Ülkemizde son günlerde yaşanan orman yangınlarından sonra büyük bir üzüntü ve çaresizlik yaşadık. Türkiye’nin nefes kaynağı ve binlerce çeşit hayvana yuva olan ormanlarımızı nasıl eski yeşil ve huzurlu görünüşlerine geri döndürebiliriz? ve nasıl bir yol izlememiz gerekli?
[caption id="attachment_15402" align="alignnone" width="650"] turkiye-orman-yanginlari-www.startupteknoloji.com[/caption]
Yaşadığımız büyük yangınlar sonrasında, birçok kuruluş ve yetkili kişiler fidan dikme amacıyla yardım istedi. Fakat yangın yaşanan bölgelere çok kısa bir süre içinde fidan dikmek ne kadar doğru? Elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırken emeklerimizin her geçen gün ‘kök salmasını istiyoruz.’ Konuyla ilgili yapılan açıklamalara yazının devamında ulaşabilirsiniz.
Yangının Ardından Hemen Ağaçlandırma Çalışması Yapmak Ekolojiye Nasıl Etki Ediyor?
Bu konu hakkında birçok görüş gün yüzüne çıktı. Fakat Yangın Ekoloğu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu’nun bu konu hakkında oldukça önemli açıklamaları bulunmakta. Tavşanoğlu yaptığı açıklamalarda ormanlarımızı geri getirmenin asıl amacı ağaç dikmek değil, ekosistemi korumak ise doğanın kendini yenileme kapasitesini göz önünde bulunmak gerekiyor ifadesini kullandı.
[caption id="attachment_15404" align="alignnone" width="1120"]
turkiye-orman-yanginlari-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Küresel ısınma, bilinçsiz ateş yakımı gibi birçok nedenden dolayı her sene çoğunlukla yaz aylarında ülkemiz bu acı senaryo ile karşılaşıyor. Bu konuda çok hassas ve duyarlı olmayı kendimize görev biliyoruz. Fakat son yaşadığımız acının yaraları biran önce sarılması isteniyor. Yapılan çağrılar ne kadar iyi niyetli olsa da biyoçeşitliliğe nasıl bir etkisi oluyor?
Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu ‘fidan dikiminin nereye yapılacağına bağlı’ diyerek konuya farklı pencereden bakılmasını sağlıyor. Akdeniz ormanları ne yazık ki yangını çok sık yaşıyor. Durum böyle olunca özellikle Akdeniz ormanlarına hemen fidan dikiminin doğru olmayacağını belirtiyor. Aynı zamanda Akdeniz maki bitki örtüsü ve çam ormanlarının yangına karşı adaptasyon geliştiklerini belirtiyor. Doğa, yangınlardan sonra kendini toparlamak için savunma mekanizması geliştirmiş durumda.
Makilerin Kökü Hala Canlı
[caption id="attachment_15403" align="alignnone" width="700"]
turkiye-orman-yanginlari-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Makiler hakkında bilmediğimiz birçok şeyi açıklayan Profesör, makilerin yanmış olmasına rağmen kökleri canlı kalır diyerek aslında toprağın altındaki tohumlanacak filizlerin üstünü kapatabilme olasılığının altını çizdi. Aynı zamanda
“Bazı tohumlar ancak belirli bir sıcakta ve dumanın etkisiyle uyarılır ve sonrasında yeşillenmeye başlar” diyerek doğanın bilinmeyen yüzünü hepimize göstermiş oldu. Çağatay Tavşanoğlu ek olarak
“Biz oralara dozerle girip, düzleyip, fidan dikip düzelteceğimizi düşünüyoruz. Ancak bunu yaparken biyoçeşitliliği kaybediyoruz. Doğanın restorasyonunu sağlamalıyız. Bana kalırsa bir ormanı madene vermek ile dışarıdan ağaç dikip biyoçeşitliliği öldürmek arasında çok az fark var” diyerek fidan dikimi hakkındaki çalışmaların acele edilmemesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Tema Vakfı Help Steps’te
[caption id="attachment_15405" align="alignnone" width="975"]
temavakfi-help-steps-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Hepimizin seferber olduğu bu günlerde Tema Vakfı’na olacak yardımlarımız uzmanların uygun gördüğü zamanlarda yerlerini bulacak. Maddi manevi herkesin yardım için koşturduğu bu dönemde 7’den 70’e herkesin yardımcı olabilmesini sağlayabilecek bir yöntem. ‘Adamlarınız Help Steps ile ağaca dönüşsün’ sloganı ile yola çıkılan bu kampanyaya çok kolay bir şekilde destek verebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ‘yürümek!’ İlk olarak uygulamayı indirip ardından adımlamaya başlayın. Adımlarınızı Tema Vakfı’na bağışlayarak Tema Vakfı’nın ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...