Devlet parasıyla finanse edilen bilgisayar korsanları, yıllardır çevrimiçi ortamlarda savaş çıkarıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile siber cephede de ortalık iyiden iyiye kızıştı. Şu anda karadaki ve havadaki savaşçılar esas olarak iki ülkeden olsa da Google'ın Tehdit Analizi Grubu'nun (TAG) raporları, Çin devleti için çalışan bilgisayar korsanları da dahil olmak üzere siber dünyada yer alan daha fazla oyuncu olduğunu gösteriyor.
Bleeping Computer'a göre Google, bu hafta başlarında Ukrayna'yı Çin hükümeti tarafından desteklenen hackerlar tarafından yapılan bir bilgisayar korsanlığı tehdidi hakkında bilgilendirdi. TAG mühendisi Billy Leonard, ekibin Ukrayna devlet kuruluşlarının peşine düşen Çin merkezli ve Çin hükümeti destekli hackerları tespit etmeyi başardığını ve Ukrayna’yı uyardığı konusunda tweet attı.
Leonard'ın tweet'te bahsettiği "CN PLA", Çin Halk Kurtuluş Ordusu'dur (PLA). TAG başkanı Shane Huntley de kendi hesabından attığı tweet'inde haberi doğruladı ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının "sadece Avrupalı tehdit aktörlerinin ilgisini çekmediğini" belirtti.
İlginizi Çekebilir: Hackerlar Facebook’ta Ukraynalı Askeri Görevlileri ve Gazetecileri Hedef Alıyor
Hackerlar Gerçek Dünyada Değil Sanal Dünyada Savaşıyor
Çin gerçek dünyadaki savaşta yer almıyor ancak sanal dünyada hackerlar aracılığıyla çok çalışıyor gibi görünüyor. Google, 7 Mart'ta bir TAG "tehdit ortamına ilişkin güncelleme" ile Ukrayna’yı Çin merkezli saldırı tehditleri konusunda uyarmıştı.
Bu saldırı, kendisine Mustang Panda adını veren bir grup hacker tarafından yapıldı. Google, bunun Güneydoğu Asya merkezli bir hacker grubu için bir odak değişikliği olduğunu kaydetti.
Bleeping Computer, bu raporların Çinli bilgisayar korsanlarının eylemlerini izlemeye ve ifşa etmeye odaklanan diğer gruplar tarafından doğrulanmış gibi göründüğüne ve bazı grupların odak noktasında net bir değişiklik olsa da daha geniş bir bilgisayar korsanlığı saldırısı olduğuna dikkat çekti. Hackerların genel olarak hedefinin Avrupa olduğunu da rapora eklediler.
Çin'in PLA'sının Ukrayna'ya karşı herhangi bir eylemde yer aldığını öğrenmek şaşırtıcı. Şimdilik, askeri siber tehditler, esasen, gizli bilgileri ortaya çıkarmak için şifre kırmaya ve sitelere girmeye eşdeğer olabilir. Bunun yanı sıra Hak Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) tek amacı sadece bilgi toplamak olabilir. Ancak, PLA’nın sızdırılan verilere gerçekten ne yapmak istediği henüz belli değil. Bu durum endişe uyandıran bir soru olmaya devam edecek gibi duruyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...