South China Morning Post’un aktardığı bilgilere göre, Çin'in inşa etmeye hazırlandığı 3D Baraj Projesi, dünyanın en büyük robotik 3D baskısı olacak. Ülke, geniş çapta inovasyona ve yeni teknolojilere odaklanmasıyla zaten biliniyor. Yakın zamanda da Çin tarafından Tibet Platosunda bir baraj inşa etmek için yapay zekaya ek olarak katmanlı üretime güveneceğini açıklandı.
Bu projeyle ilgili en şaşırtıcı olan şey ise, tasarlanan barajın inşasında hiçbir insan işçinin yer almayacağı gerçeğidir. 3D Baraj Projesinin inşaatının önümüzdeki iki yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Eğer istenilen şekilde tamamlanırsa inşaat, dünyanın en büyük 3D robot baskı projesi olarak kayda geçecek. 3D Baraj Projesinin kalbinde yapay zeka yer alıyor. Böylece yapay zeka sayesinde bu yapı hiçbir biriminde insan işçisi olmadan adeta dilim dilim inşa edilecek.
Yakın bir zaman içerisinde 3D yazıcı ile basılacak olan baraj birçok yönden öne çıkıyor. Proje, yenilikçi sürecinin yanı sıra, aynı zamanda inşa edildiği çevre nedeniyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Aslına bakılırsa Çin'de halihazırda büyük ölçekli katkı projeleri uygulanıyor.
Bu konuda çeşitli adımlar atılmış olsa da, yetkililer her zaman vasıflı insan işçilerin desteğine güvenmiş ve insan emeğini öncelikli tutmuştur. Bu hususta, dünyanın en büyük 3D baskılı köşk ve ilk geri çekilebilir 3D baskılı köprüsünün Çin'de inşa edildiği göz önünde bulundurulmalıdır. Yine de bu projelerde insan unsuru önemini korumaya devam etmiştir. Fakat öyle görülüyor ki, bu kez Çinli üreticiler, insan işçilerden tamamen vazgeçerek baraj inşaatı için farklı bir standart belirliyor. Proje, inşaat alanında katmanlı imalat ile yapay zekayı birleştirirken nelerin mümkün olduğunu önemli ölçüde gösteriyor.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?
Dünyanın En Büyük 3D Baskılı Barajı Çin’de İnşa Edilmiş Olacak
3D Baraj Projesi, Tsinghua Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Bölümü tarafından yürütülüyor. Proje, Yangqu Barajı'nın Tibet Platosu üzerinde katman katman inşa edilmesine odaklanıyor. Aynı zamanda barajın iki yıllık inşaat süresinin olduğu ifade edildi. 3D baraj, Çin'in Henan eyaletine her yıl yaklaşık 5 milyar kWh elektrik sağlayacak olan Yangqu Hidroelektrik Santrali'ni tedarik etmek için kullanılacak. Aslında tam olarak bu, elektrik arzını güvence altına alacağı için toplam 100 milyon insanın 3D baskılı barajdan yararlanabileceği anlamına geliyor.
Bu projenin önde gelen bilim adamlarından biri olan Liu Tianyue, bunun son derece yenilikçi proje olduğunu dile getirdi. Özellikle de robotlar yardımı ile gerçekleştirilecek inşaatın insanları ağır, tekrarlayan ve tehlikeli işlerden kurtaracağına dikkat çekti.
Tsinghua Üniversitesi bilim adamlarına göre, Yangqu hidroelektrik santralinin tamamlandığında toplam 179 metre büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Şu ana kadar bu rekor Dubai'deki 6 metre yüksekliğindeki iki katlı ofis binasına aitti. Ancak proje tamamlandığında Dubai’deki ofis binasından daha büyük yüksekliği ile dünyanın en büyük robotik 3D baskı tesisi yapacak. Eklemeli üretim sürecine gelince, bilim insanları tarafından kullanılan teknolojilerle ilgili ayrıntılar, hakemli bilimsel dergi Journal of Tsinghua University’de yayımlanan bir makalede yer aldı.
İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcılar Nihayet Çok Daha Güçlenebilir
Şantiye Robotlara Emanet Ediliyor
Ayrı parçalar halinde basılacak olan barajın parçaları daha sonra, Tibet Platosu üzerinde birleştirilecek. Ayrıca inşaat malzemelerinin taşınmasında da insansız kamyon filolarından istifade edilecek. Çinli bilim insanları bunun için devasa bir montaj hattı tasarlıyor. Tüm bunları denetlemek için ise merkezi bir yapay zeka sisteminden yararlanacak.
Malzemelerin şantiyeye tahliyesinden sonra ise yine otonom olan buldozerler tarafından barajın katmanları oluşturulacak. Her bir katmanın sağlam ve dayanıklılığı içinse sensörlü silindirler kullanılacak. İnsan unsurunun müdehalesini mümkün olduğunca uzak tutan projede; her katmanın tamamlanmasının ardından robotlar merkeze rapor verecek.
Görülüyor ki şantiye tam anlamıyla robotlara emanet ediliyor. Ancak, malzemelerin insan eliyle üretilmesi gerektiğini savunduklarını söyleyen Çinli bilim insanları, insanlardan kaynaklı hataları azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Yangqu barajı 2024 yılında tamamlandığında, Çin uygarlığının beşiği ve 100 milyon insana ev sahipliği yapan Henan'a her yıl yaklaşık 5 milyar kilovat saat elektrik gönderecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...