Hiporsenik silahlanma büyük güçler arasında hızla yayılım gösterirken Çin, bu hiporsenik testler için maddi açıdan çok daha uygun maliyetli olan rüzgar tüneli ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Çin'in dünyanın en büyük serbest pistonlu rüzgar tünelini inşa etmesiyle potansiyel olarak ABD ve onun zorlayıcı hipersonik silah programı üzerindeki liderliğini genişlettiği açıkça görülebiliyor.
South China Morning Post, dünyanın en büyük hipersonik test tüpü güneybatı Çin'de piyasaya sürüldüğünü dile getiren bir paylaşımda bulundu. South Chine Morning Post'un ifadesine göre nesne, ses hızının 33 katından daha fazla olan 2,5 ila 11,5 km/s hızlarında zorlu uçuş koşullarını simüle edebiliyor.
Sichuan merkezli tesisinin serbest pistonlu cihaz, Mach 33'e kadar olan hızlarda uçuş koşullarını simüle edebilir oluşu onu yeni bir rekora doğru götürüyor. AYnı zamanda tesis 80 santimetrelik bir çapa sahip. Yakın zamana kadar türünün en büyük tesisi olan Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'ndeki X3 Genişleme Tüpünün de iki katı büyüklüğünde oluşu ile oldukça dikkat çekiyor.
Çin, Avustralyalı bilim insanlarının yardımıyla geliştirilen son teknoloji tesisin, Çinli astronotları aya göndermek ve dünyanın herhangi bir yerine sadece bir saniyede seyahat edebilen hipersonik bir uçak geliştirmek de dahil olmak üzere bir dizi görevde yardımcı olacağını söyledi.
İlginizi Çekebilir: Sesten 5 Kat Daha Hızlı Hipersonik Uçaklar
Çin, Hipersonik Rüzgar Tüneli için Stalker Tüpü Kullanıyor
Çin'in yeni hipersonik rüzgar tüneli, Stalker tüpü olarak bilinen Avustralyalı bir buluşa dayanıyor. Stalker tüpü, Soğuk Savaş sırasında tasarımı öneren Avustralyalı bilim insanı Raymond Stalker'ın adını taşıyor. Daha önceki hipersonik rüzgar tüneli, sıcak hidrojen gazını depolamak için pahalı, patlayıcı ve zorlayıcıydı. Bu da tesislerin yapımını ve bakımını karmaşık hale getirdiği gibi daha da maliyetli kılıyordu.
Buna karşılık, Stalker'ın tasarımı, bir pistonu saatte birkaç yüz kilometreye sürmek için nispeten ucuz. Dahası Stalker tüpü inert yüksek basınçlı nitrojen gazı kullanıyor. Tasarım, havayı sıkıştırabilir. Ayrıca hipersonik hızlarda uçakların karşılaştığı son derece sıcak ve hızlı şok dalgaları oluşturmak için birkaç güçlü zardan patlayabilir. Hipersonik testler için tasarlanmış geleneksel rüzgar tünelleri, sıcak hidrojen gazı kullanarak aşırı koşulları simüle eder. Ancak bu yaklaşım oldukça pahalıdır. Piston tünelleri ucuz ama etkili bir alternatiftir.
İşte Çin'in yeni cihazı bir Stalker tüpüdür. Aynı zamanda geliştiricilere göre test tüpünün Batı ülkelerindeki benzer tesislerin yaklaşık iki katı büyüklüğü ile devasa bir yapı sunuyor. Ayrıca 840 kg ağırlığındaki pistonu ile, rüzgar tünellerinde kullanılanların en ağırı olması ile adından söz ettiriyor.
Dahası geliştiriciler, yeni borunun birçok ön testten geçtiğini belirtiyor. Buna rağmen piston yapısının ise hiçbir şekilde zarar görmediğini söylüyorlar. Yeni teknoloji ve yenilikçi malzemelerin kullanılmasıyla elde edilen bu başarı; başta ABD olmak üzere hipersonik silahlanma için güç arayan ülkelerin dikkatlerini Çin üzerinde yoğunlaştırmasına neden olmuş görünüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...