Dünyanın her geçen gün değişen ve gelişen hali yeni olayları beraberinde getiriyor. Özellikle dijitalleşmenin yol açtığı bazı problemler gün yüzüne çıkıyor. Örneğin; Chipageddon gibi.
Hayatımıza giren yeni kavramlardan biri olan Chipageddon, çip felaketi olarak adlandırılıyor. Yani her geçen gün daha da sıkı sıkıya sarıldığımız akıllı telefon ve cihazlarımızın içindeki minicik cihazlar felakete uğratıyor. Çipler, dijital ürünlerin kalbinde yer almasıyla önemli bir konumda. Bu nedenle artık çip tedariği krizi var ve eğer bu çip tedarik edilemezse binlerce şirket zarara uğrayabiliyor.
Otomotiv Sektöründeki Ünlü Şirketler Bile Zor Durumda Kaldı!
[caption id="attachment_19762" align="alignnone" width="640"]
Chipageddon Otomotiv Sektörünü de Vurdu[/caption]
Günümüz dünyasında dijitalleşmeyle kendine önemli bir yer edinen cihazların kalbinde bulunan mikroişlemciler, bilgisayarlardan elektrikli cihazlara kadar birçok ürün için en pahalı bileşen rolünde. Dolayısıyla çeşitli sektörler de Chipageddon yani çip felaketinden büyük ölçüde etkileniyorlar. Jack Kilby ve Robert Noyce tarafından Hava Kuvvetleri, Minuteman II füzesini inşa etmek amacıyla icat edilen bu çipler 60 yıl sonra ufacık bir hale geldi. Ama o küçüldükçe yol açtığı sorunlar da büyüdü.
Özellikle
Covid-19 salgınında otomotiv piyasasında yaşanan çip krizi ünlü firmalara zor zamanların geleceğinin haberini verdi. Önce araç sektöründe, toplamda 110 milyar dolar zarar beklentisi gündeme geldi. Talep azalmasına karşın sipariş azaltma politikası uygulayan sektörde, General Motors, Nissan, Volkswagen gibi ünlü markaların üretim hatları kapatıldı. Ardından, Honda araçlarda azaltmaya gideceğini belirtti. Öyle ki, General Motors bile bu çip kriziyle bekledikleri kârın 2 milyar dolar kadar düşeceğini bildirdi. Bu da otomotiv üretiminde çip tedariğinin yaklaşık 4 milyonluk kaybına işaret ediyor.
Tedarik Sıkıntısında İklim ve Pandeminin Payı Büyük!
[caption id="attachment_19772" align="alignnone" width="640"]
Çip Felaketi Ünlü Teknoloji Şirketlerini de Etkiledi-
startupteknoloji[/caption]
Çip krizi sadece tek bir alanda toplanmadı ve diğer sektörlere de yayıldı. Akıllı cihazlar üreten ünlü firmalardan büyük teknoloji şirketlerine kadar birçok marka Chipageddon etkisinden kurtulamadı. Önce
Samsung ve Qualcomm, kendine ve diğer markalara ait ürünlerde hafıza çipi üretimini yetiştiremedi. Ardından .Xbox ve Playstation oyun konsolları taleplerinin karşılanmasında problemler baş gösterdi. IPhone yeni modellerde çıkış tarihini geciktirdi ve sonra bu sorunların ardı arkası kesilmedi.
Sorunun temeline inersek neredeyse her problemin baş rolü olan pandeminin etkilerini görüyoruz. Pandemi döneminde salgının artmasıyla evlere geçiş başladı ve uzaktan çalışma ile yeni cihaz alımlarında büyük bir artış oldu. Yine otomotiv sektöründe de talep az olacak, düşüncesiyle imalat azaltılınca geçen senenin üçüncü çeyreğinde birden otomobillere talep yağdı. Tabii ki tek sebep pandemiye yüklenemez. Bunun yanında ABD ve Çin arasındaki politik kriz de Chipageddon sorununu ateşledi. ABD´de Çin menşeli üreticilerin yasaklanması, Tayvan ve Güney Kore üreticilerine topu attı. Üretimi için oldukça fazla miktarda su gerektiren çipler, Tayvan´da kuraklık olunca haliyle bulunmaz hint kumaşı haline geldi. Diğer iklimsel sıkıntılar da tedariği zorlaştırdı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...