Çin, geliştirdiği sonsuz enerji kaynağı yapay güneş ile güneşten 5 kattan daha fazla büyüklükte sıcaklığa ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
Devlet medyasına göre, Çin'deki bir nükleer füzyon reaktörü, güneşten beş kat daha sıcak. 17 dakikadan fazla çalıştıktan sonra sürekli yüksek sıcaklıklar elde ederek güneşin 5 katı büyüklüğünde bir derece ile yeni bir rekora imza attı.
Xinhua Haber Ajansı, yapay güneş olarak da adlandırılan Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak'ın (EAST) deneyler sırasında 70.000.000C (70 milyon santigrat derece) sıcaklığa ulaştığını duyurdu. Ayrıca 20 saniye boyunca 160.000.000 C de (160 milyon santigrat derece) kaldığı da ifade edildi.
En son deneye öncülük eden ve Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü'nde araştırmacı olan Gong Xianzu, konuyla ilgili “Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılmasına yönelik sağlam bir bilimsel ve deneysel temel oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda Hefei Fiziksel Bilimler Enstitüsü Plazma Fiziği Enstitüsünde müdür yardımcısı olan Song Yuntao da 2040 yılına kadar enerji üretmeyi dilediklerini ifade etti. Ayrıca Yuntao, “Bundan beş yıl sonra, 10 yıl daha inşa edilmesi gereken bir füzyon reaktörü inşa etmeye başlayacağız. Bu yapıldıktan sonra, jeneratörü de inşa edeceğiz ve 2040 civarında elektrik üretmeye başlayacağız" sözlerini de ekledi.
Çin'in Anhui eyaletinin başkenti Hefei'de deneylerin sürdürüldüğü nükleer füzyon reaktörü güneşte ve diğer yıldızlarda doğal olarak meydana gelen reaksiyonları taklit ediyor. Yapay güneş projesi, şu ana kadar Çin’e 943 milyar dolara mal olmuş durumda. Deneysel çalışmaların 2022’nin Haziran ayına kadar devam edeceği tahmin ediliyor.
Amaç; Sınırsız Temiz Enerji Sağlamak
Yapay güneş cihazını geliştirmenin nihai amacı, yıldızlarda meydana gelen doğal reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız temiz enerji sağlamaktır. Araştırmacılar bu sayede nükleer füzyon cihazının neredeyse sınırsız temiz enerji sağlayabileceğini düşünüyor.
Nükleer füzyon, temiz enerji üretiminin oldukça mühim bir parçasını teşkil etmektedir. Ancak teknolojiyle ilgili onlarca yıldır yapılan araştırmalara rağmen, laboratuvar dışında gerçekleştirilmekten oldukça çok uzak bir süreç izliyor.
Gerçek güneşin fiziğini kopyalayan nükleer füzyon reaktörleri, elektriğe dönüştürülebilecek büyük miktarda enerji üretmek için atom çekirdeklerini birleştirerek meydana gelir.
Bu süreç, ticari nükleer enerji üretimine güç sağlayan nükleer füzyon sürecinin aksine, hiçbir fosil yakıt gerektirmez. Aynı zamanda da hiçbir tehlikeli atık madde bırakmamaktadır. Ayrıca bu konuda fizikçiler çevresel bir felakete yol açma riskinin çok daha az olduğunu iddia ediyorlar. Ancak bu projenin önemli iki ana sorunu bulunmaktadır. Birincisi, sıcaklığı 100 milyon derecenin üzerinde tutmak. Diğeri ise anlık seviyeler yerine uzun süre, kalıcı olacak seviyede çalışmasını sürdürmektir.
Çin, nükleer füzyon reaktörü konusunda ön safta olmasının yanı sıra bu alanda tek değil. Nükleer füzyon ile ilgili ABD, Fransa, Kore ve Rusya’da da bir.ok ciddi çalışma devam etmektedir. Öyle ki Çin'in reaktör ekibi, şu anda Fransa'nın Marsilya kentinde inşa edilen başka bir nükleer füzyon reaktörü mega projesine de teknik destek sağlayacak.
Ayrıca İngiltere de geçen ay açıkladığı site için beş lokasyondan oluşan kısa bir liste ile yeşil sanayi devriminin bir parçası olarak bir nükleer füzyon santrali inşa etmeyi planlıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...