Aralık 2017 tarihinde ODTÜ Teknokent’te kurulan Agrovisio çiftçilerin sorunlarına çözüm bulmak için kuruldu. Teknolojiyi tarıma entegre eden bu girişim nedir gelin detayları birlikte inceleyelim.
Tarım yapmanın ne kadar zor ve meşakkatli bir iş olduğunu bilmeyen yoktur. Girişimin ortaklarından olan ve aynı zamanda çiftçilik yapan Sinan Öz’ün tüm çiftçiler gibi yaşadığı sorunları girişim ortakları Emre Tunalı ve R. Caner Çalık ile paylaşması ve birlikte bu sorunların teknoloji ile kolaylıkla çözülebileceğini fark etmeleriyle Agrovisio’nun ilk adımları atıldı.
[caption id="attachment_17620" align="alignnone" width="1600"] Agrovisio Kurucuları- startupteknoloji[/caption]
Girişim ortakları olan Emre Tunalı, R. Caner Çalık ve Sinan Öz’ün Aselsan’da elde ettiği bilgi birikimi sayesinde askeri teknolojileri tarıma uygulamaya karar verdi. Patentli yapay zeka çözümleri ile de toprak karakteristiği, hava durumu ve uydu görüntülerini kullanarak tarla ölçeğinden ulusal ölçeğe kadar yaptığımız büyük veri analizlerini T.C Tarım Bakanlığı, TARSİM, İmeceMobil-İş Bankası, Başarsoft, Gübretaş, Kayseri Şeker, Cargill gibi önemli kurumlara sundu.
Bu başarının ardından Agrovisio Big2021-Top10 Startups”, “Swiss-Turkey-Top 10 Startups”, “Parsec #100 Startup” ve İngiltere’de “T-DEB Global Innovation” ödüllerini kazandı. Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi yatırımcısı ödüllü Startup Wise Guys’dan 2021’de yatırım alarak Estonya’da şirketleşti. Daha sonra ise; İtalya’da da şube açtı.
Agrovisio Sürdürülebilir Tarıma Nasıl Katlı Sağlıyor?
Agrovisio’da, tarım alanlarını uydu görüntüleri kullanarak yıl boyunca gözlemleniyor, Ekipler PCT patentli yapay zeka algoritmalarımızla tarım işletmelerine risklerini yönetmede ve karlılıklarını arttırmada yardımcı oluyor. Şirket ekili alan tespiti, rekolte tahmini, hasat tespiti, gelişim takibi analizleri ile sezon içinde makro ölçekte tarımsal arza dair ürettikleri verilerin yanı sıra; erken uyarı sistemi gibi çalışarak sorunlu noktalara çiftçinin müdahalesine imkan veriyor.
Agrovisio’da, multispektral uydu ve drone görüntülerinin makine öğrenmesi ve uzaktan algılama teknikleriyle işleyerek tarımsal üretimi tarla tarla takip ediliyor. Zirai bilgi ile makine öğrenmesi uzmanlık alanlarını disiplinler arası bir çalışma ile buluşturarak makro ve mikro ölçekte üretim takibi gerçekleştiriliyor.
Bu girişim sayesinde çiftçilerimiz tarlasında yaşadığı sorunları zirai uzmanlara danışarak, doğru tarım pratiklerini hayata geçiriyor. Böylelikle, üretici doğru yatırımlarla, doğru tarım pratikleriyle ve zamanında önlem alarak verimini artırıp daha fazla kazanıyor. Mobil uygulama sayesinde tarlasına yaptığı yatırımlarını, giderlerini ve kazançlarını kaydederek; sezonlar boyu finansal durumunu takip edebiliyor, kar zarar dengesini sezonlar boyunca veriye dayalı olarak yönetebiliyor.
Agrovisio Ailesi
Şirket ekibinden şöyle bahsediyor; Başarılı bir tarım teknolojileri firmasını oluşturacak bütün parçalara sahip olan ekibimizle disiplinler arası çalışmaya önem veriyoruz. Ekibimizde toprak bilimleri, uzaktan algılama, bitki besleme konularında alanında öncü akedemik danışmanlar ile birlikte Aselsan’da geliştirdikleri askeri teknolojilerle Amerika (US) ve Dünya (PCT)patentlerine sahip olan görüntü işleme, makine öğrenmesi ve yapay zeka konusunda uzmanlarımız, yetkin bir yazılımcı kadromuz var.
Hatta aramızda çiftçinin halinden anlayan bir de çiftçimiz var! Ama hepsinden önemlisi Agrovisio’da sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamak için gece gündüz canla başla çalışan birbine her konuda destek olan takım arkadaşlarımızla, danışmanlarımızla ve yatırımcımızla büyüyen bir aile olduk.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...