Çin video oyunları kontrol altında tutmaya çalışıyor. Özellikle yeni kuşak için ekran bağımlılığı riskinin arttığını öne süren hükümet yetkilileri, çocukların bir haftada en fazla 3 saat oyun oynamasına izin verecek. Kuralın aşılması ise beraberinde ceza getirecek.
Çin Video Oyunlar Konusunda Oldukça Tedbirli
Toplumla ilgili sert önlemler almasıyla tanınan Çin Hükümeti, yeni bir yasak ile gündeme geldi. 2019'da alınan ve uygulamaya konan kural güncellendi. 18 yaş altı her çocuk için günde yalnızda 1.5 saat oyun oynama hakkı tanınmıştı. Bu kapsam 2021 yılında daha da daraltıldı. Peki bu tedbirin sebebi ne?
[caption id="attachment_19662" align="alignnone" width="763"]
En yüksek online oyun piyasası Çin'de bulunuyor[/caption]
Yetkililer resmi açıklamalarda, yeni kuşak için ekran bağımlılığı riskinin arttığını vurguluyor. Toplum yararı adına aldıkları bu kararın vatandaşlar tarafından uyulması gerektiğini söylüyor. Bu yeni kurala göre çocuklar
cuma, cumartesi ve pazar günlerinde oyun oynayabilecek. Her güne
1 saat oynama hakkı tanındı.
Oyuna saati ise 20:00 - 21:00 olarak belirlendi.
Ancak teknoloji firmaları ve online oyun yapımcıları bu durumdan oldukça rahatsız. Çin video oyunlar konusunda çok sert kurallar koysa da, aynı zamanda oyun sektörünün de en büyük pazarlarından birini oluşturuyor.
Çin Video Oyunların Yapımcılarına da Ceza Kesecek
Sıkı bir dijital takip uygulayan Çin hükümeti, hem çocukların ebeveynlerini hem de popüler oyunların yapımcılarını uyardı. Tespit edilmesi halinde, kural dışı bir zaman oyun hizmeti sunacak yapımcılara işlem başlatılacağını duyurdu.
[caption id="attachment_19663" align="alignnone" width="723"]
Tencent Games Çin başta olmak üzere bütün dünyada etkisini arttıran bir oyun yapımcı şirketi[/caption]
Çin'in online oyunlar konusunda en etkin iki platformu
Tencent Holding ve
NetEase şirketleri. Bu iki platformun ürettiği oyunlar, popüler olması nedeniyle hükümetin dikkatini çeken ilk isimler oldu. Özellikle bu platformların oyunları yasak listesinin başında geliyor. Her iki platform da, dünyanın en büyük mobil oyun pazarından çıkan başarılı firmalardı.
Hong Kong'ta
UOB Kay Huan şirketinin yönetici olan
Steven Leung, verilen kararı son derece rahatsız edici buldu.
"Haftada 3 saat uygulaması gerçekten gereğinden fazla sıkı bir karar. Bu durum kesinlikle toplumda negatif bir etki doğurur." ifadelerini kullandı.
Hükümet Video Oyunlar için Manevi Afyon Benzetmesi Yapmıştı
Yakın zamanda hükümet destekli ana akım medya tarafından yeni nesli uyuşturmak ve iş gücüne engel olmak amacıyla video oyunların arttırıldığı iddia edilmişti. Özellikle gençlere ihtiyaç duyulduğunu belirten içeriklerde, bütün oyun türleri
manevi afyon olarak tanımlanmış ve ebeveynler bu konuda uyarılmıştı.
[caption id="attachment_19664" align="alignnone" width="713"]
Çin Hükümeti sert toplumsal kurallar ile tanınıyor[/caption]
Ancak açıklama hemen geri çekildi. Çünkü bu açıklama günümüzde çok fazla önem kazanan oyun endüstrisi ve teknoloji firmaları için ekonomik bir kriz haline dönüşebilir. Aynı zamanda Çin borsası ve yatırım imajı için de oldukça baltalayıcı bir ifade olduğundan bir çok kişi tarafından eleştirilmişti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...