Çin, dünyanın en büyük kozmik nötr hidrojen kataloğunun açıklandığını iddia ediyor! Evet, çinli araştırmacılar, yakın zamanda galaksimizin ötesindeki nötr hidrojen (HI) kaynaklarının kapsamlı ve yüksek kaliteli bir kataloğunu açıkladı. FAST All Sky HI Araştırması (FASHI) olarak adlandırılan bu üç yıllık proje için belirtelim. Beş yüz metre Açıklıklı Küresel Radyo Teleskobu (FAST) kullanılarak Ağustos 2020'de başladı.
Halk dilinde "Çin Gökyüzü Gözü" olarak da bilinen FAST, resmi olarak Ocak 2020'de Çin'in güneybatısındaki Guizhou Eyaletinde faaliyete başladı. 30 standart futbol sahasına eş değer bir alım alanıyla dünyanın en büyük tek çanak radyo teleskopu olduğunu iddia ediyor.
Xinhua Haber Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, FAST'ın yüksek spektral ve uzaysal çözünürlüğü ve daha geniş kapsama alanı, onu daha güvenilir ve eksiksiz veri kalitesiyle soluk ve zayıf nötr hidrojen galaksilerini tespit etmek için ideal bir araç haline getiriyor. Detaylar haberimizde!
İlginizi Çekebilir: Fiber Optik Kablo Teknolojisi, Depremler için Güçlü Bir Teleskop!
Bulgular, Science China Physics, Mechanics and Astronomy Dergisinde Yayınlandı
FASHI projesi gökyüzünün yaklaşık 7.600 derece karesini kaplayarak disk galaksilerdeki 41.741 HI kaynağını ortaya çıkardı. Ağustos 2020 ile Haziran 2023 arasında elde edilen bu veri hazinesi, hem miktar hem de kalite açısından dünyanın dört bir yanındaki benzer katalogları geride bırakıyor. Bulguların Science China Physics, Mechanics and Astronomy dergisinde yayınlandığını da ekleyelim.
Evrende en bol bulunan element olan hidrojen, galaksilerin oluşumunda ve yapısında çok önemli bir rol oynamaktadır. Disk galaksilerinde de nötr hidrojen (HI), yıldızlararası ortamın çok önemli bir bileşenidir.
FASHI projesinin 21 santimetrelik emisyon çizgisi boyunca HI bolluğu ve kinematik ölçümü, karanlık maddenin özellikleri, bilinmeyen sönük galaksilerin varlığı ve daha geniş kozmik yapı ve evrim dahil olmak üzere derin soruların yanıtlanmasına kapı açıyor.
Guizhou Üniversitesi için belirtelim. Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevleri ve Pekin Üniversitesi'nden bilim adamlarının yer aldığı projenin araştırma ekibi, gözlem verilerini dünya çapındaki araştırmacılarla paylaştı.
Çalışma: Etkileyici Bir Kilometre Taşı
Mevcut araştırmada toplam gökyüzünün yalnızca yüzde 35'ini kapsıyor olmasına rağmen, araştırmacılar önümüzdeki beş yıl içinde 100.000'den fazla nötr hidrojen kaynağının kaydedilmesini bekliyor. Batı Avustralya Üniversitesi'nden profesör ve makalenin hakemlerinden biri olan Lister Staveley-Smith, çalışmayı "etkileyici bir kilometre taşı" olarak övdü.
FASHI ilerledikçe, yerel evrendeki HI içeriğine ve büyük ölçekli yapıya eşi benzeri görülmemiş bir objektif görünüm sunan en büyük galaksi dışı HI kataloğunu sağlamaya hazırlanıyor.
FAST daha önce, bu yılın başlarında, gökbilimcilerin radyo bandında radyo teleskopunu kullanarak GRS 1915+105 adı verilen bir mikrokuasar üzerine ışık tutan yarı periyodik bir salınım (QPO) sinyalini ilk kez keşfettiği Temmuz ayında haberlerde yer almıştı. Bu aynı zamanda araştırmacıların akıllı bir uzaylı uygarlığının tekno-imzalarını topladığı geçen yılki deneyin bir parçasıydı. Ancak bu sinyallerin insan teknolojisinden kaynaklandığı kabul edildi.
Ağustos ayında Çin, yakında akıllı robotik sistem ve platformların dünyanın en büyük radyo teleskopunun bakım hizmetlerini sağlamasına izin vereceğini duyurmuştu. Bu robotik çözüm için belirtelim. Düşük manuel bakım verimliliği ve gözlemi kısıtlayan iklim koşullarıyla ilgili uzun süredir devam eden sorunların çözülmesine yardımcı olacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...