CGTN'nin bildirdiğine göre Çin, 15.000'den fazla izleme istasyonu, üç ulusal merkez, 31 il merkezi ve 173 il ve belediye bilgi yayın merkezini kapsayan dünyanın en büyük Deprem Erken Uyarı Sistemini (EEWS) kuruyor.
Çin Deprem İdaresi (CEA) başkanı Min Yiren, sistemin ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Ve bu yıl sonuna kadar da EEWS'nin tamamen işlevsel hale geleceğini duyurdu.Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Hamdi Ulukaya ve Joe Gebbia’dan Deprem Bölgesine Anlamlı Destek
İşte Deprem Erken Uyarı Sistemi ile İlgili Detaylar!
EEWS, depremleri tahmin etmiyor.
Bir deprem sırasında, depremin merkez üssünde birçok türde sismik dalga aktivitesi oluşur. İlk dalgalar genellikle daha zayıftır ancak daha hızlı hareket eden dalgalar EEWS gibi sistemleri tetikler. EEWS, deprem oluşmaya başlar başlamaz yer hareketini algılar ve bilgi işlem merkezlerine sinyal gönderir.
Algoritmalar, depremin yerini ve büyüklüğünü hızla bulur. Buna karşılık veri işleme merkezleri, bir sarsıntının yolda olduğuna dair şehirler ve kasabalar arasında hızla uyarılar gönderir. Bu, insanlara hazırlanmaları için çok önemli bir zaman kazandırır. Çünkü bir deprem sırasında her saniye önemlidir.
Merkez üssünün yakınında yaşayan insanların çok az uyarısı olacak veya hiç olmayacak olsa da, uzakta yaşayanların kendilerini hazırlamak için kritik zamanları olacak. EEWS için, tipik olarak büyük büyüklükteki depremlerle ilişkili olduğunu gördüğümüz ölüm, yaralanma ve altyapı hasarlarını önlemeye yardımcı olabileceği aktarılıyor.
Aktarılana göre kaynaklarda da son Suriye-Türkiye depremleri gündemde. Bu sebeple, küresel bir EEWS'ye ihtiyacımız olduğu belirtiliyor.
Çin'in Sichuan Eyaletindeki önemli bir deprem erken uyarı laboratuvarının başkanı Wang Tun, Global Times'a ne dedi? Suriye-Türkiye felaketinin dünyadaki tüm hükümetlere küresel bir erken uyarı ağı kurmanın önemini hatırlattığını belirtti. Çin'in dünya lideri EEWS inşa etme tecrübesiyle, tecrübesi ve teknolojileri ile uluslararası toplumu paylaşabileceğini de sözlerine ekledi.
Wang, Çin'de EEWS'nin geliştirilmesine yardımcı oluyor. "Birkaç saniye ila 60 saniyelik erken uyarı ile bir depremde ölü sayısı yüzde 30 oranında azaltılabilir" diye de belirtiyor.
Suriye-Türkiye yıkıcı depreminden sonra Çin, afet durumunu analiz etmeye ve yardım kaynakları tahsis etmeye yardımcı olmak için hızla uyduları konuşlandırmaya başladı.
Çin, 1990'lardan beri çeşitli EEWS'lerin inşasını gerçekleştirdi. Ve 2018'de birçok yüksek riskli bölgede anlık sismik yoğunluk raporlama sistemi kurdu. Sistem, yaklaşan deprem için saniyeler içinde geri sayım yapabilir ve depremi meydana geldikten sonraki bir dakika içinde algılayabilir.
Yiren, düzenlediği basın toplantısında peki ne dedi? Sichuan, Yunan, Pekin, Tianjin belediyeleri, Hebei Eyaleti ve Fujian Eyaleti gibi depreme eğilimli bazı bölgelerde yeni EEWS için bir deneme operasyonunun mevcut olduğunu duyurdu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...