Çin’deki bilim adamları, geçtiğimiz günlerde ilginç bir çalışmayla gündeme geldi. Bu çalışma; soğutmanın su kullanılmadan gerçekleşmesine yönelik ilk deneysel nükleer reaktör inşasını içeriyor.
Sıvı toryumla erimiş tuzun kullanılmasıyla ortaya ilk “temiz” ticari nükleer reaktör ortaya çıktı. Ağustosta ilk prototip reaktörün hazır olacağı paylaşıldı. Nükleer reaktörün ilk testiyse Eylül ayında gerçekleşecek. Tam ölçekli ticari nükleer reaktör ise 2030’a kadar hazır hale getirilmiş olacak.
Çin’in İlk “Temiz” Ticari Nükleer Reaktörü Hakkında Detaylar
[caption id="attachment_14861" align="alignnone" width="800"]
Çin’in İlk “Temiz” Ticari Nükleer Reaktörü Hakkında Detaylar-
Startup Teknoloji[/caption]
Teknoloji aslında tek çevreye duyarlı olmakla kalmamalı aynı zamanda birtakım siyasi tartışmaları da yumuşatmalıdır. Hepimizin bildiği üzere; uranyum reaktörleri güvenliği ön plana çıkaran bazı atıkların üretimine sebep oluyor. Bu atıklar; 10.000 seneye uzanan radyoaktiflerden ve kurşun kaplardan oluşuyorlar.
Bahsetmiş olduğumuz atıklar, nükleer silahlar açısından hayati önem taşıyor. Özellikle izotop özelliği olan plütonyum-239’dan oluşuyorlar. Aynı zamanda bu atıkların radyasyon yayma gibi durumları da var. Bu olayın, Çernobil’de gerçekleşen radyasyon yayma olayını anımsattığını söyleyebiliriz.
Tüm bu bilgilerin yanı sıra
nükleer reaktör, kurak iklimlerde ihtiyaç duyulan suyu da karşılıyor. Uranyum-233’ün olduğu florür tuzuyla temel elementler çözülebiliyor. Bunların yanında diğer reaksiyonların geri dönüştürülmesinde de önemli rol oynuyor. Reaksiyonlarda yer alan atıkların ömürleri 500 senelik olduğunu söyleyebiliriz.
İşlevsellik açısından bunlara dört dörtlük diyemeyiz. Fakat güvenlik bakımından bu atıklar tam not alıyor. Sızıntı gerçekleştiğinde eriyen tuz toryumda etkili biçimde yalıtılıp soğutulabilir. Nükleer reaktörün su gerektirmeyen bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Nükleer silahların kolayca üretilmesinde de aynı zamanda kullanılmıyor. Çöllerde nükleer reaktörler inşa etmeniz mümkündür…
Gansu'da Üretiliyor
Çin yukarıda detaylı bilgisini verdiğimiz nükleer reaktörü Gansu eyaletinde üretiyor. Gansu eyaletinin Wuwei şehrinde ilk ticari nükleer reaktör üretilmiştir. Yetkililere göre bu teknoloji, Çin’in uluslararası genişlemesinde önemli rol oynuyor. Teorilere göre bu teknoloji, siyasi nüfuzun genişletilmesinde de önemli rol oynuyor.
Çin’in atmış olduğu bu önemli adım başta ABD olmak üzere birçok siyasi rakibi de korkutmaya başladı. Nükleer reaktör, bir nevi Çin’in siyasi rakiplerine attığı önemli hamle olarak görülüyor. Bütün belirttiğimiz noktalara ek olarak Çin, kömür enerjisine ihtiyaç duymasıyla biliniyor. O nedenle Çin, yenilebilir kaynaklara fazlasıyla ihtiyaç duyuyor. O bakımdan toryum reaktörleri Çin’de inşa edildiğinde kömüre duyduğu ihtiyaçta azalmış olacak. Hatta
nükleer reaktörler sayesinde kömür bağımlılığından Çin tamamen kurtulacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...