahip. İş bankası işbirliğiyle birlikte daha yaşanılabilir bir dünya için sosyal ve çevresel etkiyi ölçeklendirerek yepyeni teknolojik gelişimler oluşturmayı hedefliyor.
Etki Girişimciliği Sınırlılıkları
Pozitif bir etki yaratmak için etik çerçevesinde çevresel ve sosyal pozitif etkiyi yaratmak amaçlanıyor. İş modeli olması da önemli. Bununla birlikte etki girişimciliği kısıtlı bütçeler ve pazar-ürün uyumsuzluğu nedeniyle sorunlar yaşayabiliyor. Büyümek ve sürdürebilirlik için stratejiler geliştirmeleri gerekebiliyor. Bu yüzden ölçeklenme problemleri yaşayabiliyorlar. Odaklanılan ve geliştirilen problemler için ekstra maliyet içeren konular da olabiliyor. Bazı politika engellerine de takılmaları söz konusu hale gelebiliyor. Fona erişim sağlarken genellikle zorluk yaşanabiliyor. Bunun sebebi ise farklı bir desteğe ihtiyaç duymaları. Vakıf fonları ve devlet hibesi bu fon desteğine örnek olabiliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...