Çin, küresel konumlama sisteminin daha iyi hale getirilmesi için kullanılacak olan CentiSpace-1-S5 ve CentiSpace-1-S6 test uydularını uzaya fırlattı. Bu test uyduları, ülkenin kuzeyinde yer alan Sarı Deniz'de kurulmuş olan yüzer platformdan uzaya gönderildi.
Fırlatma işleminin ardından uydular hakkında bir diğer açıklama da yapıldı. Açıklama, uyduların planlanan yörünge konumuna geçtiğini söyledi. Bu fırlatma, Çin'in denizaşırı platformlar vasıtasıyla yaptığı 4'ncü görevi olurken, Long March roketlerini kullanarak gerçekleştirdiği 441'nci başarılı görev olarak kayıtlara geçti.
İlginizi çekebilir: ABD Karar Verdi: SpaceX Uzaya Casus Uydu Fırlatıyor!
Çin Hedefler Üzerinden İlerliyor
Çin bu test uydularını küresel rekabeti uzaya taşıma hedefleri doğrultusunda kullanmayı sürdürecek. Bu test uydularını küresel siyasette başat aktör olma yolunda kullanacak olan Çin, ABD'nin Küresel Konumlama Sistemine rakip olan Çin menşeli uydu konumlama sistemi BeiDou'nun gelişimine önem veriyor. Yani bu test uydularının BeiDou'nun geliştirilmesi için kullanılması amaçlanıyor.
Takım Uydu Ağı Kurma Planı
Çin'in uzay rekabeti konusunda gerçekleştirmek istediği projelerden biri de BeiDou uydu konumlama sistemi için Alçak Yer Yörüngesi'nde takım uydu ağı kurmak. Çin bu hedeflerini gerçekleştirip küresel siyasi rekabetin uzaya yansımalarında geride kalmamış olacak.
Daha Önce Gerçekleştirilen Fırlatmalar
Bu Çin'in CentiSpace-1 kapsamı altında yaptığı ilk fırlatma değil. Bu uyduların S1, S2, S3, S4 gibi formları da bulunuyor. S1 isimli uydu 29 Ekim 2018'de, S2 10 Temmuz 2020'de, S3 ve S4 ise geçtiğimiz ay içerisinde fırlatılmıştı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...