Netflix platformu üzerinde birçok önemli eser yayınlanıyor. O yayınlananlardan bir tanesi de Roald Dahl’ın eseri, Charlie’nin Çikolata Fabrikası olduğunu söyleyebiliriz.
Tim Burton’un yönetmenliğini yaptığı filmlerin yapımcılarıysa; Richard D. Zanuck, Brad Grey ve Michael Siegel’dir. Filmin senaristliğini, John August yapmıştır. Orijinal dili İngilizce olan Charlie’nin Çikolata Fabrikası filmi; ABD, Almanya ve İngiltere ortak yapımıdır. 115 dakika süren dizi; macera, komedi ve fantastik türdedir. Charlie’nin Çikolata Fabrikası adlı yapım, 2 defa beyazperdeye uyarlanmıştır. İlki 1971’te, ikincisiyse 2005’te izleyicisiyle buluştu. Tim Burton tarafından 2005 yapımlı filmde daha farklı bir versiyon ortaya koyuldu.
Charlie’nin Çikolata Fabrikası Konusu
Charlie fakir bir ailede dünyaya gelmiştir. Charlie, Willy Wonka’nın senelerdir kapalı durumdaki çikolata fabrikasını merak etmektedir. Willy Wonka tarafından bir gün beş çikolata ambalajının alt kısmına altın bilet koyulmuştur. 5 çocuk çikolata ambalajlarının altına koyulan altın biletleri bulurlarsa fabrikaya da girebilecekler. Hatta içlerinden bir tanesi de hayallerinden daha güzel bir dünyada yaşama hakkına kavuşacak.
Charlie’nin Çikolata Fabrikası adlı yapımda başkahraman Charlie’de çikolata alacak kadar para olmasa da yine fabrikaya girebilmek için tüm elinden gelen yöntemleri deneyecektir. Charlie’nin fabrikaya girişi büyükbabasıyla olmuştur. Charlie’nin arkasından diğer 4 çocukta fabrikaya girer. 4 çocuğun ismi; Violet Beauregarde, Mike Teavee, Veruca Salt ve Augustus Gloop’tur. Charlie diğer 4 çocukla kıyaslandığında hem akıllı, tokgözlü ve sakindir. Mike isimli çocuk, televizyon bağımlısıdır. Veruca; zengin, şımarıktır ve fabrikadaki tüm eşyalara sahip olmak ister. Augustus Gloop; açgözlüdür ve çok yemek isteyen bir çocuktur. Violet Beauregarde; hırslı ve sakız delisidir.
Karlarla kaplanmış bir cadde üzerinde para bulur. O parayla yakınında yer alan dükkândan Wonka ürünü muhteşem lezzeti olan yumuşacık şekerleme alır. Almış olduğu şekerlemenin ambalajının altında bilet vardır. Fabrika kapılarının açılmasından sonraysa tek Charlie kalır. O zaman Willy Wonka gerçeği açıklar. Aslında en büyük ödülün fabrika anahtarı olduğunu dile getirir. Wonka ailesine çok uzun zamandır vakit ayıramıyordur.
O nedenle büyük emekler verdiği şekerleme imparatorluğunu devam ettirebilecek, güven duyabileceği birine devretmeyi düşünüyordur. Aslında yarışmayı düzenlemesindeki ana nedende o özel kişiyi bulmaktır. Fakat Wonka hayatında tahmin edemeyeceği bir cömertlikle karşılaşır. Hatta çok değerli bir kavram daha hayatına katmış olacaktır.
Tim Burton ve Charlie’nin Çikolata Fabrikası
Tim Burton,
Charlie’nin Çikolata Fabrikası adlı kitaba sadık kalarak filmi izleyicilerle buluşturmuştur. Burton aynı zamanda; karakterleri, kusurları, şarkıları, fabrikayı ve dış görünüşü kitaba göre betimleyerek beyaz perdeye aktarmıştır. Tim Burton’un aktardığı versiyonda aile filmi türünden birazcık daha uzaklaşılmıştır. Willy Wonka’nın versiyonundaysa aile kavramı daha çok ortaya çıkıyor. Tim Burton; filmdeki şarkıları direkt kitaptan aktarmıştır. Kitaptaki betimlemeleri Tim Burton olduğu gibi aktarmıştır.
Burton; ilk filmde hiç yer almayan Charlie’nin babası ve büyükbabasını da göstermiştir. Kitaptaki hikayeleri Tim Burton, zamanla ilişkilendirerek modern hale getirmiştir. Sahnelerin bazıları özellikle fark edilecek tarzda dışarıda bırakılmıştır. Burton versiyonuna; Danny Elfman film müziği eşlik ediyor. Ayrıca Freddie Highmore ile Johnny Depp filmde muhteşem performans sergilemişlerdir. Wonka’nın fabrikasını gerçekte varmış gibi uyarlamıştır. 1971’de versiyona göre 2005’teki versiyonun daha çok inandırıcı olduğunu söyleyebiliriz. Yoksul ailenin masum çocuğu çok güzel izleyicilerde etki bırakmıştır.
Film Hakkında Genel Bilgiler
Charlie’nin Çikolata Fabrikası IMDb puanı, 6.7 olarak kayıtlara geçmiştir. Tim Burton Charlie’nin Çikolata Fabrikası adlı filmi yaparken; efektleri daha gösterişli yapmıştır. Teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak özellikle; detaylı ve bir o kadarda renkli setle ve efektlerle filme canlılık katmıştır.
Burton sahneleri daha inandırıcı yapmıştır. Örneğin; Violet balona benzer şekilde şişmiştir. Mike’de televizyonun ekranına hapsolmuştur. Bu sahneler hep filmin inandırıcılığını çok artırmıştır. Burton, bilgisayarlı özel efektlere çok yer vermiştir. Çikolata ırmağında analog efekt kullanılması, inandırıcılığı 2 kat daha artırmıştır. Burton’un versiyonunda hikâye daha detaylı anlatılmıştır. Willy Wonka’nın şekerleme konusuna neden kendini adadığını filmde öğrenebilirsiniz.
Ebeveynlerle geçinememesi, çocuklardan hoşlanmaması gibi durumların sebeplerine Tim Burton filmde çok güzel açıklamıştır. Ayrıca aile kavramına koymuş olduğu mesafenin asıl nedenini de yine
Charlie’nin Çikolata Fabrikası filminde öğreneceksiniz. Özetle, kitabın hemen hemen orijinalini filmde bulabileceksiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...